-
Pisałem kilka postów temu o tym styku. Pamiętam jak w 166 robiłem tempomat i musiałem wymieniać czujnik bo był jednostkowy. Początkowo wsadziłem przekaźnik dodatkowy ale mnie ciągły odgłos klikania denerwowal
Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka
-
Pisałem kilka postów temu o tym styku. Pamiętam jak w 166 robiłem tempomat i musiałem wymieniać czujnik bo był jednostkowy. Początkowo wsadziłem przekaźnik dodatkowy ale mnie ciągły odgłos klikania denerwowal
Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka
-
Sukces! Rozebrałem czujnik pedału hamulca, przeczyściłem styki. Po zamontowaniu szybka diagnostyka w MES i wszystko OK, reaguje tak jak trzeba. Po załączeniu tempomatu na postoju już wiedziałem że jest OK, bo w końcu pojawiła się zielona kontrolka na desce rozdzielczej i info na wyświetlaczu. Potem jeszcze testowa jazda i gra gitara :) Dzięki wszystkim za cenne wskazówki. Generalnie kabel jest mega użyteczny w diagnozie tego typu problemów.
-
Witam, próbuję dołożyć tempomat do wersji 159 Progression, która tempomatu nie miała. Wiązki od ECU fabrycznie nie było. Dokupiłem właściwe piny i 4 żyłowy kabel podciągnąłem pod kierownicę, zgodnie z informacjami z forum i elearna. Złącze żeńskie do manetki zaadaptowałem z komputerowego (numeracja pinów rosnąco 1-6 patrząc od drzwi kierowcy). Napięcie 12V podciągnąłem bypaseem z bezpiecznika 35. Uruchomiłem w FES kontrolkę na wyświetlaczu i przeprowadziłem osiowanie. Przeczyściłem styki czujnika położenia pedału hamulca. Niestety nadal kontrolka tempomatu i sam tempomat nie działa. Dodam że kontrolka jest sprawna bo zrobiłem test w FES. ABS, VDS działa. Jeszcze trochę raczkuję w użytkowaniu programu diagnostycznego, może mi kolega lukosław łopatologicznie wytłumaczyć jak zdiagnozować prawidłową pracę czujnika hamulca? Wiem że zapalająca się kontrolka tempomatu na postoju świadczy o prawidłowym działaniu układu elektrycznego - w przypadku tempomatu musi zostać spełnionych kilka warunków aby urządzenie uruchomiło się. Możecie coś doradzić? Będę wdzięczny za wszelkie konstruktywne uwagi.
-
Tempomat działa i bez kontrolki aktywowanej w ogóle. Podłącz się FESem do ECU, tam masz parametry dot. tempomatu - sprawdź, czy komputer widzi sygnał włączenia tempomatu oraz żądania (+, -, reset) kiedy wciskasz odpowiednie przyciski. Kontrolka to tylko dodatkowa pierdoła i po podłączeniu (prawidłowym) gałki tempomat działa bez osiowania.
-
Dziękuję za cenną wskazówkę. Na razie okazało się że wersja FESa, którą miałem nie działała poprawnie (rozłączało przy uruchamianiu testów). Zainstalowałem MESa 3.1 i prawdopodobnie gdzieś nie ma styku na pinach, bo nie ma żadnej reakcji na ruch manetki tempomatu. Czujniki sprzęgła i hamulca dają prawidłowe wskazania. W wolnej chwili posprawdzam jeszcze raz te połączenia.
-
Witam :)
Od jakiegoś już czasu zbieram się do założenia tempomatu, teoretycznie wszystko mam, oczywiście najbardziej odstraszało mnie przeciąganie kabli bo nie mam wtyczki pod kierownicą, sprawdzałem jakiś czas temu wtyczkę d001, i doszedłem do wniosku, że muszę kable ciągnąć z ecu, i w końcu (po prawie roku przystąpiłem do rozebrania wtyczki od ECU, tej większej bo mniejsza wtyczka ma chyba 60pin a większa chyba 90 wiec na logikę przyjąłem, że w tą wtyczkę się wpinam) no i z ecu wszystkie piny tempomatu w instalacje wychodzą, w d001 brakuje już +, - i res (jeśli dobrze pamiętam, jeszcze dokładnie spawdze i dopisze) a jest on/off, +12v i masa, no a pod kierownicą już nic nie ma... myślę że z numeracją się nie pomyliłem, piny w kostkach są ponumerowane, a przy d001 to nawet patrzyłem, że w którą strony bym nie liczył to mi sie te piny i tak zgadzały, a no i oczywiście są tak samo po dwóch stronach kostki ... nie wiem specjalnie co teraz z tym zrobić, bo pod d001 mogę podpiąć tylko część kabli no a resztę pod ecu ? no i wyjąć teraz piny i wsadzić drugie od tempomatu, czy dopiąć się równolegle :) Spotkał się może ktoś z taką sytuacją ? dodam, że zmieniałem u siebie fotele z alfatexu na skórę z pełną elektryką w wersji europejskiej wtyczki były zamontowałem, podpiąłem, osiowanie proxy,regulacja, podświetlanie przycisków, pamięć ustawień działa, no ale grzanie już nie działa, bezpieczniki całe (maty sądzę że raczej też bo fotele są w idealnym stanie po lewym widać lekkie zużycie natomiast prawy był jak nowy, no a nie sądzę żeby w tak dobrze wyglądających fotelach były przerwane maty) żeby nie było że off top z fotelami to tak się ostatnio zastanawiam czy nie mam czegoś namieszanego we wiązkach składając do kupy fotele i tempomat. ew, gdzie znajdę numer wiązki, żeby sprawdzić co powinno być ?
Przy okazji chciałbym się przywitać bo to chyba mój Pierwszy post na tym forum, chociaż często je odwiedzam :)
-
Mam pytanie - czy taki przewód będzie odpowiedni do połączenia kostki tempomatu z d001?
http://allegro.pl/przewod-kabel-ster...163954991.html
Na 5. stronie tematu jest info o kablu 6x~0,8mm, więc taki jak ten wyżej powinien się nadać, prawda?
-
2 załącznik(i)
Odświeżam kotleta.
Powiedzcie mi koledzy mam piny w D001 ale za cholerę wtyczki przy kierownicy nie mogę znaleźć rozkręciłem dolną pokrywę pod rozłącznikiem zespolonym i NIC :confused: .
We wtyku i gnieździe niby wszystko gra. Alfina z 2006r. ktoś spotkał się z takim czymś ?
Załącznik 242011
Załącznik 242012
-
Ja miałem dokładnie tak samo - potrzebujesz wtyczki wpinanej w tempomat, ze dwa metry kabla 5 czy 6-żyłowego i kilku konektorów, które obsadzasz w d001 od strony kierownicy.