Tak to QV z materiałowymi taboretami.
Co do felg i opon to rzeczywiście zostanę przy 225/35...
Printable View
Tak to QV z materiałowymi taboretami.
Co do felg i opon to rzeczywiście zostanę przy 225/35...
Mam pytanie do Was: pojawiły się ciekawe felgi do kupienia, po malowaniu, jak to stwierdził sprzedający pistoletem i lakierem samochodowym.
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net...1e&oe=5A767157
Ktoś ma doświadczenia z tak odnawianymi felgami ? Boję się żeby nie były do wyrzucenia po jednym sezonie.
ja bym się bał tego co jest pod spodem- spawy, szpachla, nieumiejętne prostowanie etc
No właśnie..chyba jednak pójdę w nowe ATT w dobrej cenie, będę miał spokój, 5 lat gwarancji i nie wyrzucę po pierwszej zimie.
Poszukuje takie felgi. Czy ktoś ma na sprzedaż???????
Załącznik 237376
- - - Updated - - -
Masz jeszcze na sprzedaż ???
To jest nowy wzór z Giulietty MY 2016.
Pytanie. Felga 19 8.5j et40 do tego guma 225/40/19 Giulietta QV. Śmigał ktoś na takim zestawie. Wejdzie to w nadkole. Teraz mam 225/35/19 ale chcę chociaż iluzję komfortu a profil 35 miażdży mi suty że tak powiem. Tak organoleptycznie to przy skręcie kół mam w najbardziej ciasnym miejscu koło 2cm luzu od plastikowego nadkola. A te 2 cm to właśnie różnica w wysokości pomiędzy profilem 35 i 40 przy szerokości 225. Z góry dzięki za jakiekolwiek info.
Ja mam na 19" felgi ti 235/40 i jest jeszcze miejsce.
A felga z Ti jaką ma szerokość i et? Swoją drogą jak ci się jeździ na 235?
No ja miałem w Leonie 235 i to jest moim zdaniem za dużo jak na takie małe auta. 225 35 19 to znowu kiler dla felg. Tylko czy coś zmienią te 2 cm w przypadku profilu 40... no właśnie.
felgi TI są pancerne, miałem już kilka zestawów, żadne nie miały lekko i nic - opona 225/35 nie jest dla nich niczym trudnym - jeżdżę na takich gumach już od ponad 2 lat w Julce i jeszcze nie musiałem prostować żadnej markowej felgi.
Nie widzę też różnicy między zimowym zestawem 225/40/18 - założenie opon 235/40/19 da ci tylko psychiczny komfort i nic więcej,a do tego przy tej oponie jakikolwiek dystans większy niż 5mm trze już przy skręcie.
235 odpada. Ja chciałem 225/40. Felgi mam oz ultra hlt. Twarde jak pieron i mega lekkie. Teraz po regeneracji trochę mi ich szkoda i między innymi to pytanie o profil 40 nie 35.
a to ty kupiłeś tą QVke z wybebeszonym wnętrzem na Ultralegerach, już kojarzę... z tego co pamietam tam były chyba opony runflat ;) na moje oko styknie ci założyć normalne gumy, RF są wyjatkowo twarde w porównaniu do normalnych gum.
- - - Updated - - -
dla pamięci - moja propozycja na zimę
18" z Giuli 4x9" ET34 z oponami 225/40/18
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2017/12/56.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2017/12/57.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2017/12/58.jpg
Vredestein Sessanta to raczej nie jest opona RF. No nic założę jakieś używki od kumpla na przymiarke i zobaczymy czy będzie czuć różnicę na 225/40. Jak i tak będzie twardo to zostanę przy profilu 35.
Planuję zakupić na zimę do G. felgi Rial Milano w rozmiarze 6,5x16 / ET38. Oryginały mają rozmiar 7x16 / ET41. Czy te pół cala mniej w szerokości i 3 mm różnicy w ET stanowi jakiś problem?
tylko taki, że rozlana opona na boki felgi zachowuje się jak łóżko wodne - zanim auto zareaguje tracisz cenny czas na straty reakcji spowodowane przesuwaniem się opony względem felgi
- - - Updated - - -
tylko taki, że rozlana opona na boki felgi zachowuje się jak łóżko wodne - zanim auto zareaguje tracisz cenny czas na straty reakcji spowodowane przesuwaniem się opony względem felgi
Giulietta qv ori zawieszenie. Felga 8.5 et40 19 cali. Opona 225/40. Komfort zdecydowanie lepszy jak na 225/35. 35 to deska kompletnie nie nadająca się na nasze drogi. Przy profilu 40 jest namiastka komfortu a czucie auta na ori zawieszeniu pozostaje genialne w porównaniu do moich wcześniejszych aut. Przy 200 km/h licznikowych przekłamanie jest na poziomie 6 km/h czyli śmiech na sali. Auto dokręca się spokojnie do 240. Nie czuję specjalnie spadku dynamiki. Do 19 cali polecam oponę 225/40.
Panowie, a czy do Giulietty z zaciskami Brembo będą pasować felgi o takich parametrach?
5x110 rozstaw śrub felga 8x18" ET 41 z otworem 65
Niestety znajduję rozbieżne info więc wolę dopytać :)
niekoniecznie
Chodzi o te:
allegro.pl/alfa-romeo-159-piekne-kola-18-oem-i7064767296.html
Jeździły w AR 159 wcześniej. Niedawno przesiadłem się ze 159 do Giulietty i niestety na zimę mam 17tki, które praktycznie ocierają o zaciski z przodu. Na takich juz kupiłem, ale nie mogę tak jeździć :)
Ale ja nigdzie nie napisałem, że nie ma śladu, więc nie rozumiem skąd to założenie.
