-
3 załącznik(i)
Nie ma czego gratulować, bubu – wykres jak wykres – nie udało mi się i nie potrafię sama zdecydować, co mam robić w tych badaniach, dlatego:
- wrzucam zdjęcia do weryfikacji i pytam się o wszystko.
Wiadomo, że nie ruszam nic na siłę, nie wpycham, nie dotykam, ani nic, aby nic nie uszkodzić, oraz, że pierwszy raz widzę te wszystkie rzeczy i nigdy czymś takim się nie zajmowałam.
Nie urodziłam się z chwytakiem w ręku.
No, nic.
Jutro powtórzę testy.
- - - Updated - - -
Teraz mam tak, że na stole jak dam ustawienia vert step/ div value == 2V i podst. czasu 2ms to mam taki wykres nadawania:
Załącznik 74200
A w samochodzie jak dotykam bananka czerwonego, to nie ma sinusoidy.
Tak jest w GT, jak jest na ch2 i uziemienie do minusa na aku, i stoi wszystko jedno, czy w torbie na laptop, czy na ręczniku. Jakaś koślawa sinusoida powstaje na 0,1 V na 2V nic nie ma, jak dotknę.
Załącznik 74201
A tak jak zamknęłam mocno chwytak, tylko, że potem jak złapałam czerwony bananek po wyjęciu z chwytaka, to wtedy nie było żadnej reakcji w oscyloskopie na mój dotyk. Dlatego potem sprawdzałam w domu i znowu w GT. Tylko, że ciężko mi dojrzeć czy ta igła wchodzi, niby są dziurki w osłonce, ale kabel jest cienki od wtyczki halla, starałam się go tam nacelować, ale nie wiem.
Załącznik 74202
Nie wiem, coś pewnie dalej źle robię, ale nie wiem, co.
Jeszcze popróbuję, tylko, że już jest ciemno, to znowu nie za wiele widzę.
Nie wiem, czy ta igła wchodzi w przewód, nawet jak docisnę. Może przewód spada mi na bok za igłę, może nie mogę wcelować, nie wiem. Muszę w domu potrenować, jak znajdę taki kabel, ewentualnie jutro zrobię próbę na CKP z użyciem chwytaka, tam przewód jest twardy zobaczę może, czy się wbije i czy da sygnał CKP, bo z tego sygnał idzie jak używać bananka, więc jeśli można użyć chwytaka do takiego, to powinien dać sygnał.
Na dzisiaj się muszę poddać.
-
1 załącznik(i)
- widać, że złapałaś impuls napięcia zasilania na czujniku Halla ale połączenie nie jest stabilne i przerywa.
- jak nie uzyskasz "sinusoidy" na bananku czerwonym od Halla , to nie ma co iść na pomiary do samochodu.
- wtedy wejście Halla łapie przydzwięk sieciowy z sieci energetycznej.
- ta sinusoida może być mniejsza na dworze, ponieważ w okolicy nie ma kabli energetycznych 240 V.
- jak dotykasz bananka od Halla , to nie możesz dotykać jednoczesnie gdzieś masy, bo nie bedzie sinusoidy.
- czułośc zawsze na 2 V.
- jeśli połączenie tym chwytakiem nie jest pewne, to można wbić w przewód Halla szpilkę z główką.
- a potem do tej szpilki chwytak załączyć.
- jak juz pojawią sie impulsy z Halla to bym wtedy zostawił tę szpilke na miejscu, byłoby juz trwałe połaczenie, taka szpilka nie spowoduje zwarcia.
- jeśli dalej nie ma sygnału Halla to bym zamienił miejscami wtyki BNC, czyli BNC z kanalu 1 na kanał 2,a BNC z drugiego na kanał np. 3.
-
2 załącznik(i)
Zaczęłam od chwytaka na przewód czarny z wyprowadzenia CKP. Tu nie ma problemu z wbiciem igły, bo przewód jest grubszy.
Potem sam Hall – kabel czarny na chwytaku. Tu jednak trzeba odsunąć te z dołu, aby igła się wysunęła, nacelować kabel, wbić tak kabel w igłę ręką, a potem chwytak zacisnąć – inaczej spada kabel za igłę. Cienki jest ten kabel.
