Może kwestia kół i opon... ja mam 205/55 R16
No i u mnie przebieg 219tys. km
P.S A DPF masz? Bo ja nie.... :)
Printable View
Ciekaw jestem, jak Wam przeklamuje dane nt. spalania komputer pokladowy. U znajomego w Fiacie Bravo 1.6 multijet 105 KM (bez DPF) komp przeklamuje ok. 0,5 l na kazde 100 km (zaniza). Warto tradycyjnie litrazowac samochod tankujac do pelna za kazdym razem. Co do wynikow spalania warto porownac swoje do sredniej wielu uzytkownikow. Przydaje sie tez przed zakupem, jesli nie wierzymy w dane spalania podawane przez producenta. Polecam niemiecki portal SPRITMONITOR http://www.spritmonitor.de/de/suche.html lub polski AUTOCENTRUM http://www.autocentrum.pl/spalanie/
Zazwyczaj wiecej wynikow (wiec dokladniejsze dane) sa na Spritmonitorze.
Fakt, opony mam większe bo 225 R17, ale za to już letnie, więc opory toczenia mniejsze niż w przypadku identycznych zimówek. DPF wywalony...
przekłamania mojego komuptera możesz sprawdzić klikając w ikonkę motostat z syngaturki tego postu. Na docelowej stronie, po nadjechaniu myszką nad wykrzyknik (po prawej stronie listy), pojawia się chumrka z danymi podawanymi przez komputer.
Witam . Moja pali ok 10.5l w miescie 1.9jtdm 120km jestem w trakcie załatwiania chipa i wywalenia dpf może zejde ze spalaniem troche w dól .
Witam. Ostatnio miałem dziwną sytuację. W weekend majowy wybrałem się na Mazury. Po spakowaniu bagaży zatankowałem samochód do pełna, skasowałem Trip A i B. Przejechałem w sumie ok 410 km jadąc z prędkością 120-140 km/h na włączonej klimie. Wracając zajechałem do tego samego CPN u i znowu zatankowałem do pełna. Spalanie z komputera wyszło mi 5,9 a z przeliczonych kilometrów 5,5. Od razu uprzedzam że umiem liczyć, moi znajomi liczyli po swojemu i też im tak wyszło. Zazwyczaj komputer w moim aucie zaniża spalanie średnio o ok 0,1 l na 100 km a w tym przypadku zawyżył. Spotkał się ktoś z czymś takim?? Pozdrawiam
Podstawowe pytanie, czy tankowałeś na tej samej stacji i z tego samego dystrybutora?
Pytanie jakimi drogami na mazury jechałeś stałą prędkością 120-140km/h? :) bo chyba nie DK7. Jaka Ci wyszła średnia prędkość z komputera?
Tankowałem na tej samej stacji i z tego samego dystrybutora, za każdym razem do pełna. Jeżeli chodzi o prędkość to średniej nie pamiętam ale w miarę możliwości starałem się jechać 140, oczywiście czasami musiałem zwolnić ale prędkość raczej nie ma wpływu na różnicę w spalaniu między komputerem a obliczeniami. Trasa Ostrów Maz - Łomża - Augustów - Suwałki wcześnie rano także w miarę pusto.
Komputer żyje swoim życiem, i pokazuje różne rzeczy ;)
Też mi się zdarzyło chyba ze 2-3 razy, że pokazał spalanie wyższe niż rzeczywiste (byłem zdziwiony podobnie jak Ty), a prawie zawsze pokazuje niższe od faktycznego.
u mnie komp zawyza zawsze
uwazam ze jest to zwiazane ze staniem w korkach,na przejazdach kolejowych itp, wtedy srednie bardzo rosnie wg kompa a w rzeczywistosci podejzewam ze tak nie jest.
przyklad zatankowanie do pelna przejechane 6km (spalanie jeszcze bardzo skacze) ok 10 min postoj na przejezdzie spalanie po kilku min doszlo z ok 9L do 25L i tak juz zostalo (25L/100km to chyba max) w rzeczywistosci auto chyba az tak duzo nie spala po kilku minutach postoju