- coś mi to przypomina działanie medycyny alopatycznej.Cytat:
Remont, który usuwa skutki, a zostawia przyczyny nie ma sensu, bo wszystko powróci…
- coś mi to przypomina działanie medycyny alopatycznej.Cytat:
Remont, który usuwa skutki, a zostawia przyczyny nie ma sensu, bo wszystko powróci…
Trudno usunąć coś co wystąpiło po remoncie, czymś co było już przed nim.
- raczej coś inne…
- CSS, Dx, hall/ckp, ale poprawnie odpalała. Dp, cewek nie sprawdzałam.
https://www.dropbox.com/s/5ow1mvahsgalheb/css2.mwf?dl=0
https://www.dropbox.com/s/nvj65q3b8p6x918/css5.mwf?dl=0
https://www.dropbox.com/s/bxpxig81mi...all11.zip?dl=0
https://www.dropbox.com/s/qrabkng18nhp8t1/dx1.zip?dl=0
https://www.dropbox.com/s/pg4ic94nyge9gsl/dx.zip?dl=0
https://www.dropbox.com/s/djdwob5s2yfvxdu/hal1.zip?dl=0
https://www.dropbox.com/s/5owx4864bsbjfpy/hall.zip?dl=0
https://www.dropbox.com/s/le1slax6bl...zruch.zip?dl=0
- Dołączyłam hall/CKP zaraz po wymianie rozrządu dla porównania.
https://www.dropbox.com/s/6qkp6soigjaqjzr/css1.mwf?dl=0
- MES – rozruch po nocy, ciężki, ale bez p0301 i z ciśnieniem oleju ok. 7bar. Laptop mi się rozładował., więc do 75st tylko.
Załącznik 191347
Załącznik 191428
Wymiana katalizatora byłaby w tych warunkach pracy silnika absurdem.
Nie funkcjonuje poprawnie sterowanie zaworami.
- punkt na kole wału identyfikowany przez czujnik CKP przesunął się o 3 zęby (18 – 20 st) w stosunku do pierwszego piku sygnału Halla dla cyl. 1.
----- tam chyba do 1 piku powinno być 60st.
----- sterownik wyjdzie na jakiś błąd czujnika halla, jeśli to przesunięcie przekroczy ileś zębów, może 6, albo 8.
- nie wiem, czy to świadczy o przestawionym rozrządzie.
- albo rzeczywiście ciśnienie oleju jest niedobre,
- albo czujnik CKP się wysypał,
- albo koło zębate (zapłonowe) wału jest krzywe lub uszkodzone,
- albo zmieniacz fazy się wysypał, brak stosownego sterowania wałkami rozrządu.
------ tam nie ma nic innego, a coś musi brać udział w realizacji wewn. EGR, nawet jak ECU nie przełącza fazy. Regulacja ciśnieniem oleju… nie wiem. Ale innej możliwości chyba nie ma.
- bo trochę takie miałam wrażenie, że na małych otwarciach TP lepiej mi przyspiesza, niż na TPmax, ale to może być złudne, bo nie wszystko może zauważam. Raczej słynę z gapowatości.
- trudno stwierdzić, ale na pewno takie przesunięcie sygnałów nie powinno mieć miejsca, źle będzie podawał paliwo.
Jutro wstawiam ją do ASO, razem z wykresami z czujników, podciśnienia i wykresem z AD. Jaki to ma sens – zapewne żadnego. Zobaczę po prostu, co powiedzą, czy coś zrobią. Potrzebna mi jest opinia serwisu, inna niż ta co była dotąd… i wiedza, czy rozrząd jest w porządku. Nie ma wyjścia, niech sprawdzą rozrząd, kompresję, ciśnienie oleju i co tam uznają. Pewnie będę musiała wymienić wariator i znowu rozrząd… jeśli ciśnienie będzie zbliżone jak na pompie. Jeśli nie będzie, to raczej nie ma sensu robić już nic, oprócz otwarcia silnika. Raczej opieka paliatywna, by dojechała na kołach.
Sprawdziłam log, bardziej z ciekawości, bo od piątku nie wyrzuciła MCSFu…. Trzyma sobie wszystko w poczekalni. Poprawnie, akurat odpalała, w jeździe przyspiesza, jałowy jest zły. Dużo nie jeździłam, wyłącznie po mieście. Kiedy powstały błędy, oprócz tych z jałowego, nie wiem.
