-
1 załącznik(i)
Nie lubię kabli, a teraz nie lubię też chwytaków. To nie szkodzi, będę musiała jakiś czas obcować z tym wszystkim.
O kolory kabli w samochodzie, że nie wiem, o to mi chodziło.
Wiesz, bubu - raczej nie mogłam go otworzyć, tego chwytaka. Z tego jednak co piszesz nie powinno było mi się udać to podłączenie w GT, jednak podłączyłam się jakoś. To patrzcie czy źle, czy dobrze?
Nie zacznę pomiaru, nie włączę nic dopóki nie zaakceptujecie stanowiska pomiarowego.
Zaczepiłam chwytak tak do kabla czarnego z wyprowadzenia CKP – takie wyszło stanowisko pomiarowe. No bez laptopa na razie, bo osłona górna silnika jest ze spadkiem i może się zwalić wszystko na ziemię, to raczej oscyloskop tam postawiłam, na ręczniku (mogę zamienić na matę, najwyżej dotnę kawałek), a laptop to chyba krzesło jakieś postawię. W garażu to mam blat, ale tak to niech będzie krzesło może.
CKP - kable są dwa czytam, że jeden ekranujący, drugi sygnałowy i że zwykle sygnałowy jest czarny, ale nie wiemy jak wyprowadził mechanik, mówił, że były szaro-bure, może jeden był czarno-bury. To teraz nie wiem znowu:
- czy mogę podłączyć każdy próbnie i tak zobaczyć w oscyloskopie, który jest który?
- czy raczej nie – bo coś się stanie jak podłączę niewłaściwy, że spalę wejście w oscyloskopie, albo coś innego?
- czy raczej mam mierzyć na tych kablach napięcie na wyłączonym silniku – miernikiem, nie wiem, że odwinę izolację i będą te odsłonięte przewody i wtedy jak we wtyczce?
- czy wciągać samochód na górę i sprawdzić jak mechanik wyprowadził?
- No, nie wiem, co robić?
CPS (Hall) – ma 3 kable, też jeden czarny. I piszą niektórzy, że ma masa, zasilanie, sygnałowy, patrząc od strony ECU – to by tak wychodziło, że czarny na końcu. Ale też piszą inni, że może być sygnałowy na końcu lub po środku. Nie mogłam się odważyć, aby przyczepić chwytaka do czarnego, ponieważ czytałam, że nie należy przy nim majstrować, ani nawet mierzyć napięć we wtyczce miernikiem, bo można go uszkodzić - halla. Ale są tacy co mierzą we wtyczce. Ponieważ nie wiem, a raczej nie chciałam unieruchomić samochodu, to brakło mi odwagi, aby przyczepić chwytak. Ale jeśli to ma być czarny kabel – to wtedy tak jak w CSK będzie stanowisko pomiarowe.
Czy ja mogę stać ot, tak na płytkach lub kostce, albo na betonie, czy mam coś rozłożyć przed samochodem izolującego i na tym stać? Nie wiem, co tam osobiście mogę wygenerować w sensie napięciowo-prądowym. I czy mogę coś zniszczyć w oscyloskopie w ten sposób?
Nie wiem jak uziemić obudowę oscyloskopu? Czujniki i sondy to mają klamerkę (krokodylka) czarną lub czarną i czerwoną, to podłączyłam czarną do minusa, od chwytaka, tam gdzie dało radę. Patrzyłam i tam jest z przodu oscyloskopu takie „wejście” uziemienie. Tylko, że nie rozumiem co napisał bubu? Nie wiem co tam mam wsadzić?
Nie zrobiłam tego przedłużacza, nie mam jeszcze tych kabli WN od 156. Jutro będę mieć komplet ze 156TS. Tylko, że nie wiem, jak z tego korzystać, z tego przedłużacza, żeby mieć impulsy zapłonu z cylindra? Nigdy tego nie wyjaśniliście. I w sumie pewnie też mi się nie uda tego skonstruować. Nawet nie wiem jak to będzie wyglądać w sumie te wszystkie kable WN, to mi pół garażu zajmie.
Jeszcze potem podłączę zestawy do innych badań na podłodze - jak było na zdjęciach i wrzucę zdjęcia. Nic więcej zrobić nie mogę. Do oscyloskopu nie podłączyłam na wszelki wypadek wtyczki – tylko położyłam na razie. Na 5 chyba CKP miało być wedle 1 posta, ale potem bywało różnie.
