na jakiej podstawie twierdzisz z olej o gestosci 5w30 do pol syntetyk ??
Printable View
To inaczej - na jakiej podstawie Ty twierdzisz, że to syntetyk ?
Bo jeśli jesteś wyznawcą zasady 15W-minerał, 10W-półsyntetyk, 5W-syntetyk to nawet mi się już nie chce dyskutować.
No i pampik Ci wyjaśnił ...
Artih, co sądzisz aby zamienić aktualnego X-Cleana na X-Cessa ? Będzie lepszy? Nie mam już DPFu, czy może coś innego?
EDIT:
Sory, nie doczytałem, zaleje Liqui Moly DIESEL SYNTHOIL, do 2.4 6l musze kupić?
Tak. Płukanka po tej kupowatej oliwie z C3 mile widziana.
Motul Engine Clean? Bo akurat mam, miałem proximowi sprzedać, no ale się nie zgłasza :P
Choćby ten.
Ja do swojego pancervagona wcześniej zalałem i problemów nie było, tam tego jest tylko 300ML, to jak wlejesz to, potem spuscisz to raczej nic nie zostanie. Pozatym ta płukanka to pewnie to samo co masz w oleju (substancje czyszczące), tylko w wysokim stężeniu. Ale niech Artih mnie poprawi jeśli mówie coś nie tak.
przy okazji takie coś ma sens i rzeczywiście działa? http://www.liquimoly.sklep.pl/pl/p/O...SEL-SPULUNG/23
Dodano po 11 minutes:
jeszcze jedno, czym się rożni ten olej od tego? http://pablogarage.pl/sklep/?287,pl_...h-tech-5w40-5l http://pablogarage.pl/sklep/?285,pl_...nthoil-5w40-5l
Dokładnie - jeden jest do benzyny, drugi do diesla.
Płukanki też macie u Pabla w sklepie.
Czym objawia się to "działanie" ?
U siebie nie zauważyłem żadnych skutków działania tego preparatu. Może i działa, ale dla mnie to placebo. Wolę lać 2T. Chyba że układ paliwowy mam w takim idealnym stanie :cool:
trzeba by sprawdzić korekty albo zrobić próbę przelewową a następnie przejechać ze 3 zbiorniki paliwa z tymi dodatkami i znowu sprawdzić korekty/przelewy. Druga sprawa że przy dodawaniu takich specyfików uważam że trzeba wymienić filtr paliwa i dopiero wtedy zacząć wlewać preparat - skoro ma to oczyścić wtryski i rozpuścić zanieczyszczenia to obawiam się że zanieczyszczenia które zostały do tej pory zatrzymane przez filtr mogą zostać ruszone i pójdą na wtryski. Zamiast pozytywnych efektów mogą być negatywne.
Panowie u mnie też zbliża się pierwszy serwis olejowy. Tomek_KRK do mojej belli po sprowadzeniu nalał jakiś GM-owski olej 5W-30 (do silników z DPFami). Teraz chcę zalać właśnie ten http://pablogarage.pl/sklep/?285,pl_...nthoil-5w40-5l bo pozbyłem się DPFa. Czy "płukanka" jest wskazana czy może niewskazana przy zmianie tych olei? Drugie pytanie (może nie do tego tematu) co ile trzeba wymieniać filtr paliwa w JTDm-ach? Pozdrawiam :)
Wskazana po dziadowskich olejach z normą C3.
Co ile wymieniałeś olej C3 ?
Co ile planujesz wymieniać teraz ?
Ja tak samo co jakieś 30 tys wymieniam.
Jak pomyślę o zakupie 159 2.4 i o tych wymianach oleju/filtra co 30 000 km ("bo tak producent w książce napisał") to aż mną trzęsie ...
Pytanie dotyczyło filtra paliwa a nie oleju.
To przepraszam, nie doczytałem.
Z tego, że dużo jeżdżę, to wymieniam olej co 2-3 max miesiące. Jest to mniej więcej co 12-15 tyś. Olej leje, tylko i wyłącznie MOTUL 5w30 xClean'a. Mam konkretnego mechanika, który bardzo poleca Valvoline Max Life, nie wiem, nie lałem, nie wypowiadam się.
I X-Clean i Max Life to bardzo średnie, niczym nie wyróżniające się oleje półsyntetyczne jakich dziesiątki na rynku.
Nie wymieniałem wcześniej ;) po sprowadzeniu wymieniał mi Tomek_KRK :) teraz zbliżam się do magicznej granicy 10kkm i zaczynam myśleć o wymianie. Na pewno nie będę NIGDY przekraczał 15kkm między wymianami, a tak średnio pewnie będzie wychodziło około 12kkm. Czyli rozumiem płukanka musi być tak? Filtr paliwa nie wiem czy wymieniać teraz na lato czy może na zimę... Jeżdżę raczej na markowych paliwach - Diesel Gold, Verva - dziś pierwszy raz zalałem "niewzbogacaną" SupreDiesel (Statoil). Żadne tankowanie "oszczędności" z niewiadomo skąd nie wchodzi w grę ;)
Poniewaz kazdy producent ma obowiazek udzielenia informacji np. z tylu opakowania czy jest to olej wykonany technologia syntetyczna czy pelen syntetyk.
Czy ktoś się orientuję w jaki sposób można sprawdzić jaki filtr oleju ma się w samochodzie.
Znalazłem informację, że od 03.2008 były montowane inne filtry a czytałem też samochody z młodszych roczników miały dwa rodzaje filtrów. Czy po numerze vin można się dowiedzieć jaki rodzaj filtra jest zamontowany?
Czy w 2.0JTDm jest też taki problem z doborem czy jest to jednoznacznie określone?