tak to jest ta dokładka i (jak narazie mają) tylko do wersji super. skąd zdjęcie? do niedawna było cicho sza
Printable View
tak to jest ta dokładka i (jak narazie mają) tylko do wersji super. skąd zdjęcie? do niedawna było cicho sza
Był rabat dla alfaholików w dziale rabatów na produkty Ragazzon z Polski ale post został usunięty przed administracje ?...Alfaholicy nadal mają dobrą ofertę i co często jest ważniejsze VA 23%, można wyrwać wydech w najlepszej cenie w UE :) a m4tuning to firma Włoska :P
Co nie zmienia faktu ze koszt aktywnego wydechu u nich to ok. 14 tys. Trochę kasy jest.
Jest jeszcze niemiecka firma NAP, ale cenowo podobnie do Ragazzona,
dźwiękowo chyba nawet słabiej. Jedyne co robi wrażenie to końcówki. Wersja carbon przypomina mi Akrapovica:
Załącznik 265810
Z tego co widzę giulii nie mają w ofercie.
Nie wiem czy kwestia nagrania, ale w porównaniu do Ragazzona z klapami: https://www.youtube.com/watch?v=YHzD21StSuU ten NAP brzmi tragicznie na wolnych obrotach, klekocze jak motorynka, chyba że chłopaki mają problem z nagrywaniem i tak im wyszło :P
będę miał swój dyfuzor do sprzedania ( pasuje do wersji SUPER) jak cos to priv ;) raczej wersja pod podwójne końcówki, bo nie mam jednej zaślepki al'a veloce ( mozna dokupić na aliexpres jak cos ) ;)
https://www.forum.alfaholicy.org/ima...020/02/106.jpg
co wpada zamiast? no pochwal się :)
kratke juz zamowilem w ASO, bo taniej niz u chinczyka :) takze bedzie kpl do sprzedania.
Sprzedany [emoji6]
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Chciałbym odgrzebać trochę temat wydechu do Giulii Super oryginalnie z jednym wydechem. Bardzo mnie drażni wizualnie ta kwestia bo ten pojedynczy wydech jest bardzo wyeksponowany a nie tak jak w innych markach schowany pod auto ale to i dobrze bo mnie dopinguje ta kwestia do działania. Rzecz oczywista,że możliwości jest kilka.
Jeśli chodzi o wydech to chyba najsensowniejszy stosunek cena/efekt ma aktywny wydech Ultera i przy tym chyba zostanę bo choć np Ragazzon brzmi lepiej to jednak w tej klasie auta wolałbym go wyciszyć kiedy będę chciał.
Pozostaje kwestia dokładki tylnego zderzaka. I tu też jest kilka możliwości:
1. dokładka oryginalna na dwie rury do ori zderzaka
2. dokładka z dyfuzorem z AliExpres
3. dokładka z dyfuzorem z Veloce ale tu już trzeba wymienić cały zderzak
4. dokładka - replika z Quadrifolglio z Ultera, która rodzi się w bólach i wiadomo kiedy będzie
Najlepsza dla mnie byłaby wersja 2 i 3 ale po przejściach kolegów z Ali to trochę się obawiam a poza tym nie jest tanio. Ori zderzak z Veloce najprawdopodobniej z malowaniem też tani nie jest. Najrozsądniejsza jest wersja 1 bo najtańsza ale ori dokładka też kosztuje ok. 1500 więc również szukam używek ale najczęściej są one uszkodzone lub porysowane. Za ładną też sobie życzą dużo.
Po moich przemyśleniach chciałbym zapytać czy można taką dokładkę zrobioną ze strukturalnego plastiku jakoś odnowić? Byłem u lakiernika ale mi powiedział,że ze "strukturą" będzie problem z malowaniem bo po jakimś czasie to zejdzie.
Macie jakiś pomysł co z tym zrobić? Czy da się to jakoś pokryć, nie wiem, hydrografiką czy w innym sposób?
Słuchajcie, mamy (minimum) dwa tematy na temat wydechów, może warto zamknąć jeden i pisać do drugiego?
