co to jest ECU ?
Printable View
co to jest ECU ?
mam na wyświetlaczu koło zegarów i na wyświetlaczu z radia niewidoczny tak na 5 mm.. pasek od góry ( ucięte litery)... co to znaczy? licznik jest na 108.. natomiast niby nie skasowali właśnie prawdziwego przebiegu. Czy to mogło się uszkodzić właśnie przy tym ? i da się to naprawić?
- tego prawdziwego przebiegu nie można skasować, i chwała za to konstruktorom alfy i Marelli-Maretti to ci od BC.
- przebieg na liczniku można dość łatwo zmodyfikować.
- u ciebie chyba jest uszkodzony wyśwetlacz LCD, jego lewy segment.
- jeśli się orientuje sprawa nie do naprawienia.
- można tylko wymienić cały wyświetlacz.
Witam,
jestem nowym użytkownikiem tego forum. Jestem młody, mam 18 lat. Szukam dla siebie jakiegoś samochodu do 18 tys. zł. Jestem kompletnie zielony w sprawach samochodowych. Gdy zobaczyłem Alfę to zakochałem się od pierwszego wejrzenia. Słyszałem niestety sporo o awaryjności, ale widzę, że nie wszyscy podzielają to zdanie a w szczególności użytkownicy co mnie bardzo cieszy. Znalazłem taką jedną i mam do was prośbę o sprawdzenie jej tak z grubsza, niedługo pojadę pewnie obejrzeć ten samochód i prosiłbym o rady na co powinienem zwracać uwagę jako kompletny amator w sprawach motoryzacji.
Oto ona:
http://allegro.pl/show_item.php?item=1717620501
Trochę niepokoi mnie ta rdza na wydechu.
Myślę, że gdy tylko do niej wsiądę zakocham się bezpowrotnie jak reszta tutaj obecnych :)
Rdzą na wydechu nie ma co się przejmować. Ten typ tak ma;)
Ja w swojej 147 miałem tuningowy wydech REMUS i z nim została sprzedana. W garażu u rodziców leżeć gdzieś oryginał. Nie wiem tylko jak z jego stanem, bo przeleżał tam prawie 7 lat;) (zmianiany był poniżej 1000 przebiegu) Będę tam za jakiś miesiąc, jeśli nadal tam jest to pewnie na allegro wrzuce;)
Przede wszystkim przejedź się na jeździe testowej, gdzieś gdzie jest dużo progów zwalniających i wsłuchaj się w przednie zawieszenie - jeżeli stuka to licz się z kosztami około 1000-1500 na nowe. Są tańsze zamienniki jednak odradzam - raz użyłem i przejechały około 10 tys.
Ok, dzięki za odpowiedź.
Ze zdjęć i opisu wygląda porządnie tak?
Ostatnio jak rozmawiałem o Alfie z osobami pracującymi w serwisie to każdy mówił jaka to ona jest awaryjna, że ciągle się psuje, nie słuchać ich tak?
Jeszcze tylko chciałem się dowiedzieć na co zwracać uwagę żeby nie wpakować się w koszty.
Ze zdjęć wygląda na zadbaną. Tylko kilka uwag:
1. Napewno wnętrze było odświeżane - gałka zmiany biegów i kierownica nie są wcale zużyte.
2. Felgi na zdjęciu są 16 a nie 15
3. W ogłoszeniu nie ma nic o rozrządzie - w 147 wymienia się go co 60 tys - więc jeśli nie był wymieniany dolicz kolejny 1000 do listy rachunków
4. Często też linka ręcznego jest do wymiany - około 100-200 pln.
Nie kupowałbym auta na podstawie zdjęć w necie. Przejedź się z nią do jakiegoś warsztatu specjalizującego się w Alfach żeby ci sprawdzili przed zakupem.
Alfa nie jest awaryjna jak się o nią dba - wymienia się zawieszenie, olej, rozrząd. Jak będziesz jeździł bez serwisowania to zacznie być awaryjna;)
Ja powiem tak,
Na zdjęciach osławiony kangur ( ten z tyłu)
To najbardziej rozpowszechnione auto na allegro ;)
Kto kiedyś szukał auta i rozpytywał o auta z Płocka ten wie o co chodzi.
Jednym zdaniem - przede wszystkim czujność.
Płock to podobnie jak wielkopolska - zagłębie handlarzy dlatego uważał bym potrójnie.
Kiedyś opisywalem swój przypadek jak to 3 handlarzy z płocka, sprzedawało jedno auto ;)
Za każdym razem jak dzwoniłem okazywało sie to to samo auto, ale z inna historią no i właścicielem.
Co do konkretnego auta - jak już powiedziane, przede wszystkim zawieszenie - może sie okazać do remontu.
(jednak w polsce to standard.)
Rozrząd i cały pakiet startowy - kolejne wydatki.
D otego sprawdz klime - musi chlodzić - jeżeli nie, jak będziesz w warsztacie sprawdź szczelność - bo zapewne będzie wmawiane że brakuje czynnika.
Najlepiej podjedź z komputerem i popatrz za blędami, oglądnij czy tłumiki itd są na miejscu - ja kupiłem raz alfe bez katów - ot ktoś sobie wyciął.
Sprawdź opony - targuj sie o komplet zimówek, do tego poszukaj czy cały fabryczny zestaw wyposażenia jest na miejscu.
Ogólnie - jeździj, katuj, słuchaj - to co wyjdzie w czasie oględzin to kolejne setki ze zbitej ceny ;)
Pamiętaj - jeżeli sie zdecydujesz - a zapewne tak zrobisz - to nie zgadzaj sie na cene, tylko negocjuj.
Jak nie będzie chciał zejść z ceny, to improwizuj - nei ma ceny, której nie można ztargowac ;)
-- taki iloczyn logiczny nie może chyba wystapić, ale co handlarz to handlarz.Kod:serwisowana w aso, sprowadzona, przygotowana do rejestracji.
- najważniejsze: podjechać z osobą która ma alfę 147, obowiązkowo notebook i sprawdzić wszystkie czujniki, ODOMETR, temperaturę katalizatora po zagrzaniu, sondy lambda i parametry adaptacyjne.
- mają być dwa kluczyki, jeden z przyciskami drugi serwisowy bez przycisków, sprawdzić te wszystkie kluczyki jak działają, gdzie jest karta kodowa.