To może być ostatni moment na gruntowne pranie niestety...
Hymm, olej wymieniałem co prawda dwa razy dopiero ale za każdym razem stary olej był czyściutki. Dodatkowo filterki przy MOdule też były czyste (zawsze sprawdzam). Czy płukanie na pewno jest konieczne? Pod koniec maja wybieram się do Włoch i mam nadzieje że przed samym wyjazdem nic się nie wydarzy :P
Tzn? co masz na myśli?
Zimą miałem pewną dziwną sytuacje. Jechałem nocą w Tatry, temperatura -25stopni, i w pewnym momencie wyskoczył chceck na żółto. Otwieram maske a tu olej przez bagnet wywaliło. Poczekałem aż ostygnie silnik, przeczyściłem go płynem do silnika (szczęście że akurat stacja paliw była 1km dalej kiedy to się stało) sprawdziłem stan oleju i było 3/4 wtedy sobie przypomniałem że stan oleju po wymianie był na FULL. Do dziś mam wrażenie że po prostu było go za dużo dot ego doszła ujemna temperatura -25st i być może jakaś woda w odmie? Bagnet też nie wchodził na wcisk tylko sobie luźno leżał, tak jakby uszczelka zesztywniała. Po zatkaniu bagnetu i przejechaniu kilkunastu km wszystkie błędy zniknęły, DNA znowu działał i sam samochód również.
Witam przyszedł czas wymiany oleju w Julce 2.0JTDm. Jaki będzie najlepszy? Zależy mi tylko na tym żeby był inny niz selenia ale 100% zgodny z instrukcją czyli normy ACEA C2 i Fiat 9.55535-S1. Sam zastanawiałem się nad Castrol'em Magnatec Start Stop C2. Może macie jakieś alternatywy lub doświadczenia z tym właśnie olejem?
za radą Pablo, od trzech lat stosuję olej Millers Oils EE Longlife C3 5w30 , chyba najwyższa półka
wymiana max co 15 tys, mimo, że to Longlife
podobno bardzo dobrze chodzÄ… na nim te silniki :)
własnie dziś doszła paczka z kolejną banieczką ;)
pozdro
U mnie śruba nr 7 po przebiegu 73 tyś silnik 1.4 T-Jet 120KM. Stara w b.dobrym stanie.
śruba to zawsze będzie w dobrym stanie . Tu chodzi o sitko wewnątrz- o jego stan
Panowie jak sciagacie ten plastik z gory silnika?
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Rękami. Pociagnij pionowo do góry. Najlepiej złapać to obok kołków na których jest to osadzone. Przedni prawy dobrze widać. Potem posmaruj białym smarem kołki, to następnym razem będzie łatwiej zdjąć.
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Dzieki
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Mógłby ktoś wysłać zdjęcie dokładnie gdzie się to znajduje?
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Masz przecież pełno zdjęć w tym wątku
Cześć, przymierzam sie do wymiany oleju i mam problem z odkręceniem korka wlewu. Za chiny nie chce sie odkręcić. Przeskakuje tylko ta trzeszczotka i ani drgnie.
Mieliście może taki problem kiedyś? Jakie jest rozwiazanie? Myślałem o nawiercaniu otworów ale wtedy korek do wymiany.
Czy jest on do kupienia bez problemu?
To jest coÅ› co siÄ™ czaaasem na forum zdarza.
Korek jest łatwy do kupienia. Niektórym pomagało bardzo mocne dociśnięcie korka do bloku podczas odkręcania. Niektórzy wiercili.
PróbowaÅ‚em cisnąć do gÅ‚owicy i nic í ½í¸¦
Zostaje wiercenie......
DF
Próboj na gorącym silniku , odkręcac bardzo bardzo powoli - z .siła max ale tak na granicy żeby nie przeskoczyl. Odkręciłem kiedyś u kolegi - ciąglem go tak może z minute w miejscu az ruszył- potem już z górki
Jak nie pomoże rozgrzanie silnika, to ten korek jest dwuczęściowy można wyrwać górną część i później wsadzić w to co zostanie jakieś nożyczki i rozpierając odkręcić.
Inaczej, żeby odkręcić korek to musisz na chwilę uruchomić silnik. Innego sposobu nie ma. Jeżeli już przekręciłeś górną część korka i już nie łapie to możesz ją wyrwać. Po jej zdjęciu w środku korka są nacięcia, możesz wtedy dopasować np. jakiś klucz i spróbować odkręcić ale także musisz na chwilę uruchomić silnik.
Panowie ogarnął ktoś jak się dobrać do filtra oleju w TB 120 po lifcie(to samo jest w Tipo). Filtr jest tam puszkowy i jest ukośnie do góry. Koło filtra jest osłona oraz rura układu chłodzenia. I od tej strony dosłownie kilka mm miejsca że chyba nawet klucz łańcuchowy nie wejdzie.
Wrzuć foto.
Witam,
Jaka jest objętość oleju w skrzyni biegów w Julce 2.0 JTDM 140 KM? Jaki konkretnie olej polecacie? Pozdrawiam ;)
Mam pytanie-zagadkÄ™ obrazkowÄ…. Julcia 1.4 MA.
Czy to jest ta sławna uszczelka odmy? Pokrywa zaworów tak na 3. i 4. cylindrze jest uwalona olejem, dopiero zauważyłem...
Załącznik 249752
Obszar czerwony jest najbardziej wilgotny, myślę, że gdzieś tam cieknie.
Obszar żółto-zielony też jest dziwnie.. brudny.
Jeśli to ta sławna uszczelka odmy, w postaci oringu, to czy ogarnę samodzielnie jej wymianę (powiedzmy, w godzinę), czy tylko ASO?
Tak. Tam gdzie czerwone jest. Wymiana łatwa.
Dziękuję! :)
Znalazłem numer uszczelki - 14457880 i przy jego pomocy siostrzany wątek.
To jeszcze pytanko techniczne. Wymiana - odkręcam śruby separatora, wyjmuję, wkładam, przykręcam.
Czy opaski zaciskowe będą stanowić jakiś problem, czy coś jeszcze muszę demontować?
A kolega to czym jezdzi obecnie? Jedynki i ósemki w rejestracji? ;)
Pytałem kolegę [MENTION=4486]metan[/MENTION]. ;)