Właśnie, że ślady są. Auto kupiłem kilka dni temu, jest nieznośny hałas podczas jazdy oraz próbowałem pchać lekko auto po parkingu w celu "wysłuchania" momentu ocierania, chociaż bez drugiej osoby ciężko. Nawet wydaje mi się, że odpadły 2 ciężarki do wyważania koła.
Właściciel na dzień przed sprzedażą założył te 17tki i jest dupa. Nie chce sie wiec rozpisywać o ocieraniu, tylko pytam czy felgi będą pasować ;)
jak na jeżdzie próbnej i w drodze do domu ci ten hałas nie przeszkadzał to jestem w szoku... ja bym metra nie przejechał więcej jakbym widział że coś takiego się dzieje - a wystarczyłyby pewnie głupie dystanse 3mm po 35zł za pare i nawet śrub nie trzeba by było wymieniać na dłuższe...
a właściciel to niech ci teraz zapłaci za wymianę piast bo na bank na nowych kołach będą się tłukły, a koła raczej już nie będą się obracały w jednej płaszczyźnie...
Ja byłem świadomy tego, bo poza głupotą właściciela z tymi felgami, auto było naprawdę godne uwagi i liczyłem się z tym, że będę musiał coś na to zaradzić.
Jeśli chodzi o piasty, to czy je się wymienia w Giuliettach? Bo wszędzie gdzie szukam to pokazuje mi tylko zestaw łożyska (z piastą), aczkolwiek piasty jako takiej tam nie ma. Chcę zmienić łożyska oraz piasty, ale widzę tylko to pierwsze. Np. w sklepie u italtechnik łożysko tylne ma piastę, a przód to tylko jakby wkładka, a piast nigdzie nie widzę oddzielnie.
A jesteś pewny, że piasta w takim wypadku też będzie do wymiany? Jeśli wymienię łożyska (które ewidentnie hałasują podczas testu przenoszeniem obciążenia na daną stronę) + dam dystanse to nie będzie OK?
"piasta" = skrót myślowy jako caly zespół z łożyskiem.
na bank masz do wymiany łożyska już, a czy piasty są krzywe to się okaże po założeniu spowrotem i pomiarze czujnikiem zegarowym - teraz to sobie można gdybać, skoro jeszcze dochodzą pod znakiem zapytania pokrzywione tarcze hamulcowe i mocowania zacisku do zwrotnicy (adapter z śrubami, albo same śruby - w zależności od tego jakie masz zwrotnice, czy typowo pod brembo czy z adapterami)
ogólnie jazda z czymś takim to była bardzo droga głupota - tak jak mówię uniwersalne dystanse 3 bądź 5mm kosztuja 35zł ok i załatwiają problem - ja bym żądał zwrotu za naprawę, bo będzie drogo a nawet bardzo drogo...
Czy ktoś z Was, kto używa zamieszczone na zdjęciu poniżej oryginalne felgi 16 sprawdzał gdzie są produkowane? Oglądałem 3 komplety poniższych felg (2 używane, 1 nowy) i wszystkie były wyprodukowane w Chinach. Wszystkie felgi z tych kompletów posiadały stosowne oznaczenia od strony piasty łącznie z nr OE 156093704 i producentem - w tym wypadku ZCW.
Czy można przyjąć za pewnik, że ten model felgi OE był produkowany w Chinach i te komplety które oglądałem nie jest są gorszymi jakościowo replikami?
Załącznik 238849
Myłem dzisiaj moje letnie koła i mogę potwierdzić, CHINA wybite od wewnątrz...wychodzi na to że felgi oryginalne Alfy odlano w Chinach..
Ja takie 16-tki dokupowałem w ASO, produkcja Made in Turkey. Ale to było 4 lata temu.
Ja zastanawiam się nad kupnem alufelg na lato, tylko nie wiem jaki rozmiar wybrać 17 czy 18? Obecnie mam stalowe 16 w rozmiarze opon 205/55 i nie wygląda to ciekawie. Czy bardzo odczuję różnicę na - po przesiadce na 225/40/18? Czy lepiej wybrać 225/45/17?
Chudzi mi oczywiście o zmianę w komforcie.
Odczujesz a czy bardzo to zależy od wrażliwość twoich zmysłów.
Lepiej znajdź kogoś kto jeździ na takim zestawie i przejedź się takim autem
Jeżdżę na 225/40R18 w lecie teraz na 205/55R16 w zimie i jest spora różnica zarówno w prowadzeniu się auta na zakrętach jak i w komforcie tłumienia nierówności... Choć tu należy też uwzględnić fakt że zimowe kapcie są miękkie.
17" zdaje się być kompromisem...ale wygląd to 18_19" z dobrym kapciem i dystansami lub obniżonym et.
Wychodzi na to, że ten wzór felg 16' był produkowany w zależności od rocznika i w Chinach i w Turcji. Oprócz informacji o kraju produkcji różnią się rodzajem czcionki wykorzystanej do wybicia napisów informacyjnych na wewnętrznej stronie felgi:
- Turcja / https://goo.gl/tUi6bg
- Chiny / https://goo.gl/4hACcr
Mam do Was pytanie, to chyba nie są zaciski brembo więc jakie felgi powinienem do tego dobrać, wiem że najchętniej 17. Może ktoś z Was ma jakieś fajne w przyzwoitej cenie? Mogą być z letnim oponami.http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2018/01/91.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...2018/01/92.jpg
to są zaciski brembo z tarczą 330 mm felga musi mieć ET 41 ale i to nie jest pewne z racji wewnętrznego ukształtowania ramion felg. Albo OE 17 co na foto lub 18 OE względnie 19 z 159 . Inne zamienniki trzeba po prostu przymierzyć lub jak obierają wrzucić dystanse