Panowie, skoro wątek o korektach się rozkręcił - pytanie co w takiej sytuacji sugerowalibyście zrobić: :)
korekty na biegu jałowym:
1. -2,51
2. +0,9
3. + 0,7
4. +0,91
korekty pod obciążeniem w czasie jazdy
1. -0,65
2. -0,9
3. -0,85
4. +2,4
Printable View
Panowie, skoro wątek o korektach się rozkręcił - pytanie co w takiej sytuacji sugerowalibyście zrobić: :)
korekty na biegu jałowym:
1. -2,51
2. +0,9
3. + 0,7
4. +0,91
korekty pod obciążeniem w czasie jazdy
1. -0,65
2. -0,9
3. -0,85
4. +2,4
Pierwszy leje.
Zamieniłbym go miejscem z 4. i wtedy sprawdził. Nowe podkładki daj.
Ok. I zmienić oczywiście kody w FESie? A co myślisz o tym przytkanym 4 w czasie jazdy?
Tak, zmienić kody koniecznie.
Generalnie najpierw zamień je kolejnością. Tym przytkanym też można się przy okazji regeneracji zająć.
Ktoś może dać mi namiary na miejsce, gdzie kupię końcówkę wtrysku do 2.4 (200 KM)? Dobrze by było od razu z podkładkami.
Napisz do użytkownika pampik, rozpracował kiedyś odpowiednie numery końcówek wtryskiwaczy do 2.4.
A potem do arekgr, ma dobre ceny m.in. na końcówki.
Problem rozwiazany - 2 wtryski wymienione ,teraz korekty w okol +- 0,5
Sprawdziłem sobie korekty wtrysków od zimnego startu aż po lekkie zagrzanie. Moje obserwacje:
1. Tuż po uruchomieniu (bieg jałowy) korekta na wtrysku pierwszym rośnie do 2,3 mm3/w. Pierwsza przygazówka i nic się nie mienia, cały czas spora korekta. Czekam aż zawór EGR się przymknie do 3% i znów przygazówka, po której korekty zaczynają wracać do normy czyli max. +/-1 mm3/w.
2. Zużycie paliwa na biegu jałowym oscyluje wokół 0,54/0,72/0,94
3. Ogólna dawka paliwa jest nieznacznie mniejsza od oczekiwanej (nie wiem kiedy wymieniano filtr paliwa)
4. Obroty na biegu jałowym falują pomiędzy 830-870 obrotów. Na zegarach tego nie widać. Czuć po zmiennych wibracjach.
Jakieś sugestie?
Podaj korekty dla biegu jałowego rozgrzanego silnika, z wyłączonymi wszystkimi odbiornikami energii.
W to ciężko mi uwierzyć. Kiedyś widziałem przypadek, gdzie obroty oscylowały w granicy 810 +/-10 i poza wibracjami objawiało się to na wskazówce obrotomierza.
Chyba że masz na myśli 870 dla zimnego i 830 dla rozgrzanego silnika.