Mocowania pompy są takie same. Tylko kąt kolanek inny. Ale to idzie obrócić.
Printable View
Mocowania pompy są takie same. Tylko kąt kolanek inny. Ale to idzie obrócić.
Mowimy o 2.4?:) Ty masz 1.9 , także w 2.4 może być różnica... w ciemno zamówię, najwyżej oddam :P
Widzę, że większość powszechnie stosowanych pomp jest mocowana na 3 śruby , więc kwestia znaleźć taką która ma koło na pasek 6 rowkowy :)
Np znalazłem taką w jakichś oplach i fiatach, także trzeba by zrobić wycieczkę na złom z wymontowaną pompą i postarać się poszukać zamienników z innych aut :P
Koło możesz przełożyć.
tylko widze ze mają różne ciśnienia. Np z alfy 147 ma 100 bar, z jakiegoś fiata bravo miała 75 bar.
Jakby ktoś potrzebował:
Pompa do 2.4 ma 106 bar :)
nr Ori : 00505017300
Natomiast ta z 1.6 HDI daje 90 bar. Myślicie ze może być różnica w pracy układu wspomagania ?
Zauważyłem, że stan mam poniżej minimum, więc w pierwszej kolejności chcę uzupełnić i poobserwować co się dzieje.
Tak jak pisałem objawy buczenia słychać tylko na parkingu przy maksymalnym skręcie w lewo i prawo. Podczas normalnego kręcenia cisza. A te sporadyczne objawy buczenia, o których pisałem wystąpiły kilka razy i to po konieczności ostrzejszego startu na lekko skręconych kołach, więc tak sobie myślę może właśnie mało płynu i przy mocniejszym starcie ciśnienie już nie takie?
Kilka razy wyświetlił mi się błąd na kompie, ale nie wiem co tam było napisane tylko zauważyłem wyświetloną kierownicę. Po ponownym odpaleniu znika i cacy. Jak się wyświetli ponownie to go dokładnie przylukam.
Panowie rozumiem, że kolor czerwony czyli Tutela GI/E?
Tak, natomiast zielony to GI/R :P
Dzięki za odpowiedzi.
No i zonk :eek:. Czy to nigdy nie może być tak prosto. Dzwoniłem właśnie do serwisu zapytać czy mają Tutele, a gostek mi tu mówi, że po moim VIN ma być Tutela GI/R.
Czyli co, że niby ta coca cola to przerobiona zieleń?
Jesteś pewien że 1.6hdi ma 90bar ? Bo na pompie nic nie pisze a ja gdZieś przeczytałem że 100bar. powiem wam ze przez weekend trochę pojezdzilem i jest tak... na postoju pracuje bez zmian. Ale podczas jazdy czuje chyba większe opory pracy na kierownicy. Co dziwne. I może jest to spowodowane właśnie tymi 90bar albo tym że zalał mi czerwonym płynem dextron 3.... hmmm... Tak że ja będę szukać pompy z cisnieniem 106/110bar.
Albo to wina po prostu używanej pompy.
[MENTION=37475]IamICEman[/MENTION] Ułatwię Ci poszukiwania : Audi a4 ma 110 bar :p a te 90 bar wziąłem szukając po nr fabrycznych pompy 1.6 hdi i tam podane ciśnienie 90 bar :P