Daruj sobie egzotykę. Do naszych aut są dedykowane programy diagnostyczne takie jak AlfaOBD oraz Multiecuscan, które rewelacyjnie spisują się w połączeniu z viakenowskim kablem ELM 327 V2 USB.
Printable View
Daruj sobie egzotykę. Do naszych aut są dedykowane programy diagnostyczne takie jak AlfaOBD oraz Multiecuscan, które rewelacyjnie spisują się w połączeniu z viakenowskim kablem ELM 327 V2 USB.
Dzięki, posłuchałem się, tzn musiałem stworzyć nową ''maszynę'' z windowsem XP na laptopie z windowsem 8 ale FiatEcuScan 3.5 już działa, teraz tylko kabel, rozumiem że ten odpowiedni?: http://viaken.pl/pl/interfejs-fiat-e...tyku-obd2.html
Witajcie,
Mogę prosić o linka do programu Multiecuscan? Bo ten z pierwszej strony nie działa;)
Dzięki, pozdrawiam
Szukaj mojego nicka na chomiku
Napisane z komóreczki!
thanks, będę testować;)
AR 146 2,0 TS 155 km r1998. Koledzy posiadam fiat ecu scan usb+vag kkl. Na teście czujników abs powyżej 15km na godz. zrywa połączenie? Bardzo czuły abs, nawet przy lekkim naciśnięciu pedału hamulca słychać chrobotanie na klockach. sprawdzone tarcze, zaciski hamulcowe, wymieniona pompa abs.
Ja mam tego MESa ORI kabelek od viakena i z poduchami się łączy ale z silnikiem to jak wiatr zawieje nie wiem ocb..:| Mam winde 8.1.Może to jest przyczyną
To teraz ja Wam zadam pytanie: Czy ktoś podpinał Alfe do czegoś innego niż FES/MES/AlfaOBD i sprawdzał przebieg ? Dlaczego pytam, ano dlatego:
Jak kupiłem Alfe w 2009r, to jak podpiąłem ją do FESa po kilku miesiącach to pokazywał przebieg ok. 15kkm i 2 zapisy przy licznikowych ok. 110kkm. Po kilku miesiącach podpiąłem jeszcze raz i o dziwo przebieg malał. Po przejechaniu tych 15kkm podpiąłem FES i przebieg oraz licznik zapisów był 0. Taki stan trwał do zeszłego roku. FES/MES/AlfaOBD pokazywały zawsze 0 w tych dwóch pozycjach.Taki stan utrzymywał się do czerwca 2015, kiedy to podpiąłem w celach testowych AutoCom'a, który to pokazał przebieg ok.10kkm i 2 zapisy. Zdziwiło mnie to, bo chwilkę wcześniej MES nie pokazał przebiegu. Podpiąłem ponownie MESa i okazało się, że przebieg jest nadal 0, natomiast ilość zapisów 2 i ostatni zapis przy 13kkm. Miesiąc temu podpinałem MES i AlfaOBD i ilość zapisów 2, Przebieg 18k i rośnie zgodnie z licznikiem , a ostatni zapis przy 0km. Cały czas używam tych samych wersji softu i takie różnice ? Wygląda to, jakby AutoCom coś odblokował w ECU. Tylko jak, co, kiedy i dlaczego ?