Mam pytanie o dodatek, który pomoże w wypaleniu DPF. Czy jest cos takiego co dodane do paliwa pozwoli dokładniej wypalić DPF? Pzdr.
Printable View
Mam pytanie o dodatek, który pomoże w wypaleniu DPF. Czy jest cos takiego co dodane do paliwa pozwoli dokładniej wypalić DPF? Pzdr.
Dzięki. Pzdr.
Różnie bywa z 6200/6900d zgadza się że w niektórych silnikah 6200 zwłaszcza w dawce podwójnej daje lepsze wyniki ale w większości 6900d sprawdza się lepiej i ma szersze działanie bo zawiera jeszcze kompleks myjący i znacznie więcej środka smarnego a nie tylko cetane booster.
Z EGR też zależy - trudniej myć te chłodzone płynem bo jest za niską temperatura, w turbinie/DPF jest zupełnie inna. [emoji6]
ja jestem po zalaniu AR6400 i zbierałem się na wypalanie dpf na autostrade zeby porządnie wypalić ale zaskoczyło mnie wypalanie pod domem i nie miałem szans dojechać i musiałem po mieście wypalić, mam nadzieje że cokolwiek pomogło bo już nie będzie wypalania na tym paliwie z AR bo niestety już wyjeżdzone paliwko. Butelka poszła na 50L.
Stosował ktoś Amsoil Diesel Cetane Boost ? Podnosi o 7 liczbę cetanową. Ciekaw jestem opinii jak silnik pracował. Czy podniesienie liczby cetanowej oprócz lepszej dynamiki ma również wpływ na emisję spalin?
U nas paliwa premium mają minimum 55 liczbe cetanowa ale nie wiem czy mają smarność poprawianą. Jedynie Vpower Diesel nie ma podnoszonej liczby cetanowej (pisałem do Shell PL). Przeglądając na stacjach świadectwa zwykly ON przeważnie jest 50-52. Lejąc Verve(55) + 6900 mamy l.cet. na 59 i rozumiem że taką kombinację można na co dzień używać?
Dzisiaj tankując sprawdziłem świadectwo na Orlenie. Effecta i Verva wsztstkie identyczne parametry tylko Berva liczbe cetanowa miala 55.2 a Effecta 51.2 A smarnosc Vervy nie obnizona, oba 380. Wlyszkow czy wiesz do ilu obnizy(polepszy) wartosc smarnosci 6900dmax?
A czy dodatek AR6400-P lub AR6900-P max może powodować bardziej obfite dymienie? Nie jestem 100% pewny czy to się zbiegło z czasem, ale zrobiłem zbiornik na 6400 oraz pół na 6900 i końcówki zrobiły się bardziej czarne, aż mokre.
Więc umyję końcówki i będę testować dalej ;)
https://liquimoly.sklep.pl/pl/p/Plyn...esel-500ml/424
testował to ktos?
Panowie mam pytanie, chciałbym wlać środek do przeczyszczenia układu wtryskowego od LM Diesel Spulung, na opakowaniu widziałem iż butelka starcza na 75 litrów paliwa ale można też środek wlać bezpośrednio do filtra paliwa. Moje pytanie jest takie, chciałbym wlać taki środek na jakieś 15 litrów ropy ( w tym rezerwa) mogę taki zabieg przeprowadzić? Logicznie rzecz biorąc nie powinno się nic stać ale wolę tutaj zapytać dla jasności żeby buteleczką za 40 zł nie narobić szkód na grube tysiące :D motor 2.4 210 koni
gdzie przechowujecie AR6900? Strasznie smierdzi z niego rurka i jak cos kapnie .
Ja pamietam jak wlalem 2 miesiące temu AR6400 do baku na stacji, tak capilo w kolo auta, do dzisiaj jak tankuje i otwieram korek to ten smrod z baku wylatuje. Mam nadzieje ze chociaz troszke zadzialal ten srodek, bo roznic nie odczulem
Do swojego baku leje RAVENOL. Alfa mniej kopci pomimo braku ekologii.
Dobrze jest do tego środka dodać coś na poprawę smarowania wtrysków bo bardzo wysusza on wtryskiwacze. Najlepiej w trakcie i potem po aby przesmarować. Radzę też wymienić przed zabiegiem filtr paliwa na nowy (wymiana po też się może okazać konieczna). Generalnie o wiele bardziej polecam aR6400D-max, który jest wprawdzie dużo droższy ale nic nie trzeba dolewać jest skuteczniejszy i jak dla mnie bezpieczniejszy bo z diesel spulungiem miałem raz niedobre doświadczenia i jak się okazało po zgłębieniu tematu nie ja jedyny. Jak wymienisz filtr i dodasz coś na poprawę smarności to wszystko powinno być ok.