Potem razem Hall i CKP.
Załącznik 74320
Ten krokodylek – w samochodzie jak leży na torbie od laptopa, też go wywieszałam poza, ale tak by nie dotknął masy karoserii to i tak bananek nie reaguje na mnie tak jak w domu, nie wiem czemu, ale to nic. W domu widać mam jakiś kłopot z masą. Jednak chyba jak wbije się igła z chwytaka w kabel, to na oscylogramie pojawia się linia zerowa chyba i wtedy wykres się nieco optycznie zmienia. Tak mi się wydaje.
Teraz dziwnie, bo napięcie na Hall czarnym kablu jest chyba 5V nawet na wyłączonym silniku – to tak ma być?
Ten czarny Hall - to kabel == zasilanie?
Idę następne kable z Halla próbować.
Nie zrobiłam opisu, zapomniałam, to następnym razem.
------------------------------------------
Udało mi się wbić - kabel środkowy - zielono-żółty == sygnał
Jałowy:
Załącznik 74322
Zmniejszyłam podstawę czasu do 1ms, aby uzyskać częstotliwość 25kHz na kanał, tak było chyba mniej?
Nie wiem, czy na obrotach potrzebujemy, ale zrobię zaraz.
-
2 załącznik(i)
- ciekawe gdzie był problem z podłączeniem ?
- jak widać impulsy Halla w stosunku do położenia CSK są różne.
-
Nigdzie? - nie wbił się kabel w igłę. Wczoraj wieczorem trochę się wbił widocznie, ale widocznie nie dość, że przerywało? Nie sprawdzałam kolejnych kabli wczoraj wieczorem, za ciemno już było.
Reszta jest tak samo - jak na zdjęciu. Zmieniłam tylko krzesło.
Zaraz zrobię zdjęcia podłączeń. Zrobiłam tylko jedno ogólne.
Kabel czasami wpada za igłę, taki cienki - w domu wczoraj w nocy sprawdziłam na cienkim kablu.
Załącznik 74323
Obroty:
Załącznik 74324
Jeszcze chyba z logami może zrobię próbę, później, nim dacie mi instrukcje co dalej.
Co dalej?
Sprawdzać 3 kabel z ciekawości?
Tylko, że ona na początku, nie wiem czemu - miała kłopot z ustawieniem rpm jałowego - TP mi fiksowała, aż się ustawiła powinno być widać - to jak wbiłam w środkowy igłę chyba.
Ale to jeszcze sprawdzę jak odłączę wszystko i się przejadę przed kolejnymi testami. Normalnie tak nie robi po odpaleniu. Czasami w jeździe potrafi TP zaszaleć, ale po odpaleniu to nie obserwowałam, jak dotąd.
-
Kod:
Sprawdzać 3 kabel z ciekawości?
- nie ma potrzeby, to masa.
- co dalej ?
- najważniejszy obecnie to sygnał synch, czyli cewki W.N z CF2 !!!
- wg tego sygnału będzie możliwość zbierania Px oraz balansu cylindrów.
-
1 załącznik(i)
Oj bubu, są różne, nie wiem, ja tego nie oglądałam, wrzucam od razu, tyle co lecę z samochodu i patrzę czy są sygnały. Wiesz, że jak testuję, to potem zaraz wrzucam, bez oglądania. Jak zbieram logi, to chociaż widzę, bo mam laptop w samochodzie i sobie czasem patrzę. A przy tym, to nic nie widzę.
Są różne, różne są kąty wtrysku i różną mieszankę pali – może dlatego? Nie wiem.
- nie ma też przebiegu dla porównania - fabrycznego jakiegoś. No ja nie mam. Zwyczajowo nie ma z czym porównać. Szkoda, że jak był ten wałek przesunięty ssący, że z wtedy nie mamy zapisu.
Potem popatrzę, na razie zastanawiam się co logować, i czy w ogóle? Tam, gdzie po ECU pojadę sprawdzać wałki, to najpierw elektryk ma patrzeć testerem, czy mam dobrze ustawiony rozrząd, nie wiem jak to zrobi? Ale najwyżej zdjęcia zrobię wtedy. Może coś podpowiecie, to jutro najwyżej zrobię z logami. Na teraz nie mam pomysłów, co by logować.
Mam robić próbę z logami?
Dobrze mam ustawiony rozrząd, czy źle? Nie możesz napisać diagnozy?
To z GT zrobiłeś zrzuty? Jeśli tak, to jak wprowadziłeś wykres z impulsami zapłonu? Nie umiem tego zrobić.
Zastanawiam się – chciałam zobaczyć MAFa – charakterystykę napięciową, czy jakąś. Nie możemy tego zrobić. MAF ma też łączówkę, tylko, że nie wiem jak to zrobić? Nim te kable WN będę miała i nim GT pojedzie do elektronika na wymianę ECU?
Ok. zaraz poszukam tych kabli na allegro i wrzucę do zatwierdzenia, abym znów nie kupiła źle.
Zdjęcia stanowiska. Teraz też inaczej chwytak wkładałam, oglądałam Twoje zdjęcia też wczoraj. Reszta tak samo.
Załącznik 74373
-
2 załącznik(i)
- zdjęcia to zrzuty z GT oraz z 147TS.
Kod:
Dobrze mam ustawiony rozrząd, czy źle? Nie możesz napisać diagnozy?
- gdzie są prawidłowe to nie wiem, muszę zrobić porównianie na wykresie.
- zakładam że impuls zapłonu jest / będzie na 15 ząbku na obrotach biegu jałowego, dlatego ważna aby auto było na biegu jałowym i było rozgrzane.
- wykresy z MAF-a to odpowiednie podpięcie do MAF-a, na wyjście.
- tego bym obecnie nie robił, szkoda czasu na razie.
- tak samo jak z logami.
- ale jedno jest zastanawiające, czemu Hall daje impulsy 12 V, w 147 TS te impulsy są równe + 5 V. !!!
- zasilanie Halla jest równe + 5 V, to było widać na jednym z wykresów, wyjscie Halla jest typu OC (open collector), ale nigdy nie słyszałem aby zasilać wyjście napięciem + 12 V, dziwne.
- - - Updated - - -
- załączam wykres Halla dla 147 TS oraz dla GT JTS, naniesione na jeden wykres, widaćże się róznią.
- jeśli załozyć parametry z 147 dla Gt JTs, czyli początek Halla na 12 zębie, oraz koniec Halla na początku 58 zęba, to wykres 2 pokazuje że GT JTS ma żle ustawiony rozrząd, prawie 4 stopnie, czyli jeden ząbek.
-
1 załącznik(i)
Nie przekonuje mnie na razie ta metoda oceny ustawienia rozrządu, w porównaniu do TSa. To inne silnki i inne sterowanie. Ale ok. to ja zapytałam – to mam.
A może zwyczajowo nie rozumiem nic.
Są 3 kąty wtrysku początkowe – albo SA jest zawsze na tym samym kącie tuż przed suwem sprężania i tylko zmienia się czas reformowania mieszanki, zależnie od mieszanki, którą pali, albo są nawet czasem dwa impulsy zapłonu jeden w suwie sprężania, a drugi kiedy indziej.
- Bez pełnego kompletu badań oscyloskopem chyba się nie da wyciągać wniosków.
- i też bez zdjęć rozrządu i mojej wizyty na oglądanie wałków, chyba.
Powiem szczerze rozumiem to, że brakuje impulsu zapłonu, że jest nam niezbędny. Tylko, że nie rozumiem ideologii przedłużacza, ani szczerze – bo nie wiem, jak go zrobić? Ale ok. może z czasem zrozumiem. Px możemy zrobić bez tego, skrypt działa wtedy, tylko nie pokazuje SA.
- nie możemy badać sygnału z ECU dla cewek? Żeby chwytak podłączyć na kabel jakiś od tej łączówki co wchodzi w cylinder i patrzeć względem CKP, czy halla, czy jednego i drugiego?