Sugerowałbym https://www.forum.alfaholicy.org/giu...hy_giulia.html bo nie odnosi się tylko do Ragazzona i Veloce (choć w tym temacie i tak Ragazzon pada coraz rzadziej :D).
parę dni temu na FB swoim pokazywali, więc chyba są bliżej niż dalej (pierwszy prototyp widziałem w maju zeszłego roku). nie jest to replika, tyko ich autorski produkt - wygląda jednak inaczej, choć ma otwarte dziury na podwójne wydechy. tu fajnie bo można wybrać końcówki z ich gamy czy to podwójne, czy jakieś owalne pojedyncze - co kto lubi.
Ciekawe jak to będzie wygląda i kiedy wyjdzie w końcu. Obecnie jeżeli chodzi o opcje na 4 rury to za dużego wyboru nie ma (no chyba, że ktoś robi custom). Można fitować wydechy końcowe od Q albo jedyny nie-Q jaki znam od Supersprinta. A i tak w każdym z przypadków trzeba zmieniać przynajmniej dyfuzor bo inaczej nie wejdą. Choć są ludzie, którzy się bawią inaczej: https://i.imgur.com/20hmM6P.jpg. Ten akurat po wyjęciu zaślepek docinał plastiki na brzegach :D
Podwójne końcówki, tj. na każdej stronie po dwie (oo oo) a pojedyncze masz na myśli (o o)?
Jeśli i tak chcesz pojedyncze no to najlepszym wyjściem mimo wszystko będzie wzięcie 2). Taniej niż dokładka z Ali raczej nie będzie :) A jeśli zmienisz zdanie i będziesz chciał cztery końcówki, no to stronę wcześniej masz przykład jak kozak poradził sobie z tematem :D
A czy macie jakieś zdanie na ten temat??Cytat:
Po moich przemyśleniach chciałbym zapytać czy można taką dokładkę zrobioną ze strukturalnego plastiku jakoś odnowić? Byłem u lakiernika ale mi powiedział,że ze "strukturą" będzie problem z malowaniem bo po jakimś czasie to zejdzie.
Macie jakiś pomysł co z tym zrobić? Czy da się to jakoś pokryć, nie wiem, hydrografiką czy w innym sposób?
sorki, ze nie na bazarku, ale jestem jeszcze low rank.
ma ktoś z Was moze do sprzedania używany wydech Ragazzona dla Veloce?chodzi mi o:
- tłumik środkowy przelotowy 50.0745.80 lub z rezonatorem: 50.0744.80
- tłumik końcowy 50.0719.60
Ja bym w sumie miał końcowy w przyszłości, ale nie wiem jak to rozplanować logistycznie. Chciałbym zdjąć Ragazzona, założyć Ultera i od razu sprzedać Ragazzona tak żeby go nie musieć wozić i przechowywać. Póki co napisałem do kilku partnerów ragazzona, czy nie są zainteresowani odkupieniem ragazzona - może akurat.
witam
Czyli masz tylko axle back ragazzona tak? a co bylo nie tak z tym,ze migrujesz na Ultera? ;) u mnie odwrotna sytuacja juz mialem zamawiac Ultera, ale przemyslalem jednak ze wole troszke dolozyc (nie miec co prawda klap) i miec bardziej rasowy dzwiek+ lepszy look z carbonowymi koncowami.
W przypadku Ultera troszke zniecheca mnie ingerencja(minimalna ale jednak) w elektryke (nie wiem jak to bedzie sie sprawowac w przyszlosci) plus jakies tam miniminalne ciecia w plastikach, no i ze to polska firma (nie ujmujac nic naszym rodakom oczywiscie). Niby to jest pelny P&P, ale raczej rezygnuje.
Ten koncowy masz moze z carbonowymi koncowkami?
Tak, końcowy z carbonowymi końcówkami, dokładnie: 50.0719.73
Jest z nim wszystko w porządku. Jak na wydech bez klap to jest optymalny - głośniej niż seria, ale nie męczy w trasie.
Jednak rozważam Ultera, żeby jednak mieć klapy, czyli głośniej na otwartych, ale ciszej na zamkniętych.