- Możecie moje wątpliwości rozwiać i rozstrzygnąć kwestie kabli z czujników? Wtedy jutro podłączę wszystko z laptopem włącznie.
- zdjęcia są kiepskie, bo tak mnie ten chwytak udręczył, że znowu mnie zmierzch zastał.
Jest też jeden problem - z jednym chwytakiem, nie mogę jednocześnie ściągnąć sygnału z Halla i z CKP.
Załącznik 73816
-
2 załącznik(i)
chwytak dajesz na sygnał Halla, a bananek dajesz na CSK, wcześniej odwijasz izolacje z jednego z kabli, tym odwinietym drutem owijasz bananek i aby to trzymało, stykalo to ponownie owijasz tasma ta odwinietą, lub plastrem na odciski...... sygnł CSK dajesz na wejście 5, tam jest max. 150 V..... wszystkie krokodylki czarne łaczymy tylko do masy. !!!!! na jakimś zdjęciu widzę że jest dołaczony do + akumulatora..... w taki sposób to spalisz przewody.... sposób na uziemienie oscyloskopu to kawał przewodu miedzianego, odizolować z jednej strony i zakrecić na tym zacisku od masy oscyloskopu. ..... z drugiej strony tego przewodu odizolować i zamotać na ujemnj klemie akumulatora.
-
1 załącznik(i)
Zdaje się, że coś spalę na pewno, oby nie gada całego – jest jeszcze potrzebny. To się chyba nie da tak, abym nic nie zniszczyła.
Tak euroscan, na akumulatorze też mam tam plus wytłoczony, jak teraz spojrzałam, ale wydawało mi się inaczej wtedy jak doczepiałam. Ok. po lewej stronie zapamiętam. No, nic już trudno. Dzięki.
Z tego wynika, że chwytak mogę użyć wtedy gdy obwód się zamyka np.: poprzez wtyczkę? A jak się nie zamyka, to wtedy muszę inaczej.
Z takimi na końcu czerwonym i czarnym, to mam taki kabel, ale nie ma wtyczki BNC tylko inną do wejścia cyfrowego z tyłu oscyloskopu pasuje – 6 DIF, ale to nie wiem do czego jest kabel i co za wejście. I ma też krokodylka – wtedy on by poszedł na minus aku, tylko, ten czarny do skręcania - może na drugi kabel z wyprowadzenia? Na jeden z wyprowadzenia czerwony, a na drugi czarny? Tylko, że który na który. Nie wiem. DiF może od różnicowy sygnał, przy CKP coś było pisane kiedyś o sygnałach różnicowych i czytałam wcześniej. Tylko, że czytałam to wcześniej i już nie pamiętam może. Może i fantazjuję. Ten kabel miał być niepotrzebny. Ale zmontowałam, to wrzucam. Na tym bym też chyba sprawdziła może, taki sygnał próbny w domu, ale to nie wiem, w sumie, mam obawy na razie, aby coś ruszać.
Załącznik 73840
Poddaję się. Na dziś za dużo kabli i tego typu wrażeń. Zaczynam wątpić, że mi się cokolwiek uda. Jak jeszcze zwiozę te kable WN z cewkami i świecami, to zginę na pewno. Może jutro zobaczę świat jakiś bardziej kolorowy, to spróbuję zmontować tego Halla i z tym kablem z wejściem na 6dif – tak próbnie.
-
- procedury są po to aby je przestrzegać, bez tego kroku będą kłopoty.
- na razie nie stosujemy kabla różnicowego, nie ma takiej potrzeby.
- wejście różnicowe ma tylko 15 V, dlatego sygnał CSK dajemy na wejście 5.
- a sygnał Halla na dowolne wejście oscyloskopu od 1 do 4.
- kable CSK, Halla też mają kolory, krokodylka czarne czyli do masy i bananka czerwone czyli dla sygnału.
- a ten akapit z chwytakiem, to ja nie chwytam o co tam chodzi.
-
Tak się zastanawiam, bo jak będzie zestaw pomiarowy na zewnątrz samochodu, a trzeba zwiększać obroty znowu w czasie testu, wtedy jak? Mam opuścić stanowisko i nic nie widzieć?
Dziękuje, ale nadal chyba wiem za mało.
Tak, tamte też mają te bananki tylko pojedyncze (skąd ta nazwa to nie wiem?) jednak wczoraj jakby tego nie zauwazylam. Ale kable w wyprowadzeniu są dwa i miały być dwa, to bym jednak oczekiwała, że na ten drugi też coś nałożymy – jednak przez to złącze różnicowe, chyba. Tyle, że nie wiem, który na który, a tak też nie wiem – to wszystko na czarnych.
