Mam oba niedlugo sprawdze
Printable View
Mam oba niedlugo sprawdze
Witam mam prosty kabelek z mojego poprzedniego auta (seata) KKL VAG-COM for 409.1 (na którym odczytywałem i kasowałem błędy ściągnąłem sobie Multiecuscan 3.1 i nie umiem się połączyć nie nie wiem czy to wina kabla czy jakiś ustawień, może ktoś coś pomoże. Załącznik 242678Załącznik 242679
Czytałem również o wlutowaniu jakiejś diody R04, mój kabelek wygląda dość ubogo Załącznik 242680
Pytanie czy podejdzie ten kabelek czy muszę zainwestować w nowy do diagnozowania mojej 159 ?
przeczytaj sobie troche postow wstecz I bedziesz wszystko wiedzial bo co chwile padaja te same pytania I te same odpowiedzi, nie chce sie juz odpisywac.
Wylutowałem rezystor R4 (oznaczenie 1001) z mojego interfejsu Załącznik 242682 jego opór był ciut mniejszy jak 1000 Ohm (chyba 996 Ohm) ale podłączyłem do Alfy i interfejs już wg. nie wszedł w testy Załącznik 242683
Zmierzyłem opór między pinem 14 a 6 nie ma przejścia.
Ktoś ma jakieś pomysły czy zostaje kupno nowego interfejsu ??
a po co go wylutowales?
nie orientuje sie w KKL-ach, ale czy one nie lacza sie po innych pinach w ogole z ECU, jak rowniez nie wiem czy ich dotyczy problem zbednego rezystora.
w kazdym razie, gdybysmy rozmawiali o ELM327 to w wielu (ale nie we wszystkich) interfejsach jest zbedny rezystor 100 czy tam 120 Ohm (oznaczenia 101,121,1000,1200, na pewno nie 1001), na pewno nie chodzi o zaden 1kR. Z reguly tez nie chodzi konkretnie o R4 - ktos napisal kiedys bo u niego akurat to byl R4, ale projektow/wersji/nowych rewizji ELMow jest tyle ze w kazdym moze byc oznaczony inaczej, a w niektorych nie ma nawet na plytce drukowanych oznaczen.
W ELMach to najpierw sprawdza sie miernikiem pomiedzy pinami 6 a 14 interfejsu czy jest rezystancja okolo tych 100-120 Ohmow, jesli tak to wywala sie rezystor, tylko wlasciwy - trzeba go znalezc. Jak pisalem, mozliwe ze nie dotyczy to KKL, bo one chyba uzywaja innych lini w zlaczu OBD2?
Interfejs ELM kosztuje ok 40zl, kup sobie taki z przejsciowka typ1/zielona od PMFactory, zamow bez rezystora (mozna od PMFactory, ale I tak sprawdz po dostawie bo roznie bywa) I dzialaj. KKLem I tak wiele nie zrobisz w Alfie.
Dzięki za odpowiedź. To szukam odpowiedniego interfejsu ;)
http:/ /allegro.pl/new-interfejs-elm-327-bluetooth-obd2-z-polski-cd-i6898013308.html
Czy takie cos sie sprawdzi? AR 159 2009R 1,9 JTDm
przypuszczalnie tak, zapewne trzeba otworzyc i zlokalizowac/usunac zbedny rezystor. nie spotkalem sie jednak nigdy z tym konkretnym interfejsem i nie slyszalem zeby ktokolwiek na forum go mial. dokupic afapter typ1/zielony bo do niektirych kompow jest potrzebny w 159 (np abs/esp, xenony)
Witam, czy ktoś mógłby wrzucić link do interfejsu którym sprawdzę dpf i nie będę musiał usuwać żadnego rezystora???