- Dp zrobiłam trochę źle, ale trudno, już mi się nie chciało powtarzać. Pochrzaniło mi się coś. A to i tak niewiele zmienia. Może powtórzę jak odbiorę GT z serwisu, bo z tego to wychodzi, że kompresja jakby siadła.
Napiszę co powiedzieli, a potem to już dopiero po remoncie. Bo co można napisać widząc całkiem okropny wykres podciśnienia. Nawet końcówka wykresu siadła, jest niepoprawna… Jestem na najlepszej drodze, by zebrać wszystkie możliwe, niepoprawne przebiegi…
Załącznik 191987
- rozrząd ustawiony poprawnie, pasek napięty poprawnie, mechanicznie zsynchronizowany
- kompresja statyczna 1-2-3-4: 17,5-17-17-17,5
- ciśnienia oleju na czujniku w bloku nie zmierzono, ze względu na brak odpowiednich przyrządów pomiarowych dla takiej lokalizacji czujnika
- wg nich panewek nie słychać, ani nic specjalnego w silniku, silnik pracuje nierówno na jałowym, pali na bogato.
Podciśnienie, synchronizacja hall/ckp – nie wiedzą – zalecono przekierowanie pojazdu do głównego technika ASO, jak wróci z urlopu.
Wariator – muszę zdecydować, nie mogą ani wykluczyć, ani potwierdzić.
Załącznik 192080
W ten sposób można rozpocząć po raz kolejny rajd po warsztatach… i w szybkim czasie przepuścić kasę przeznaczoną na remont silnika…
Kompresja jest wysoka, a to tylko mówi, że nic tam gwałtownego się nie zadziało. Nawet jak nie odłączyli pompy paliwa, to i tak jest wysoka. Nie zapytałam, ale widziałam już kilka pomiarów i nigdy nie odłączali zasilania wtrysku. Tak czy owak jest za wysoka. Za wysoka kompresja była problemem już po remoncie. Silnik nadal, może jeszcze nie bierze oleju w takich ilościach, żeby znaleźć w tym przyczynę aż takiej kompresji, w sensie, że tak się uszczelnia, jakby sobie robił próbę olejową. Ale cofa olej do kolektora, więc tam oleju ma pod dostatkiem. W ASO kompresji się nie czepiali, że dobra, ale jest za wysoka. Jak dojdzie zapłon na zimnym, to potrzebny mi aku z disla… Najgorszy z caseów, bo nic konkretnego wykryć nie można zwykłymi testami silnika, coś jest tak subtelnego, że kompresja statyczna tego nie wykrywa, może jeszcze nie wykrywa. Nie chce mi się na podwórku badać już kompresji… ale jeśli nie bierze oleju litrami, to taka kompresja ma złe rokowanie, chyba.
Nawet nie pytałam jak sprawdzili zasilanie wtrysku, nie sprawdzili, świece wyczyścili, all. Powiedzieli, że pojazd jest sprawny, tyle, że ten jałowy, ostatecznie jeździ. Pojechałam tam licząc, że mają normy napięciowe dla czujnika wału i że będzie inżynier, który spojrzy na wykresy. Nie znam norm dla czujnika wału, więc sama nie mogę nic ustalić. I czy rozrząd nie przeskoczył, to wydawało mi się istotne. Chodziło mi też o te panewki, było 3 mechaników i żaden nie słyszał panewek. Główny technik wraca po 07.03. Wstępnie się umówiłam, ale po tej wizycie to nie wiem…
Akurat ten warsztat, który wymieniał rozrząd miał urlop. Umówiłam się na czwartek, zostawię im samochód, zdecydowałam się na wymianę wariatora i czujnika wałka. Zostanie czujnik wału i koło. Twierdzą, że mogą sprawdzić mechanicznie wariator, nie wiem czy można. I że mam poczekać, aż ocenią z zakresem wymian, bo zwyczajowo robię plany na bogato. Mechanik mi mówił, że nie ma możliwości, aby niepoprawnie zamontować czujnik wału.
- Idea testów jest taka, że sprawdzamy po kolei, a ten rozjazd doszedł, więc… Nie liczę, że uda się naprawić w ten sposób GT, różnica między bankami w FT sięga 7 – 8 pkt. procentowych… ale wykres Px, MAF, lambda na jałowym i to co się teraz dzieje podczas przyspieszania, to są nowe objawy, przepływ dotukło. Nie musi to mieć związku, ale…
Bo teraz, oprócz korekt rozjechała się synchronizacja wału i wałka. To nowe jest. Nawet jak się wsadzi nowy silnik z fabryki, to będzie źle palić z racji tego. Można to mieć na uwadze, ale skoro i tak czekam, to może taka próba nie zaszkodzi. Chcę to sprawdzić, chyba. W pozycji MAR rozrząd synchronizuje na takim stopniu jak wcześniej, ale po rozruchu już nie.
