Nie widziałem jeszcze końcówki wydechu Diesla (nawet z DPF), która nie byłaby czarna od sadzy. Pewne ilości popiołów na pewno mogą się tam znajdować.
Natomiast co do wypalania filtra, w naszych samochodach temperatura nierzadko przekracza 650*C.
Printable View
Dokładnie właśnie u mnie tak wyglądała w zeszłym roku .
Ja mam końcówkę od misia , sprawny DPF i praktycznie zero sadzy ładnie się błyszczy nie jest jakaś okopcona.
Ja tez mam końcówkę od miska:) i jedynie to delikatnie obrudzona po dłuższym nie myciu ale napewno czarna to nie jest nigdy:) w 156 2,4 fakt mialem czarna czesto końcówkę a nawet tłumik bo przedstawaly sie spaliny za koncowki.
Wyslano z Noki 3110:)
Tak jest chyba tylko w 1,9. W 2,4 nie widziałem wypalonych końcówek.
A wrzuć, z ciekawości.
Utrzymuję, że u mnie DPF jest sprawny. Stwierdzam to po częstości wypalań. I jak przejadę palcem po wewnętrznej ściance końcówki to trochę czarnej substancji zgarnę.
Źle się wcześniej wyraziłem - nie miałem na myśli dosłownie czarnej końcówki z wylewającą się sadzą - tylko jej zaciemnienie.
Moze to byc trochę pedantyczne ale wiem jak wyglądała końcówka teraz jest po prostu czarna dlatego zwrocilem na to uwagę ze moze byc cos nie tak z dpf .
Przyczyną jest to, że masz pod maską diesla. Zmień na benzynę będzie czyściej.
Opamiętajcie się :P to nie są laboratoryjne warunki. Każdy Diesel zaciemni rurę wydechu. :)
Jak ktoś jest estetą to kupuje pastę SONAX lub AUTOSOL do czyszczenia chromu i aluminium i po sprawie :bebored: