Zależy od mechanika. Wywalenie klap przy okazji wymiany rozrządu to zwykle ok 300 zł. Nie trzeba nic programowo usuwać, wystarczy pozostawić podpięty sterownik klap.
Printable View
za samą robotę, więcej liczą, do tego cały rozrząd, raczej całość z wymianą ze 3 razy więcej.
klap raczej nikt nie usuwa programowo (pierwsze słyszę), zostawia się ten sterownik chodzi sobie bez klap i komp jest happy.
- - - Updated - - -
w alu kolektorze albo się wywala klapy i zaspawuje otwory, albo zaślepia się śrubami no a można też podobno założyć kolektor od 156.
zrobienie porządku ze skrzynią najtaniej to chyba u Pampik-a z forum, z olejem i robotą to chyba coś ok 1500zł, w aso to tak ze 4000zł.
Hej
Mam pytanko, pewnie proste , ale wolę zapytać niż potem się zdziwić .
w Brerze 2,4l to ten sam silnik co w 159 ? Chodzi mi o to czy męczą go te same problemy - pękające głowice.
A i czy też go łączyli z tymi problematycznymi skrzyniami biegów czy może zastosowali coś innego ?
Silnik jest ten sam. 2,4 łączono z manualną skrzynią F40, która ma miano pancernej lub z 6-biegowym automatem Aisin. Problematyczna bywa skrzynia M32 łączona z innymi silnikami.
Dzięki
Sorry za taki nieład w pytaniach , ale zanim kupę wolę się zorientować.
Szukam samochodu jako drugiego . Gt / 159/ Brere.
1. 159 z 2,4l występują róże skrzynie czy też tylko f40 ?
2 . 159 z 1,75 tbi występuje z jaką skrzyna?
3. 159 z 2l występuje z jaką skrzyna?
Chodzi mi tylko o manualną skrzynię , automatycznie nie chcę.
Bo w alfach GT nie występuje problem ze skrzyniami ?
Interesuje mnie też waga aut z poszczególnymi silnikami .
Znalazłem takie info ale nie wiem czy jest rzetelne .
Gt 1.9l - 1320 kg
159 1,75tbi -1430 kg
159 2,4l - 1630 kg
a moja 156 1.9 l -1280 ( dowód rejestracyjny ) , a warzyłem ją kiedyś na kopalni to 1250 kg ( paru osłon nie mam :P )
Chciałem 159 z 2,4l ale 159 z 1,75l jest niby 200 kg lżejsza ?
Gt są za to dużo tańsze 20- 25tys , a 159 z 1,75l zaczynają się od 35 tys .
Szukam też Gt z 1,9l 170 km najlepiej z Q2 , choć samej 19l 170 też mogła by być, bardzo mało ich .
Może ktoś oglądał
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...tml#549f5788c9
TBi w 9 to skrzynia M32. Z pewnością jest lżejsza od klekota 2,4. Dokładne oględziny wskazane bo możesz narzekać jak kolega radsky, słynny już tu pantoflarz. Do przejrzenia stosowny wątek o TBi plus ktoś ogarnięty do pomocy. Jeśli fura bez przejść to czeka Cię fun. Przebieg...? :-)
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...-ID6z4fli.html
tutaj masz normalny opis, 2010. szacun dla wystawiającego. 2010 nie jest więcej realnie warte jak 18000.
Punto = Mito
Bravo = Giulietta
Vectra C = 159
Ale ja akurat lubię unifikację. Oczywiście w częściach których nie widać na zewnątrz.
Z tym, ze z tej vektry to raczej niewiele pasuje do ar. Płyta powstała przy współpracy z GM ale GM z tej współpracy chyba nie za bardzo skorzystał. O ile przy innych unifikacjach jak np. w VAGach gdzie do połowy ich aut koncernu pasuje to samo zawieszenie, hamulce itp itd to do 159 za bardzo nie ma co wsadzić z vektry po za niektórym osprzętem do silników GM i skrzyniami.
Porównywanie Alfy do Fiata czy Opla to zwykłe nadużycie, nie przesadzajcie. [MENTION=59606]quba[/MENTION] jedyne co się zgadza to segment.