Nie robiłam testów. Jak się pogoda poprawi, powtórzę test Dp poprawnie, robiłam go na zamkniętej TP i nie odłączyłam pompy… I sprawdzę jeszcze do czwartku, czy hall zmienia pozycję względem CKP, czy stoi.
- na ten moment, wyrzuca co kilka dni MCSF == p1173, p1175 nie powtórzyło się, raz cofnął MCSF w jeździe miejskiej. W trasie nie jechałam.
- odpala niby poprawnie, ale na wykresie było widać, że w stosunku do kiedyś, rozrusznik kręci dłużej o jeden cylinder. Wg mnie zalewa ją paliwem teraz. Nie wiem idiotycznie może, ale rozrusznik nie daje rady tej kompresji.
- to będzie widać na skrypcie z testu akumulatora.Cytat:
Nie wiem ale rozrusznik nie daje rady tej kompresji.
- wszystkie wykresy pokazuja brak efektywności na 1 cylindrze, raz nawet pierwszy cylinder się wyłaczył, lub go ECu wyłaczyło.
- zobacz jak silnik staruje, bez 1 cylindra, który dołącza pózniej.
- parametry: TDC 15 cyl, zapłon 13 cylinder, dewiacja koła żebowego - poprawna, w normie, software 4.4.2.9, CSS version 2.03.
Załącznik 192983
Załącznik 192984
Załącznik 192985
Załącznik 192986
Załącznik 192987
Załącznik 192988
Załącznik 192989
Załącznik 192990
Załącznik 192991
No tak. To co tkwi od remontu, zdaje się, że jedynie kolejny remont może usunąć. Tylko, że co to jest, że ma aż taki wpływ na pulsacje podciśnienia całego silnika i aż taką emisję spalin.I że mimo przebiegu za bardzo się nie zmienia. Zwykle jak pokazują to górny pik podciśnienia jest mniejszy. Ta kompresja mnie naprawdę zmartwiła. Nagar był przed remontem, pobór oleju też był, a kompresja była ok. 14 bar. To nielogiczne jest wszystko. To wygląda, że wszystko będzie trzeba wywalić.
Myślisz, że ta rozjechana synchronizacja czujników jest zależna od tego? Bo założyłam, że nie...
Stała trochę, silnik zimny, ale problemów z rozruchem nie było. Utrafić kiedy są to nie wiem, czy mi się uda, żeby oscyloskop był podłączony. EiPower zobaczę jeszcze po nocy.
Poszukam jeszcze podobnych wykresów podciśnienia, może coś ktoś opisał. Niestety, jestem za głupia, żeby to analizować i na tej podstawie znaleźć przyczynę.
Załącznik 193002
Załącznik 193003
Załącznik 193004
Ciężki rozruch:
- 1 pomiar zepsułam, bo pomyłkowo ustawiłam zakres sondy prądowej na 100A
- ale za każdym razem źle odpalała. Tak nagle zaskakuje wtedy.
- na 3 bz
Na tamtym boschu to za którymś razem odpalała, ale jak odpaliła to już chyba poprawnie. Takie miałam wrażenie, bo parametrów nie sprawdzałam.
załozyłem że akumulator ma parametry 640A, sonda APPa32 /600A, czułośc 1 mV/A... pierwszy wykres, to problem chyba kompresji, kolejne to jest juz dobrze...
Witam, posiadam Alfę 156 z silnikiem 2.0 JTS
Dostałem błędy katalizatora więc postanowiłem pobadać auto MESem.
Niestety zrobiłem jakąś głupotę i straciłem plik z wykresami, ale moje sondy za katalizatorem co kilka, kilkanaście sekund skaczą pomiędzy 0 a 1V co by mi sugerowało, że rzeczywiście katalizator nie spełnia swojego zadania.
W jaki sposób mam testować sondy przed katalizatorem? Na razie zauważyłem, że lekko oscylują wokół 1,4 - 1,5 V a czasem wyskakują na 4 - 5 V i natychmiast wracają do poziomu 1,4
Będę bardzo wdzięczny za wskazówki i jestem gotów zrobić masę testów.