-
Podbiję temat
Po 2 tyś użytkowania mogę powiedzieć, że opinie o "sztywności i twardości" tak niskiego profilu są IMHO przesadzone. Osobiście znacznie bardziej odczuwam większą szerokość opony ( z 215 na 235) ze względu na koleiny niż niski profil. W koleinach trzeba naprawdę mocno trzymać kierownicę i po prostu nie przeszarżować, nosi ogromnie na wszystkie strony. Natomiast co do twardości to różnica moim zdaniem nie jest znaczna, może mam niewrażliwy tyłek ;) Jeżdżę sporo krajową jedynką z Piotrkowa na południe, są tam odcinki lepsze i gorsze, w sumie nie ma tragedii więc moim zdaniem jeśli ktoś się zastanawia to warto :)
-
Podłączę się pod temat bo stoję przed zakupem opon 225/50R17. Zastanawiam się nad:
1. Dunlop Sp Sport 01
2. Michelin Primacy HP
3. Bridgestone Potenza
4. przeglądając fora wpadły mi jeszcze w oko Nokian ZG2
Czy ktoś może doradzić który wybrać? Ceny wszystkich są zbliżone. I czy warto szukać jakiś dobrych używek ok.7mm czy dać sobie spokój i brać nówki?
Pozdrawiam
-
Bierz nówki, optymalnie jakby były swieżo wyprodukowane, nie leżaki 2-3 letnie. Z Twoich propozycji wszystkie bdb.
-
Dunlop SP Sport 01 dobrze trzymaja na suchym i na mokrym ale sa dosc twarde przez co malo komfortowe.
Brigstone Potenza mam teraz i sa ok, porownywalne z Michelin Primacy HP
-
Koledzy czy ktos z was jezdzi na Pirelli Cinturato P7, jesli tak to jakie macie opinie...?
Pozdrawiam:)
-
Ja miałem poprzednie Cinturato P7 225/50R17 i wydawały mi się bardzo dobre, auto na szybkich łukach trzymało jak po szynach. Z pewnością to dobre i godne polecenia opony. Ale na pytanie czy mają być Pirelli, Continentale czy Goodyeary to mogą ci odpowiedzieć jedynie testerzy z ADACA. No bo raczej nie spotkasz zbyt wielu, wiarygodnych użytkowników, którzy mieli możliwość testowania wielu różnych opon w tym samym samochodzie, więc każdy będzie swoje chwalił.
Ja bym chciał przy tej okazji podzielić się swoim doświadczeniem. Niedawno, wbrew wszelkim poradom i przestrogom ale po pozytywnej ocenie kolegi chrisdelarosa, założyłem nieoryginalny rozmiar, mianowicie 225/55R17, czyli wyższy profil.
Opony to konkretnie Nokiany ZR2.
Trudno mi porównywać samą charakterystykę Nokianów do Pirelli, więc nie wiem w jakim stopniu różnica w jeździe wynika z rozmiaru a w jakim z rodzaju opony, ale wydaje mi się że rozmiar ma tu zdecydowanie większe znaczenie niż producent/bieżnik/mieszanka.
No a różnica jest wyraźna - na zakrętach na gładkim asfalcie, w miejscach typu zjazdy z autostrady na Pirelli czyli na niższym profilu jedzie się znacznie pewniej, szybciej i precyzyjniej. Wyższy profil jest bardziej "gąbczasty" i nie daje takiej pewności prowadzenia, co oczywiście nie jest zakoczeniem.
Ale na pozostałych 99% dróg, zwłaszcza na słabej jakości, dziurawych drogach, po których niestety ale ja w każdym razie poruszam się regularnie - wyższy profil sprawdza się zdecydowanie lepiej. Jest bardziej komfortowo i przy tym wyraźnie zdrowiej dla zawieszenia i całego samochodu.
Ogólnie powiedziałbym tak: 225/50R17 to jest właściwa i optymalna opona dla 159 dla obywateli np. Szwajcarii. Ale w Polsce niestety sprawdza się lepiej 225/55R17, którą to polecam przy tej okazji i sam przy takim rozmiarze raczej pozostanę.
Dodatkowa zaleta (albo wada) to prześwit wyższy o chyba 1.5cm. Dla mnie to zaleta bo parę razy zdarzyło mi się przyorać dołem dość konkretnie, więc te 1,5 cm się przydaje. No ale wiadomo że są też tacy którzy woleliby obniżyć niż podwyższyć, więc kwestia punktu widzenia :)
-
Dzieki za odpowiedz:)
Ja obecnie jezdze na Goodyear EfficientGrip z przodu i Continental ContactSport 2 z tylu, z takimi kupilem samochod.
Zamierzam zmienic teraz tylne bo sie koncza i zastanawialem sie nad Pirelli Cinturato 7 lub cos w tym stylu...
A co do moich obecnych opon to musze powiedziec ze sa rewelacyjne, kleja sie do drogi jak cholera:)
Pozdrawiam:)
-
A jak wygląda ścieralność Pirelli? Bo pytałem właśnie kilku wulkanizatorów o Cinturato 7 i wszyscy mówią, że bardzo szybko znika bieżnik. W poprzednim aucie miałem zimowe SottoZero i byłem bardzo zadowolony. A jak jest z letnimi Pirelkami?
-
Nie wiem akurat jak się spisują Cinturato 7, ale kumpel miał w Audi A4 PIRELLI P 6000 i po ok.60tys nadawały się do wymiany.
-
Ja już testowałem różne rodzaje opon. Aktualnie mam Cintinentale - jestem bardzo zadowolony :)