Też mnie zniechęca to o czym napisałeś, dlatego jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji :(
Natomiast jeśli chodzi o wygląd, to moim zdaniem wygrywa Ulter. Ragazzon ma tylko jeden rozmiar końcówek 90mm - większe niż ten wewnętrzny wkład w serii, ale mniejsze niż to ozdobne wykończenie w serii, więc w plastiku posotaje dziura. W ulterze wybierasz sobie rozmiar, co prawda max to 100mm, więc niewiele więcej, ale zawsze coś i np, takie wykończenie podoba mi się bardziej: https://ulter.com.pl/pl/offer/endings/single/432
Jeszcze nie migruje, dopiero rozpoznaje temat:P
ok, to właśnie ten model 50.0719.73 ;)mam dokładnie upatrzony, ale ciezko ostatnio u nich z dostawami i nie potrafia okreslic kiedy bedzie: mnie kusi dodanie od razu opcji przelotu srodkowego. Ulter moze faktycznie wiekszy rozmiar koncowek i mozna cos a'la karbon dolozyc - zle to nie wyglada na tym zdjeciu co wyslales.
Jest jeszcze Inoxcar oni maja 102mm, wiec pewnie ledwo wchodzi w dyfuzor bez ciecia na styk ;) za duzo tego wszystkiego, to jakbys migrowal to daj znac, moze na poczatek sprawdzilbym jak jest z samym koncowym
Jak ktoś korzysta z auta obecnie na co dzień to niech zmierzy te zewnętrzne ozdobne osłony wydechu. Ja nie pamietam dokładnie, ale wydaje mi się, ze otwór ma 120-140mm na pewno. Oczywiście trzeba uważać żeby aftermarketowy wydech nie stopił dyfuzora
100mm końcówka w wchodzi na styk. Jest może 3mm zapasu na około.
Update.
Seria vs raga
Załącznik 267555
Załącznik 267556
Załącznik 267557
Tu macie końcówki 100mm. https://www.forum.alfaholicy.org/ima...020/03/251.jpghttps://www.forum.alfaholicy.org/ima...020/03/252.jpg
To i ja wrzucę swój Ragazzon. [MENTION=82875]gruby19[/MENTION] - ja te końcówki minimalnie bardziej schowałem. Imo wyglada zgrabniej:
https://www.forum.alfaholicy.org/ima...020/03/204.jpg
https://www.forum.alfaholicy.org/ima...020/03/205.jpg
Gdybym ja o tym decydował to też bym je bardziej schował. To była pierwsza rzecz na którą zwróciłem uwagę przy odbiorze, ale serwisant twierdził, że nie ma możliwości regulacji, jest mocowanie i nie można ich przesunąć do środka. No to przecież nie będę się kłócił, że ma to ściągać. Na szczęście widać to tylko z bliska. Z daleka zlewa się z bryłą nadwozia i nie rzuca się w oczy.
- - - Updated - - -
Załącznik 267577
Załącznik 267578
Jakby co to regulacja jest prosta, jak chcesz poprawić to idzie to zrobić spokojnie bez kanału czy podnoszenia auta - łatwy dostęp. Nic nie trzeba przycinać, odkręcasz tylko zacisk i wsuwasz mocniej.
Ciekawe jak łatwy jak musisz zdjąć osłony... Tam się nie dostaniesz bez zdjęcia osłon...
yyyy cholera fakt Kozak, zapomniałem o osłonach.
Hej, jak by ktoś chciał to mam na sprzedaż odcinek końcowy wydechu z ragazzon. Kupiłem używany z myślą ze wrzucę do swojej giulii wraz z jakimiś ciekawymi końcówkami carbonowymi. Ale stanęło ze kupuje pełen wydech od MGMotrsport, wiec końcowy ragazzon sobie leży w garażu. Cena 2000 zł, wysyłka po mojej stronie, zapraszam na priv.
czekam na przelot od ragazzona i będę zamieniał seryjny wydech. Mam w związku z tym pytanie do szanownego grona.
Ma lub miał ktoś z Was założony catback ragazzona w Giulii (preferowane) lub Stelvio, ale w wersjach z GPF-em? Chciałem dopytać, czy faktycznie dźwięk jest zauważalnie stłumiony?
ragazzon pl odpisal mi, ze: "Generalnie będzie lepsza praca wydechu niż oryginał, nawet jeśli ma Pan filtr GPF, tyle powiedzieli w fabryce."
Niewiele jednak można z tego wywnioskować ;) większość filmików ragazzona dot. Giulii na yt jest pewnie bez GPF-ow...
Nie ma ktos z Was do sprzedania karbonowych końcówek Ragazzona?