Ja mam zalany Millers XF Longlife 0W30 a do skrzyni Tutela GEARFORCE 75W i w obu przypadkach AR9100. W silniku olej wymiana przy około 8-10 tys. W skrzyni raz na 60 tys. i wszystko bangla ;-)
Printable View
Ja mam zalany Millers XF Longlife 0W30 a do skrzyni Tutela GEARFORCE 75W i w obu przypadkach AR9100. W silniku olej wymiana przy około 8-10 tys. W skrzyni raz na 60 tys. i wszystko bangla ;-)
do 1.4MA wchodzi 3.2 czy 3.5 oleju??
dobra już wiem 3.5:D
Cześć zamierzam wymienić olej po zakupie giulietty 1,4 170 km na Liqui moly molygen 5w40 nwe generation. Czy ten olej się nadaje bo przejrzałem kilka stron i jest tyle opinii że trochę się pogubiłem. Czy polecacie coś jeszcze wymienić (planuję zrobić płukankę i wymienić filtr). Samochód wcześniej serwisowany w aso zalewany Selenia. Dzięki za pomoc.
Możesz przy okazji rzucić okiem na filtr powietrza - musisz odkręcić osłonę silnika najbardziej z przodu, a sam filtr znajduje się w cylindrycznej obudowie w nadkolu po stronie pasażera. I wiem, że to może być oczywiste dla niektórych (dla mnie nie było na początku, bo nie zwróciłem uwagi) - przy montażu filtra powietrza i ponownym przykręcaniu tej okrągłej pokrywki musisz trafić takim trójkątnym znacznikiem w odpowiednie miejsce (w sensie - pokrywka nie może być przykręcona 'dowolnie').
zwróć uwagę, ze kilka postów wyżej kolega deklarował 0W30 do tego silnika,
jak wejdziesz na wyszukiwarkę LM "dobierz olej" to też zalecają 0W30 . ekspertem nie jestem, ale rozważyłbym to co piszą, zwłaszcza, że sam producent początkowo sugerował 5W40, a potem to się zmieniło bo MulitiAir nie wytrzymywał tego oleju przy trybie LongLife , a sam pisałeś, że była zalewana Selenia w ASO...
no i oczywiście interwał wymiany ...
ot, tyle do rozważenia
pozdrawiam i niech wypowiedzą się inni, mądrzejsi :cool:
Zmieniłem olej z Penrite 5W40 na Millersa też 5W40 plus AR9200v2 i mam wrażenie że na zimnym silniku auto chodzi gorzej i ogólnie głośniej pracuje...
Hej,
swego czasu miałem Alfę Romeo 147.
Obecnie kupiłem Fiata Bravo 1,4 T-Jet 120KM - więc trochę starszy brat Giulietty :)
Chciałbym się zapytać o poradę w kwestii oleju do T-Jeta.
Wg Fiata musi spełniać normę ACEA C3 i może być wymieniany co ~30 tys. km.
Średnio mi się to widzi, trochę poczytałem i wynika, że równie dobrze można zalać olej z normą ACEA B4 i wymieniać co 10-15 tys. km.
Po przejrzeniu parametrów różnych olejów mój wybór padł na Ravenol VST 5w40 - nada się? Może ktoś używa? Jak stary olej można kupić, żeby wciąż trzymał parametry?
Używam tego Ravenola z dodatkiem AR9100 w tbi. Już 3 wymiany. Wszystko ok, bez uwag, ubytków.