Ty naprawdę pytasz, czy sobie jaja robisz? Przeczytałeś to dokładnie? :)
Printable View
Chcę się dowiedzieć dlaczego z braku EGR'a może zapalić się DPF. Chyba że coś pokręciłem?
Hmmm my mistake :P Miskuzi ;)
A przewinęła się przez forum jedna 159, w której na autostradzie zapalił się DPF, wskutek czego auto też zostało trochę nadpalone. Dlaczego tak się stało - nie wiadomo, nikt nie zadawał sobie trudu, żeby nad ten temat pisać doktorat, w końcu po coś się ma AC. Auto było technicznie sprawne. Teraz wyobraź sobie sytuację, że pech chciał, że taki defekt miał miejsce w aucie, w którym ktoś np. 4 miesiące wcześniej zaślepił EGR, a AutoCasco na auto nie miał. Teoretycznie zaślepienie EGR z pożarem DPF nie powinno mieć nic wspólnego. TEORETYCZNIE. Ale właściciel auta, stojąc przed wizją wydatków idących w paręnaście tysięcy złotych - zacznie knuć... I wystarczy, że trafi na kogoś, kto po oględzinach auta i wynalezieniu zaślepki EGR stwierdzi, że "a może to przez to?". I już masz gotowy problem na linii usługodawca-klient.
Ponieważ miałem do czynienia nie raz z tzw. "biegłymi sądowymi" - to wiem, że taki biegły może wyprodukować naprawdę dowolnie absurdalnie brzmiące uzasadnienie awarii - a sędzia takie uzasadnienie przyjmie "na klatę" i jesteś w czarnej d..ie. Niestety - logika swoje, a życie swoje.
I żeby znowu nie rozpętywać dyskusji, co jest technicznie możliwe, a co nie - NIE O TO TUTAJ CHODZI. Splot pewnych wydarzeń, mało prawdopodobnych, ale nie niemożliwych, plus tzw. "czynnik ludzki", potrafią wygenerować naprawdę spory problem i to jest clue całego zagadnienia.
Palący się filtr cząstek nie jest niczym nowym, miałem i przypadek 9tki jak i innych samochodów i co z tego? Filtr sam z siebie zapalić się nie może - ciśnienie spalin i wzrost temperatury gazów wydechowych powoduje tego typu zjawisko, żadne zjawiska nadprzyrodzone to nie są. Samochód bez EGRu a z filtrem cząstek stałych WOLNIEJ DEGRADUJE DPF niż to samo auto z EGR działającym - cuda? Wyjaśnij w oparciu o prawa fizyki w jaki sposób usunięty EGR ma powodować zwiększenie temp spalin? :)
Temat biegłego i sądu - jeśli ktoś twierdzi j.w powinien zmienić zajęcie, jest wielu biegłych a sądy są miejscem rozstrzygania sporów.
Idąc Twoim tokiem rozumowania każdą modyfikację auta różniącą pojazd od stanu fabrycznego można tak interpretować a to absurd. Patrząc na działania naszych zakładów ubezpieczeń śmiem również wątpić by AC działało w przypadku palenia się auta w sposób inny niż podpalenie lub w wyniku wypadku. Wielokrotnie było pisane, że KLIENT MA WYBÓR.
Co biegły zrobiłby widząc taką modyfikację? Autor też przemyślał i poparł testami?
http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphoto...03626640_n.jpg
- - - Updated - - -
A najistotniejsze w tym jest fakt użycia hasła EGR - bo ja potrafię go wywalić permanentnie, a Ty nie. Co jak biegły odkryje, że część X był regenerowana, we wtrysku jest inna końcówka a IMA nie została nadana itd? W gdybaniach o tych całkowicie absurdalnych sytuacjach można użyć jakiegokolwiek akronim a dziwnym trafem pojawia się magiczne egr.
Opisu sytuacji do której cały czas dążysz w tym chorym kraju może mieć miejsce, niemniej nie to jest celem dyskusji. Staramy się chyba naprawiać te auta i ulepszać na tyle by sprawiały mniej kłopotów a przede wszystkim generowały mniejsze koszta! Nie o to w tym chodzi?
