Napisał
epsonix
Zanim wystawię ogłoszenie, mam prośba o pomoc w wycenie 159 1.9JTDm 16V sedan 2005r Distinctive
trochę informacji o samochodzie, opisze jak najzwięźlej się da najważniejsze cechy:
*pierwsza rejestracja maj 2006 - auto było w użytku wewnętrznym kierownictwa Fiat Power Train
*od października 2009 do października 2015 ja byłem jej właścicielem, od tego czasu brat, teraz on sprzedaje bo wyjeżdża na wyspy
*przebieg 154tyś km - bardzo dokładna historia w ASO do końca 2009 (50tyś km), reszta historii to faktury na wszystkie naprawy, wiadomo od paru lat wpisy przy przeglądach itp.
*dość dobrze wyposażona Distinctive + skóra czarna + podgrzewane fotele + klimatyzacja trójstrefowa + xenony + spryskiwacze reflektorów + parktronik przód i tył + alu konsola ryflowana + przyciski na kierownicy + tempomat + lusterko wew. fotochromatyczne + czujnik deszczu/zmierzchu + automatyczne światła i wycieraczki + czujnik zapachów + roleta tylnej szyby + końcówka chromowana wydechu
*w 2013 zrobiony chip przez Cinsoft (190HP/380Nm), zaślepiony EGR, DPF ciągle jest ale nie sprawia problemów
*wywalone klapy wirowe
*nowy akumulator założony na wiosnę (Banner, bodajże 75Ah)
*alternator po pełnej regeneracji też zrobionej wiosną (wymiana szczotek, stojanu, regulatora, sprzęgiełka jednokierunkowego, paska napędu)
*niecałe 20tyś km temu wymienione tarcze i klocki przód + tył (ATE i Bosch)
*zawieszenie też było robione na bieżąco, nie ma problemów (wymienione były min wahacze górne, sprężyny przednie, jakieś różne tuleje, łączniki itp)
*wszystkie 6 łożysk skrzyni i 2 mechanizmu różnicowego wymienione przy przebiegu 140tyś km (skrzynia szumiała, jedno łożysko było już zjechane)
*jeszcze jeżdżąc w Fiacie, auto miało lekką przygodę (jest ślad w historii w ASO co było robione lampa, coś przy chłodnicy, poduszki niewystrzelone), po latach wyszły purchle na masce więc bodajże w 2014 ją wymieniłem na nieuszkodzoną z rozbitka (pod kolor)
*chcę sprzedać z felgami na których oryginalnie ją kupiłem 16" alu z oponami zimowymi Nokian WR A3 215/55R16 z końca 2012r
*możliwość sprzedaży osobno również kompletu 17" tzw policyjnych z oponami letnimi 225/50R17 Pirelli z 2015r
*wnętrze w stanie conajmniej dobrym
jest parę spraw które nowy właściciel musiałby sobie zrobić, ponieważ mój brat ze względu na pewne problemy w biznesie, oprócz olejów i nabicia klimy nic więcej nie zrobił przez 2 lata/12tyś km jak ją ma (wcześniej serwisowałem Alfke na bieżąco):
1.Rozrząd do wymiany - obecny ma blisko 6 lat i 70tyś nalatane
2.Sprawy lakiernicze - jest trochę przerysowań na obu zderzakach i na nadkolu. Na nadkolach i progach wypiaskowało mi lakier też trochę i w 2014 sam przymalowałem na ile umiałem pistoletem - wygląda akceptowalnie, choc do ideału też daleko (uczyłem się, ale najważniejsze że powłoka jest zabezpieczona i ruda nie wychodzi) - jeśli ktoś chce lepszy wygląd wizyta u lakiernika na poprawki.
3.rdza - no cóż auto ma 12 lat - gdzieś tam na tylnym prawym progu coś zaczęło wychodzić lekko, do tego sanki pod silnikiem i parę innych elementów też by trzeba było wyczyścić z rdzy i pomalować/zakonserwować
4.klima w lecie, przy mocniejszym depnięciu na gaz podrafi poterkotać/powiercić przez kilka-kilkanaście sekund - wydaje mi się że może być minimalny wyciek (choć próby szczelności w teście próżni tego nie pokazują, z barwnikiem UV też mechanik nic nie znalazł (ale też nie rozmontowywał niczego żeby dokładnie posprawdzać)), bo przy każdym serwisie bite było 550g a rok później odciągane już ok 350g - temat do rozpracowania przez nowego właściciela (chyba że słucha głośno radia)
5.maglownica - była regenerowana w 2010r, ale w 2015 mechanik znalazł że coś tam minimalnie przepuszcza (tzn płyn nie ubywa, jednak jakaś tam kapka wisi) - brat tego nie zrobił jak narazie - póki co można jeździć, ale kiedyś pewnie trzeba będzie się tym zająć
6.Mata grzewcza fotelu kierowcy najprawdopodobniej przerwał się drut grzejny - kilka lat temu go naprawiłem skręcając i zalutowując przerwane miejsce, ale pewnie wróciło
zdjęcie w sygnaturze