Nie rozrzad jest na pasku ale generalnie nawet w T.Sach problemów z paskami rozrządu nie ma .Cytat:
Napisał Jeztom
Printable View
Nie rozrzad jest na pasku ale generalnie nawet w T.Sach problemów z paskami rozrządu nie ma .Cytat:
Napisał Jeztom
Jeśli jest to prawdą to zmieniam zdanie na temat TSa i sprzedaję samochód by kupić V6. Oczywiście w Alfa Romeo.Cytat:
Napisał Jeztom
Ciekawe co Ty wybierzesz mając wiedzę w tym temacie.
Jeztom,
Daj spokoj
Jaki kolwiek watek o wadach AR to jak rzucanie grochem o sciane
Niektórzy poprosru nie chca ich widziec i tyle :?
Z danych Jeztom, wynika ze byly jednak slabsze od tych montowanych w BMWCytat:
Napisał 75andrew155
Rzecz gustuCytat:
Napisał tomkap
Napisze Wam o co chodzi.
najchętniej kupiłbym BMW, ale chcąc przesiasc się na mniejsze auto i dysponując takimi pieniędzmi jakie mma musiałbym kupic BMW E36 320 150KM rocznik koło 95, wszystko super, ale ten model poprostu mi się nie podoba stylistycznie, poza tym jest to pierwsze BMW zrobone przez księgowych (mechanicznie sie nie czepiam). Alfa 156 jest konstrukcyjnie znacznie nowoczesniejsza(BMW projekt 89 alfa połowa lat 90tych), wnętrze ma bajeczne, stylistyka zewnetrzna jest ładniejsza(rzecz gustu) Silnik 2.0TS ma podobną dynamikę, prowadzenie sie auta to raczej w ciemno stawiam na BMW, Alfa być moze prowadzi się najlepiej ale z przednionapędowcow, BMW jednak zawsze liderowało i bedzie liderowac w tym wzgledzie, tak czy siak Alfy napewno prowadza sie dobrze. jednak czytajac to co czytam od paru dni o TSach to już wiem że podziekuję za te silniki, spalanie V6 mnie nie przeraza bo aktualny wóz pali jeszcze więcej. decydujac sie na Alfe decyduje sie na nowszą konstrukcję, dobre wyposazenie, dobre prowadzenie, stylistykę piekną no i osiągi które są na najwyższym poziomie, bo to nie ujma być na poziomie BMW w swoich odpowiednikach. czyli jak Alfa to 156 bo brakuje mi funduszy na przepiękna 166 i juz wiem że jak Alfa to V6. Wole dolac do baku niz remoncik przeprowadzic przypadkiem, poza tym osiągi...
PS: no i żonie sie podoba zdecydowanie bardziej Alfa 156 niż BMW E36, ja będe dalej miał 6 garów i nie skłamie jak powiem że kupilismy oszczedniejsze auto w dodatku młodsze o jakies 10 lat 8) :lol:
Jeztom, w hondach tez montowali te cale vteci... ale dorwac crxa z tym silnikiem, ktory bedzie normalnie chodzil to dosyc duze wyzwanie.
a o silnikach ktorych wypisales nigdy w zyciu nie slyszalem... a ts w alfie to cos takiego jak w golfie 1.6 benzyna - mowa o dostepnosci :)
ja w swoim bylym tsie na dobra sprawe nie wymienilem nic... bo po kazdej wymianie nie widzialem roznicy, a przez czytanie rzeczy o wariatorach, przeplywkach bylem przewrazliwiony :) przebieg przy kupnie niecale 140 tys, po wodowaniu 165 tys
Hondy mnie nie interesują wogóle.Cytat:
Jeztom, w hondach tez montowali te cale vteci... ale dorwac crxa z tym silnikiem, ktory bedzie normalnie chodzil to dosyc duze wyzwanie.