Wczorajsze testy:
Silnik był dobrze rozgrzany, robiłam testy po dłuższej jeździe, tyle co zmontowałam zestaw, wskazówka na wskaźniku, nie zeszła poniżej 90st, w czasie całego testowania. Nie zakręcę silnikiem jak będzie poniżej. Ale tak, nie mam logów na potwierdzenie. Nie podpinałam testera wczoraj.
Nie podpinałam jej dawno już. Wczoraj wieczorem to zrobiłam ze względu na dziwne zachowanie TP w czasie testów – takie jak robiła po odpaleniu, to było kiedyś przy odłączonym MAFie, właśnie tak. Logi w załączeniu. Aby mnie dobić ECU nie miało gotowych monitorów dla sond nawet. Nie wiem to tak wygląda, jakby on czasami czegoś nie widział, albo nie chciał widzieć. To mnie zasmuciło na tyle, że nawet fantazje ze mnie uszły, na jakiś czas. Nie wiadomo jak długo tak wyprawia, ale jakiś czas TP szaleje czasem.
12,5V – nie wiem, chyba napięcie zasilania nie uzasadnia takiej wartości –zakresu impulsu? Więc pewnie coś źle ustawiłam, albo zrobiłam. ECU nie protestuje, pasuje mu to, więc pewnie moja sprawka. Z drugiej strony znam się tyle na prądach i napięciach, co nic, strzelam w sumie, że napięcie zasilania powinno określać wielkość napięcia impulsu.
- Zaraz pojeżdżę i powtórzę testy hall/CKP na jałowym i podam logi FES przed i po, oraz będę monitorować temp. silnika i rpm, na razie, aby była dokumentacja.
- jeśli to nie kwestia ustawień, jutro będę łapać sygnał halla ze 156JTS crosswagon, ale raczej bez CKP, bo nie ma wyprowadzenia. Chyba, że będzie wieszak wolny i mechanik podwiesi, ale jak montować jak jedno na dole, a drugie na górze? Może podpowiecie jak to zrobić. Nic, chociaż napięcie sygnału hall zobaczymy.
Po zastanowieniu dochodzę do wniosku, że może mam raczej problem z masą w samochodzie niż w domu, skoro bubu może wywołać sinusoidę poprzez bananek w samochodzie, a ja nie. To mi spokoju nie daje – sygnał jest b. mały w GT, to nie jest dobra metoda sprawdzania połączenia w mojej GT, dlatego podczepiłam chwytak pod CKP.
MAF – w świetle tego co czasem wyprawia TP, i dzisiejszych logów, to raczej może on mieć napięcie graniczne na jałowym. Zaś może nie jego wina, ale zaraz po testach i tak go zresetuję, poprzez odłączenie i podłączenie ponowne i zobaczę, czy coś się w logach zmieni. Chciałam MAFa też zobaczyć w oscyloskopie i TP. Ale ok. może kiedyś.
Ale, oczywiście posłucham Was.
Takie?, bo nawet w sklepie ma problem z tym CF-2, a nie ma kierownika dzisiaj, osobiście kieruję się jedynie pałąkami pomarańczowymi, ale nie wiem. CF2 – może rocznikiem możecie podać, albo jakoś?
http://moto.allegro.pl/ngk-przewody-...617492464.html
1. Muszę mieć x2?
2. Coś jeszcze będzie mi potrzebne?
3. Cewki muszę mieć od 156TS do kompletu?
Wrzucam wczorajsze logi mojego gada, i jadę rozgrzać silnik. Może będziecie chcieli popatrzeć.
Załącznik 74456
-
2 załącznik(i)
- alegro, przewody zapłonowe alfa 156, cena 20 zł kpl.
- mam sa potrzebne tylko kable od 156 Ts CF2, czyli rocznik --> 2000 r.
- ten pierwszy to ma na sztuki, 40 zł od krótkiego kabelka.
--
http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-15...674983446.html
--
http://allegro.pl/alfa-romeo-156-1-6...709359336.html
--
- ten dłuższy kabel z tą fajką ma wejść na świecę, drugą koncówkę tego kabla wtykamy do cewki W.N od GT JTS.