Podłączyłam tak jak napisaliście, no prawie, z tym, że kwestia skręcania – ten z wyprowadzenia strasznie twardy kabel, to wsadziłam go do otworu we wtyczce, tam widzę, że takie srebrne jest, ale nie wiem, tam po prostu wlazł, nie wiem jak to okręcić.
Kabel uziemiający – to też powsadzałam tak by się trzymało, bez okręcania.
No, to próba 2 podłączenia:
Załącznik 73852
Wieczorem spróbuję z tym próbnym sygnałem w domu, aby wiedzieć jak w programie pracować. I będę pytać też wtedy to wrzucę zdjęcia i może jak coś zapiszę.
A potem zależnie co napiszecie będę poprawiać do skutku połączenia, aż dojdziemy do momentu, że dacie zgodę i wtedy coś zapiszemy.
Motyw chwytaka to jeszcze przemyślę.
-
2 załącznik(i)
- trzy uwagi konstrukcyjne.
- krokodylek od masy ja bym przeniósł na wyprowadzenia masy zakrecone śrubą, ten pierwszy krokodylek to bym zostawił.
- bananek od CSK spadnie jak tylko uruchomisz silnik, proponuję podgiąć przewód do góry albo wsadzić na siłę w ten otwór oprócz kabla także zapałkę.
TYLKO nie rób zdjęć z ta zapałką, bo by nam kolesie od bmw dali popalić.
- trzecia i ostatnia uwaga: na + akumulatora położyć jakąś szmatę , bo jak tam coś spadnie to będzie duży huk.
- potem uruchamiamy silnik i patrzymy na wykresy.
- jak brak Halla to zmieniamy położenie chwytaka na następny kabel.
- jak np. trzeba podgazować, to i tak włączamy zapis , idziemy do auta i gazujemy, potem wracamy , wyłączamy zapis i zapisujemy plik.
-
1 załącznik(i)
Dziękuję.
To jak tak, to zapałki nie wsadzę. Bez zdjęcia nie zacznę zapisu, przynajmniej przez jakiś czas. Zrobię może jednak tak jak Euroscan napisał, że zakleję taśmą izolacyjną, aby nie spadł przewód.
Ręcznik na aku – no pisał Euroscan, tylko, że dużo pisał i finalnie zapomniałam o tym ręczniku. Nie, że nie posłuchałam jego rady, tylko o tym zapomniałam. Myślałam tylko jak skręcać to wszystko. Szkoda, że zapomniałam. Jutro zarzucę ręcznik.
Wykonałam testowe zapisy z kabli do Hall/CKP i z tego na 6Dif. To ostatnie, to chciałam zobaczyć co się stanie jak są różne kolory bananków i je dotknę. Niestety nic się nie zmieniło, jakoś oczekiwałam czegoś innego. Jak złapać 2 na raz wtedy się zmienia – amplituda spada, wykres jakby się wyrównuje. Musi dostać sygnał na obydwa, wtedy widać różnicę. Dlaczego? Redukuje zakłócenia w ten sposób?
Muszę, przeczytać instrukcję i książkę na nowo, ale do jutra już raczej nie zdążę, o ustawieniach. Dlatego proszę podajcie ustawienia na jakich mam rejestrować przebiegi z Halla i CKP. Mogę sama kombinować, tylko, że nigdy nic dobrego z tego nie wynikało.
Kupiłam nie te przewody WN, co potrzeba, zapomniałam, że mają być od CF2 i krótkie, i długie, i z tymi pomarańczowymi pałąkami. Zapomniałam i nie dopytałam. Są od 156TS, ale nie wiem – są same krótkie, bez pałąków, zamieszczam zdjęcie co kupiłam. Trudno będą ćwiczebne. Na razie mam kłopot, aby je zdemontować z listwy, nie mogę ani poodczepiać, ani nic, ale popracuję nad tym jeszcze może i popatrzę na zdjęcie tego przedłużacza. Niestety nigdy nie wiadomo, kiedy i o czym zapomnę.
Trochę się boję o oscyloskop, że będzie stał na silniku, czy nie zsunie się. Nie wiem co robi silnik w czasie dodawania gazu gwałtownego w GT, ale jeśli zgubi zapłon na jałowym, to pewnie nim lekko wstrząśnie. Nie wiem co zrobi, bywa z tym różnie. Może tam stać, czy jednak postawić go na krześle, czy stoliku?
