A co sądzicie o myciu alfy myjka cisnieniową z pianą aktywna? Bo wącham się czy jest sens kupować.
Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka
Printable View
A co sądzicie o myciu alfy myjka cisnieniową z pianą aktywna? Bo wącham się czy jest sens kupować.
Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka
Piana ma za zadanie oddzielić brud przylegający do lakieru tak aby mycie właściwe było jak najbardziej bezpieczne dla lakieru, warunkiem jest zakup odpowiedniej piany o odczynie neutralnym aby nie być wystawionym na mocne zmatowienie lakieru czy uszkodzenie elementów aluminiowych nadwozia. Poniżej typowe uszkodzenia z stosowania zbyt agresywnej piany.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=123228&stc=1
Jeśli chodzi natomiast o wybór pianownicy pod myjkę radzę odpuści sobie zwykłe plastikowe i zainwestować w profesjonalną miedzianą lub w zwykły opryskiwacz pianujący (EPOCA, KWAZAR, Gloria)
Witam, chciałem zapytać o wasze opinie dotyczące mycia belli myjką ciśnieniową i aktywną pianą. Z jednej strony są opinie że samą myjka bez ingerencji gąbki dobrze się nie umyje, że uszkadza lakier jednak z drugiej strony na myjni bezobsługowej jak widzę nawet to wychodzi. Lecz myjnia to ciepła woda i specjalne detergenty raczej słabo dostępne w zwykłym sklepie. Pytam bo stoję przed dylematem zakupu myjki, lecz jeżeli mam kupić, spryskać i machać dodatkowo szczotka lub gąbka to chyba wolę zostać przy zwykłym szluchu.
Ja swoje samochody myję ręcznie gąbką, a myjki ciśnieniowej używam tylko do spłukania auta :D
Myjką umyjesz szybko, gąbką umyjesz dobrze.
Myjka bardzo ułatwia robotę ale gąbki w ręce nie zastąpi. Ja robię tak jak Ace-Mati
Samą myjką bez ciepłej wody i mocnej chemii samochodu nie umyjesz. Przynajmniej mi się nigdy nie udało.
Testowałem różne piany aktywne, auto da się porządnie umyć stosując dość mocną chemię. Trochę szkoda lakieru, a przecież mycie ręczne to sama przyjemność :D
Bardzo polecam przerobionego marolexa. W porownaniu do dwa razy drozszej glorii (mowie o tej malej) wypada duzo lepiej dzieki pojemnosci i jakosci wykonania :)