Bańka 5L da Ci ok. 2/3 na wskaźniku.
Printable View
Ja w czasie wymiany nalewam właśnie 5 litrów. I na początku pokazuje max. Po dłuższej trasie stabilizuje się stan i wtedy dolewam do pełna.
Druga opcja masz w MES poziom oleju. Nalewasz i obserwujesz poziom w mm. Zakres to 68-79 mm
ok, dzieki
musisz kupic chyba 6L i dolac z litra reszta ci zostanie, ja tak robiłem
5.2 wchodzi wg. instukcji, tez ostatnio kupilem 6L, wlali w ASO cale 5L i troche z 1L, zostalo na dolewke, ktorej mam nadzieje nie bede musial robic :P
DXG stale trzyma fason. Nadal bazuje na PAO, ma niezmiennie dobre parametry. Spełnianie SN Plus jest moim zdaniem bardzo istotne w przypadku 2.0 GME. Zawiera też dozę związków molibdenu, które odgrywają ważną rolę w ochronie łańcucha rozrządu. Przesyłam dobry materiał na ten temat.
Załącznik 274039
Przymierzam się do wymiany właśnie na Ravenola, ale tego dedykowanego do MA, czyli RAVENOL FES SAE 0W-30 USVO (spełnia Fiat 9.55535-DS1/GS1). Czy ktoś z Was jeździ na nim lub ma jakieś doświadczenia?
Bardzo dobry olej. W składzie baza PAO, związki boru, molibdenu i wolframu. Tyle, że DXG molibdenu zawiera praktycznie 2 razy więcej a i wapnia ma mniej z racji spełniania API SN Plus.
FES 0w30 zostawiłbym 2.2 JTD.
Czy ktos znalazł juz 0W30 olej API SP ?
SP to jest ostatni krzyk techniki i krok do przodu od SN plus. Chociaż czytałem ze SN plus bylo tymczasowe z założenia i po dokonczeniu testów i badan potwierdzających sile SP, SN plus zniknie. Moze wiec nie ma właściwie różnicy miedzy SN plus a SP? Ja juz używam w Subaru 2.0 i 2.5 olej 0W20 API SP zrobiony przez Liqui Molly.