Powtarzam - ja nie twierdzę, że tak nie jest! Masz w 100% rację, co jednak nie zmienia faktu, że można się w przypadku trudnego klienta rozbić o czynnik ludzki, o którym pisałem.
Ale nie zmieni, a dla sądu on jest biegłym, a ty będziesz oskarżonym w sprawie. I opinia biegłego niezależnego, powołanego przez stronę sporu, jest dla sądu mniej wiarygodna, niż opinia biegłego powołanego przez sąd! I trafisz na takiego "specjalistę" i nic nie zrobisz.
Absurdem jest ślepa wiara we własną nieomylność ;) Wszystko można interpretować na wiele sposobów, a sądownictwo w Polsce wygląda jak wygląda. Najlepszym przykładem tego była słynna "pomroczność jasna", która pozwoliła uniknąć kary za wypadek po pijanemu. Dało się? Dało. Na logikę jest to bzdura? Jest. I co z tego?
Oczywiście! I klient zadecyduje m.in. kierując się tym, co mu powie usługodawca. I potem ten usługodawca, w razie problemów, będzie musiał się tłumaczyć, dlaczego tak mówił i przedstawić wiarygodne badania, na potwierdzenie swoich słów. A w takiej sytuacji wiarygodnym badaniem nie jest zapięcie auta na własnej hamowni, wpakowanie sondy w wydech i pokazanie EGT spalin...
Nie, dlatego ten autor już następnych modyfikacji nie wykona ;)
- - - Updated - - -
Ale tutaj EGR został przyjęty tylko jako przykład i ja absolutnie nie twierdzę, że wywalenie go nie ma sensu. I też nie chodzi o to, że potrafisz go wywalić permanentnie - ja też to mogę zrobić i jak pisałem - w swoim aucie bez zastanowienia bym to zrobił. Nadal tkwisz w zagadnieniach technicznych nie chcąc spojrzeć na pewne sprawy z innego punktu widzenia.
ALEŻ WŁAŚNIE JEST! Przecież ja piszę o tym, co może się stać właśnie w naszym chorym kraju, a nie czy wyrzucenie permanentne EGR-a jest słuszne, czy też nie. Tak samo jak moglibyśmy tutaj dyskutować, czy wywalenie DPF-a jest słuszne, czy chiptuning jest potrzebny, itp. To jest dość luźna dyskusja (z mojej strony przynajmniej), gdzie staram się pokazać pewien niefajny aspekt WSZELKICH przeróbek samochodu, które nie bazują na rozwiązaniach producenta.
Oczywiście że o to! I chwała Ci za to, że idziesz takim właśnie torem! Tylko że w branży usługowej zawsze jest to niebezpieczeństwo, że można zrobić 100 razy daną modyfikację i nic się nie stanie, a po 101-szym będziesz miał nieprzewidziane jajo z samochodem i wkurzonego klienta na głowie. I im bardziej nietypowa modyfikacja - tym większe pole do popisu ma klient. I to się odnosi do wszystkich napraw. I tyle w temacie.
- - - Updated - - -
Nie, zresztą pisałem, że zaślepienie EGR z pożarem DPF nie powinno mieć nic wspólnego.
No to ja mam nowa zagwozdke z gatunku rzeczy,ktore to podobno sie nie wydarzaja jezeli auto jest robione w zgodzie z jakimis zasadami...Jak moglo sie cos takiego wydarzyc???Załącznik 80601Załącznik 80602Cud:confused:Sabotaz?:confused:W sumie chyba nie trzeba nikomu tlumaczyc,co by sie stalo gdyby ta sruba wpadla w pasek rozrzadu
A czemuż to masz z nimi tyle do czynienia? Temat chyba nie jest o biegłych, sądach itd. To jest temat o problemach. Lepiej je chyba rozwiązać na zawsze niż co pewien czas wracać do problemu. Ludzie naczytają się pierdół na forum, a potem powtarzają takie głupoty jak zapalenie się DPF od zaślepionego EGR. Przy obrotach które generują duże EGT i tak EGR jest zamknięty. Jeśli zamknięty to dla mnie jak zaślepiony. Chyba, że w Małopolsce to znaczy coś innego?