na żywo Stinger to jak zawsze u koreańców zlepek rożnych stylów Audi A7, Panamera etc - wyszło jak zwykle - samochód wygląda okropnie. Porównywanie tego z GIulia to po prostu obraza dla tej ostatniej.
Printable View
na żywo Stinger to jak zawsze u koreańców zlepek rożnych stylów Audi A7, Panamera etc - wyszło jak zwykle - samochód wygląda okropnie. Porównywanie tego z GIulia to po prostu obraza dla tej ostatniej.
Mnie również Stinger lekko rozczarował na żywo swoją stylistyką, głównie przez zlepek różnych elementów, które nie do końca tworzą spójny projekt. W dodatku kilka elementów jest wykonanych niezwykle tandetnie. Bardzo pozytywnie natomiast zaskoczył mnie wnętrzem i tym jak jeździ (wersja GT) oraz wyceną. Porównując to co się dostaje w stosunku do wydanych pieniędzy Giulia Veloce niestety zostaje w tyle w porównaniu do Stingera GT. Nie zmienia to faktu, że stojąc przed takim wyborem osobiście i tak wybrałbym Giulię. :)
Moim zdaniem największą wadą Giulii są silniki.... i nie chodzi, że słabe czy coś.... chciałoby się mieć w takim aucie coś fajniejszego niż R4..... a jak już jest V6 to kosztuje milion złotych monet i ma bilion koni mechanicznych... A chciałoby się mieć 2.5 benzynkę V6 jak za starych dobrych czasów.
Chodzi o sam "fun" i podnietę z posiadania czegoś fajniejszego (wiecie... szpan, szacun w celi itd).
A dlaczego od razu założenie, że R4 musi być zła? Zobacz na 4C, samochód bije na głowę niejednego konkurenta z większym silnikiem...Rzędowa czwórka jest również lżejsza i mniej skomplikowana w budowie. Przy takiej mocy nie ma sensu dawać innego czyt. większego i cięzśzego silnika. Alfa planuje wypuścić Giulie Veloce na rynek amerykański z silnikiem 350 hp, gdzie widziałbym już V6 jednak oni dalej planują rzędową czwórkę z elektrycznym turbo.
Dalej, czwórka czwórce nierówna. Cały blok silnika w Giuli jest z zrobiony z aluminium, posiada kute tłoki i kilka innych ciekawych rozwiązań technicznych.
ENGINE: ALL-ALUMINUM 2.0-LITER TURBOCHARGED 4-CYLINDER 280HP
Availability Standard on Giulia and Giulia Ti
Type and Description Inline-four, direct injection, turbo
Displacement 121.7 cu. in. (1,993 cc)
Bore x Stroke 3.31 x 3.54 (84.0 x 89.9)
Valve System MultiAir2, SOHC, four valves per cylinder with silent chain driven
timing drive
Hollow assembled exhaust camshaft with end pivot roller finger
followers and hydraulic lash adjusters
Turbocharger Direct mount twin-scroll turbocharger with electric wastegate
actuation. Intake manifold with liquid cooled charge air cooler
Fuel Injection Gasoline direct-injection with injector centrally located in the
combustion chamber
Max injection pressure 2,900 psi
Construction Cylinder head: permanent mold air quenched cast aluminum alloy
with integrated exhaust manifold
Crankcase: precision and cast aluminum alloy with casted steel liners
Crankshaft: super-finished forged nitride steel with journals offset
from cylinder bore centerline
Piston: forged aluminum cooled with pressure actuated oil jets
Power (SAE net) 280 hp (209 kW) @ 5,200 rpm (140 hp/liter)
Torque (SAE net) 306 lb.-ft. (415 N•m) @ 2,000 - 4,800 rpm
Redline on the Instrument Cluster 5,500 rpm
Max. Engine Speed 6,200 rpm
Fuel Requirement Premium unleaded, 91 octane (R+M)/2
Niedługo ludzie będą narzekać, że nawet rzędowej czwórki nie ma tylko wszystko jest elektryczne. Takie mamy czasy. Z drugiej strony zobacz na Mercedesa AMG A klasy, 381 koni, 2 litry i też 4 cylindry a daje sobie radę bardzo dobrze.
