Napisał fiergloo
Też swojego czasu zastanawiałem się nad BMW, ale to auto zbyt kosztowne, zwłaszcza z silnikami większymi jak 3.0. Bo przykładowo 2.8 pali tyle co 2.0 w BMW- wiem z autopsji. Poza tym BMW są znacznie droższe. Co do silnika McLarena to wiem, że blok jest z BMW. Po za tym Twin Sparki 8V są nie do zajechania, chyba że ktoś się stara. A Alf z 16 zaworowym Twin Sparkiem nie biore nigdy pod uwagę. Jakoś wole Vki.
Co do napędu na przód w Alfach w porównaniu z napędem na tył w BMW, w Polsce mamy drogi takie jakie mamy, po torach wyścigowych nie jeździmy, a układ jezdny Alfy dużo rekompensuje, więc dla mnie róznica między napędami jest tutaj mało ważna. Tym bardziej że ja Alfą zawsze w zakrętach doganiam BMki które na prostych były szybsze (bo silnik 4.5 i inne)-fakt że te auta może i teoretycznie mają większe możliwości, ale korzystanie z maksimum na drogach publicznych to jest troche nienormalne, tym bardziej że sporo kierowców BMW raczej nie umiało by korzystać z bardziej wyszukanych zalet niż lecenie bokiem 40 na godzine gdzieś na podwórku albo placu.
Co do E36 zgodzę się że to komercja a nie BMW, BMW dla mnie skończyły się na rekinach. Nie macie wrażenia że nowa 3ka wygląda jak Lanos z tyłu?
Wracając do tematu. Dla mnie najbardziej udany będzie Twin Spark 8 zaworowy o pojemności 2 litrów jaki był w 164 i 75kach.