chcesz mi powiedzieć, że do mojej 2017 mogę wrzucić jakiekolwiek z innego auta?!
Printable View
chcesz mi powiedzieć, że do mojej 2017 mogę wrzucić jakiekolwiek z innego auta?!
Ale tylko do mapy max z polowy 2020 wer 1051/1052 zależy czy masz nab z 3d czy bez
Ktoś linka poda gdzie mapy pobrać?
Do pewnego stopnia to racja. Z drugiej strony jakby nawi zaczytała jakieś dalekie utrudnienie to by mogła wytyczyć inną trasę. Chyba że tak robi w tle, tyle że nie wizualizuje.
Dane o ograniczeniach w ruchu drogowym powinny być dzielone na te czasowe i bieżące.
I to, o czym piszesz (zamknięcie tunelu) czy remont drogi oczywiście, że powinny być brane pod uwagę przy wytyczaniu trasy na całym jej przebiegu (to są te ograniczenia czasowe).
Nie wiem jak działa wbudowana a Alfę nawigacja ale w takiej Automapie (z tego co pamiętam) są trzy kategorie ograniczeń w ruchu drogowym:
1. zaszyte w mapę historyczne dane o ruchu drogowym czy np. ograniczeniach dla pojazdów ciężarowych. Te dane są brane pod uwagę przy wytyczaniu tras nawet w trybie offline.
2. pobierane podczas uruchomienia programu dane o czasowych włączeniach z ruchu poszczególnych odcinków dróg (tutaj byłyby dane o wspominanym przez Ciebie zamknięciu tunelu).
3. pobierane na bieżąco dane o bieżących średnich czasach przejazdu przez odcinki drogowe (tzw dane o korkach) dla jakiegoś obszaru w pobliżu bieżącej lokalizacji.
Teoretycznie fajnie to jest pomyślane ale jak finalnie to działa, to już nie mnie oceniać. Każdy producent nawigacji ma swoje dane, swoje algorytmy wytyczania tras, swoje możliwości itp.
Sprawdziłem w sieci: tunel Mont Blanc (granica It-Fra) jest zamknięty do grudnia, ale na mojej navi tego nie pokazuje.. Mam wgrane may Eu Wschodnia: Italia jest uwzględniona, ale Francja nie.. Wiec nie wiem czy nie pokazuje dlatego, że nie mogę wyznaczyć tam trasy, czy dlatego, że navi nie pobiera wspomnianych wyżej zamknięć dróg..
- - - Updated - - -
Pojawiły się nowe mapy do navi 'po lifcie'. Ale wygląda na to, że mamy powtórkę sytuacji z przed roku, kiedy wystawili jakąś "mniejszą" wersję map, po czym ją po 10 dniach wycofali...
Latest version: 23.0.0, Size: 13.6GB - zaciąga się rzeczywiście tylko te 13,6 GB
Dla porównania: wersja z marca (21.0.0) - zciągało się ZIP 27,2 GB, który miał w środku 2 mapy: Wschód i Zachód, każda po ok. 13GB
Tagi z zawartości tej nowej mapy sugerują, że pokrywa cała Eu.. ale ten mniejszy rozmiar..
<tns:geoCoverage>ALB AUT AZE BLR BEL BIH BGR HRV CYP CZE DNK FRO EST FIN FRA MCO GEO DEU GRC HUN ISL IRL ITA SMR VAT KAZ LVA LTU LUX MLT MDA MNE MKD NOR POL PRT ROU RUS SRB XKS SVK SVN AND ESP GIB SWE CHE LIE NLD TUR UKR GBR</tns:geoCoverage>
chyba że są całe a zoptymalizowali coś typu ilość danych zbędnych, zoptymalizowali na rozmiar obiekty 3D itp? myślę że nikomu nie podobało się wgrywanie map przez 50-60minut czy ile to tam zajmowało (już nie pamietam) dla 21GB przez port USB3, a próba rozbicia wschód/zachód niektórych wkurzyła i coś musieli zrobić innego aby dać całą europę a jednak zmniejszyć rozmiar (czas wgrywania)? oczywiście spekuluję tylko sobie - sprawdź je
Bo to w ogóle durna idea jest, co by szkodziło dać oddzielne pliki dla każdego kraju i niech se każdy wgrywa co chce. Update takiej Polski by zajął max 5 minut.