Problem oddalenia zestawu pomiarowego od wnętrza GT – to też dlatego, ponieważ chciałam logi zbierać jednoczasowo, nie wiem czy akurat przy tym teście, ale chciałam tak w ogóle. A tak będzie ciężko ze względu na długość kabla od interfejsu.
Jak rozumiem – mam włączyć rejestrację w oscyloskopie, po uruchomieniu silnika. Nie, że z pozycji MAR z rejestracją przebiegów podczas rozruchu? Nie wiem, czy się tak da, ale myślałam, żeby tak zrobić?
Załącznik 73971
Załącznik 73972
Znowu nie zauważyłam, sygnały z czarnego i czerwonego są inne - odwrócone są. Co się dzieje jak są z obu - na razie nie mam pomysłu.
-
1 załącznik(i)
tak, kable są od CF3, miały być od CF2.... ja oscyloskop w 147 trzymam między akumulatorem a przednią grodzią silnika, tam jest taki dołek na torbę od notebooka i na niej notebook, oscyloskop trzyman na kielichu amortyzatora.... W JTS może być inaczej.... Po tych próbach to chyba kolej na CSK i na Halla.... a jak Ci sie udało nadać sygnał S.O.S. na oscyloskop ???
-
2 załącznik(i)
Euroscan, potrafisz jednak mnie otrzeźwić, ale to pewnie wiesz.
Ale nad tym łamaniem moich kodów to musisz jeszcze popracować.
Tam było nadane, że Cię lubię.
Nie ma co jednak filozofować, jak piszesz.
Zestaw zmontowałam:
Załącznik 74100
Jesteście tutaj? Euroscan jesteś może?
Bubu - wsadziłam krokodylki czarne na śrubę obydwa, ale się dotykają. Muszę zapytać - mogą się dotykać?
Poczekam 10 minut.
Jak Was nie ma to odpalam.
Ale może moglibyście być?
--------------------------------------------------------
Z czarnego Halla idzie takie coś - nie ma sygnału raczej.
Zamieniam chwytak, mam nadzięję, że nic się nie stanie.
Chyba, że kwestia ustawień.
Załącznik 74104
- - - Updated - - -
To nie wiem, z tego Halla to idą takie same sygnały ze wszystkich kabli. To nie Hall to wielka kupa.
Albo coś źle robię?
Że nic mi się nie może udać od 1 razu. No, nic - czekam na dalsze instrukcje, co mam dalej robić?
Załącznik 74105
------------------------------------------------
A jak się włączy calc. of signal diff. to wychodzi tak:
Załącznik 74122
Tylko, że znowu nie wiem, co to jest ta funkcja w programie.
---------------------------------------------------------------
Nie, no to wygląda tragicznie, to nie są z tego Halla, żadne sygnały, tylko nie wiem, co - może zbadałam prąd z akumulatora? Cholera to tylko mi się może przytrafić, żeby badać prąd z akumulatora, a nie z czujnika sygnał.
Nic, zwijam zestaw pomiarowy, skoro Was nie ma, jutro też jest dzień.
Do jutra może przeczytam instrukcję do programu oscyloskopu, nie lubię czytać instrukcji, ale chyba inaczej się nie da tym razem.
Możecie być jutro i możemy działać wspólnie, synchronicznie?
PS) Pozytyw jest taki, że nic nie spaliłam, nie zniszczyłam i nie urwałam, i że są utracone zęby w CKP (w ASO nawet to się nie udało, żeby te zęby zobaczyć utracone), i że dam radę zbierać logi jednoczasowo, kiedyś.
Należy szukać pozytywów, bezustannie.
-
1 załącznik(i)
Kod:
że są utracone zęby w CKP
- gratulacje, pierwsze wykresy GT JTS w Polsce z nieżależnego zródla, to warte jest odnotowania.
- brak sygnału z czujnika Halla ponieważ nikt nie napisał że należy po założeniu chwytaka na kabel , chwytak docisnąć aby igla wbiła się w przewód, punk karny dla euroscana oraz dla bubu321.
- a jak wyciągniesz kabel z banankiem czerwonym od chwytaka i dotkniesz palcem bananka czerwonego to jest sinusoida ?
- w ten sposób zawsze możemy sprawdzić czy połączenie jest sprawne na linii kabel - wejście oscyloskopu.
- czułości kanałów CSK, Halla ustawiamy na 2V, jak dany niższe czułości to będzie widać zakłócenia od impulsów zapłonu.