Wszystkie silniki jakie wypisałem to standartowe silniki BMW, nie sa to zadne limitowane wersje czy egzotyczne modele, typowy standart. Wszystkie te silniki można zobaczyć na allegro np w modelach E36(produkowane do 99 roku - odpowiedniku Alfy 156) jest ich od groma.Cytat:
Napisał Tuti
Apropos hondy, wszystko super z ich silnikami, trwałe dynamiczne, ale w porównaniu do BMW i mysle że do Alfy, kultury pracy to one nie maja za grosz, jest róznica jechac 180km/h i słuchac pomruku rzedowej szóstki w BMW i jechać honda i słuchac jak wszystko pod maska pracuje. gdybym miał patrzec tylko na liczby i dane to szukałbym całkowicie pozbawionego charakteru Audi lat 90-tych. 8)
Też swojego czasu zastanawiałem się nad BMW, ale to auto zbyt kosztowne, zwłaszcza z silnikami większymi jak 3.0. Bo przykładowo 2.8 pali tyle co 2.0 w BMW- wiem z autopsji. Poza tym BMW są znacznie droższe. Co do silnika McLarena to wiem, że blok jest z BMW. Po za tym Twin Sparki 8V są nie do zajechania, chyba że ktoś się stara. A Alf z 16 zaworowym Twin Sparkiem nie biore nigdy pod uwagę. Jakoś wole Vki.
Co do napędu na przód w Alfach w porównaniu z napędem na tył w BMW, w Polsce mamy drogi takie jakie mamy, po torach wyścigowych nie jeździmy, a układ jezdny Alfy dużo rekompensuje, więc dla mnie róznica między napędami jest tutaj mało ważna. Tym bardziej że ja Alfą zawsze w zakrętach doganiam BMki które na prostych były szybsze (bo silnik 4.5 i inne)-fakt że te auta może i teoretycznie mają większe możliwości, ale korzystanie z maksimum na drogach publicznych to jest troche nienormalne, tym bardziej że sporo kierowców BMW raczej nie umiało by korzystać z bardziej wyszukanych zalet niż lecenie bokiem 40 na godzine gdzieś na podwórku albo placu.
Co do E36 zgodzę się że to komercja a nie BMW, BMW dla mnie skończyły się na rekinach. Nie macie wrażenia że nowa 3ka wygląda jak Lanos z tyłu?
Wracając do tematu. Dla mnie najbardziej udany będzie Twin Spark 8 zaworowy o pojemności 2 litrów jaki był w 164 i 75kach.
Tak jak Ci juz poradzili inni forumowiczeCytat:
W tym momencie coraz bardziej przekonuje się do V6 2,5 z Alfy bo jesli dobrze przyswajam wiadomości to nie ma tam problemu z panewkami czy braniem oleju czy innymi wariatorami, tak czy nie? Rozrzad na łańcuchu czyli rozumiem że praktycznie tez nie obsługowy chyba że jakieś ślizgi czy napinacze... Chyba że sie mylę.
www.cuoresportivo.pl
O v6 mozesz sporo tam tez przeczytac w dziale silniki. Nie ma lancucha tylko pasek.
Z panewkami tez moga byc problemy - zalezy w jakim stanie i jak eksploatowany silnik kupisz.
Milej lektury, pozdrawiam
P.S.
O BMW moglbym napisac setki stron :-) Firma imponujaca inzynieryjnie, zwlaszcza slnikowo.
Kto to mógł napisać że V6 jest na łańcuch i kto napisał że to silnik bezobsługowy? jest napewno na pasek i jest najmniej kłopotliwy ale nie bezobsługowy :wink:Cytat:
Rozrzad na łańcuchu czyli rozumiem że praktycznie tez nie obsługowy chyba że jakieś ślizgi czy napinacze... Chyba że sie mylę.
Kolego, jak mozesz podpisywac tak durny tekst o v6 moim imieniem i nazwiskiem. To nie ja napisalem - tylko zacytowalem.Cytat:
Napisał 75andrew155
Poza tym w mojej wypowiedzi stoi jak byk, ze v6 ma pasek.
Prosze o szybkie przeedytowanie Twojej wypowiedzi (choc jak patrze na 2500 postow to mam nikla nadzieje, ze poza pisaniem tez innych czytasz:)