Myślałem, że jestem odosobniony w moich odczuciach, a jednak nie :)
+1
Nikt nie mówi, że jest zła. Ale to tylko 4-ka. Kultura pracy, dreszcz na plecach, aksamitna albo wręcz "specjalnie" lekko chropawa praca V6/V8 to inna bajka.
Podjeżdżam moim starym Busso na jazdę testową Veloce, pomykam pięknym, drogim, nowiutkim autem na widok którego sam się ślinię jak i połowa kierowców po drodze i co? Wysiadam z niedosytem. Co z tego że ma 5s do 100 i klei się do drogi jak głupia? Napęd na 4 kapcie itd. itp. Piękne auto. Ale wsiadam do starego Busso, odpalam V6 i papa mi się śmieje... TO jest silnik. Tam jest jakiś rodzaj nowoczesnej kosiarki.
Daje i nadal to nie stare dobre V8 N/A jak w C63 AMG jeszcze do niedawna wkładali. Inna bajka. Gorsza
To jak fast food. Zjesz szybciej i taniej. Ale czy lepiej?
Ja nic nie neguję. Niech sobie będę te nowe silniki. Chciałbym tylko mieć alternatywę. Nie w chorej cenie Q, tylko w cenie Veloce mieć jakieś V6, niech sobie będzie z gorszymi osiągami, ale większą kulturą, dźwiękiem, mięsem pod maską. Dla koneserów :)
...za mało jest takich koneserów żeby odpalać produkcję dla niewielkiej serii...R4 jest tańsze za V6 w okolicach 300KM zapłaciłbyś dodatkowe 30-40k PLN
Poza tym Alfa i tak stoi w opozycji do BMW do japońcow i całej reszty. Nie wkłada kosiarek 1.5, 1.2 czy 1.0/ 3 cylindrów (patrz 3 bmw) czy "czystych" hybryd.
Takie czasy że R5 , V6 odchodzą w zapomnienie...
Busso to jednak inna bajka jest. Zobacz, że nawet znakomita większość dzisiejszych V6 tak nie brzmi. Taki często przywoływany Stinger z V6 tutaj przecież nawet obok Busso nie stał, brzmi co najwyżej poprawnie jak nie źle z elektronicznym podbijaniem dźwięku! Ja Ci dziękuję za takie V6 ze sztucznym brzmieniem. Masz Giulie Q z V6, który brzmi naprawdę bardzo dobrze...
Rzeczywistości też nie zagniemy, dzisiejsza motoryzacja wygląda inaczej niż jeszcze kilka lat temu. Niektóre państwa piszą plany o całkowitym zlikwidowaniu silników spalinowych do X roku. Czy jest gorzej czy lepiej każdy musi sobie sam odpowiedzieć.
Ja bardzo chciałbym zobaczyć np. Giulie 350 hp z V6... ale nadal uważam, że do tej mocy V6 nie jest potrzebna, która jest droższa w produkcji i przede wszystkim cięższa. A dopłacać do samej kultury pracy ok 40k? Ja może bym i dopłacił ( i tak chce kupić Q ) ale ile osób by tak zrobiło ?
Okropna :) wyglada jak nieudana próba audi a5
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Co do silników uważam podobnie. Taka veloce fajnie jakby miała v6 z 350 KM. Osiągi obecnej veloce, dźwięk v6- bajka. Ale dla wyróżnienia Q pewnie musiałaby być V8 , więc jedno i drugie podniosło by sporo koszta. Myślę że na v6 w innej wersji niż Q nie ma co liczyć, będzie jak jest. Będą rozwijać i zwiększać moc r4.
Widzieliście nowego Alpine A110? Silnik 4 cylindry, 1.8l, waga 1080 kg! Brzmi cudownie, niejeden V6 sie chowa ( a taki sztuczny jak ze Stingera to już w ogóle ), samochód przyśpiesza do 100 w 4.5 sek. Wybaczcie ale charakterystyka czy dźwięk silnika to nie wszystko ale właśnie to jak się samochód prowadzi, jak się klei drogi, jak przyśpiesza. Dźwięk to oczywiście świetny dodatek potęgujący wrażenia z jazdy. Ale co mi z tego jak samochód jest wolny, nie trzyma się zakrętów? Np tak Jeep SRT, na prostej szybki, brzmi tak, że dostajecie orgazmu ale tylko tyle.
https://www.youtube.com/watch?v=FuCCpaI6y-k
https://www.youtube.com/watch?v=4aCPgy-T9EA