Jak się ma sprawa takich dodatków smarująco-czyszczacych w przypadku zupelnie nowego auta ?
Sent from my Mi Mix 2 using Tapatalk
Ja bym lał płukankę przy każdej wymianie oleju co 8-10k km. Chyba że nie masz zamiaru długo nim jeździć.
Ale w tym wątku chodzi mi raczej o dodatki do ON
Sent from my Mi Mix 2 using Tapatalk
Pany i Panewki
Czy ktoś z Was zetknął się może z takim czymś co dolewa się do oleju przy LPG.
Czy to coś daje?
Gdzie to kupić?
W "Internetach" nie ma z dużo info na ten temat...
Załącznik 249970Załącznik 249971
nowy dodatek od Amsoil do Diesla, AMSOIL Diesel All-In-One ADB
W skrócie, czyści,smaruje,podnosci liczbe cetanowa i antyzel.
Podobny bardzo do AR6900. Zakupilem na testy.
MOA to dodatek do oleju silnikowego z dużą dawką wapnia. Podnosi TBN, ochronę antykorozyjną i myje ale także podnosi poziom popiołów SAPS.
Wg mnie AR9100 ma szersze spektrum działania i obniża tarcie i zużycie silnika dodatkowo.
]
Dodanie płukanki doraźnie przed wymianą oleju powoduje jego znaczne zaciemnienie, więc płukanka zabiera trochę nieczystości z silnika. Nie każdy olej utrzyma silnik w czystości. Piszę na przykładzie moich aut z silnikami benzynowymi. Diesel jest bardziej brudny.
I mam na myśli długoterminowe użytkowanie auta, bo jeśli ktoś zakłada sprzedaż po kilku latach to rzeczywiście nie ma sensu.
W weekend wymieniam filtr paliwa. Czy dodatek Liqui Moly Motor System Reiniger 5128 zalany wprost do puszki filtra nie zaszkodzi na wtryskiwacze? Gdzieś czytałem, że te dodatki przez swoją "suchość" mogą zaszkodzić pompie a tym samym zapchać dysze wtryskiwaczy. Ktoś przerabiał temat?
AR6400-D Max ma składnik smarny. Problem tkwi zawsze w baku dlatego samo czyszczenie wtryskiwaczy na krótkim obiegu może na krótko wystarczyć jeśli nie będzie czyścika w baku.
Wg opisu wspomniany LM też posiada właściwości smarne:
Cytat:
Liqui Moly Motor System Reiniger Diesel to dodatkowa kombinacja z dużą ilością dodatków czyszczących, antykorozyjnych i smarujących. Elementy wykonane z wysokiej precyzji, takie jak np. Wtryskiwacze i pompa wysokociśnieniowa są pozbawione zakłócających osadów i utrzymują optymalną funkcję. Ponadto drogie komponenty układu wtryskowego są chronione przez wzmacniacze smarowania i inhibitory korozji.
Czy AR 6900 D-MAX można lać do baku ciągle? Czy wskazane są przerwy?
Odkąd leje ten dodatek w stosunku ok. 1ml/1l to silnik pracuje zdecydowanie lepiej niż na 2T.
Leje go już od wiosny. Kilkanaście tysięcy przejechane na nim.
1.9jtd bez dpf.
Można lać bez przerwy a jak widać nawet wskazane. [emoji6]
Ja ten środek kojarzyłem bardziej jako cetane booster niż środek do czyszczenia i smarowania układu wtryskowego. Używałem go w wakacje, wydaje mi się że auto lepiej szło [emoji3]
Ja tam się nie znam lecz na AR 6900-D Max auto pali zdecydowanie lepiej, silnik chodzi kulturalniej, natomiast co do spalania ON to ciężko mi powiedzieć, bo nie jezdziłem w tym czasie jak emeryt i praktycznie cały czas na klimie.
Zobacze jak bedzie przez jesień, gdyż wczoraj przyszła kolejna dawka 6900 i jutro leje pod korek, ale postaram się jezdzic bardziej eko.
Pacjent Alfa 159 2.0 JTDm(12.2010) DPF,EGR Fabrycznie wersja 136 km przebieg symboliczny 60 tys..malutki czip do mocy 172 km.383 Nm.Spostrzeżenia:
AR 6900 Max(1ml. na litr),paliwo olej napędowy "standart" cichsza,gładsza praca w całym zakresie obrotów lepsze,żwawsze zbieranie się w zakresie niskich obrotów.Paliwo "premium" dawka 100 lub 50%,efekty lepsze na "standarcie".Ale i co chcę podkreślić wysokie obroty,duża prędkość samochód nie ma takiej mocy,prędkości jak na czystym paliwie.(potwierdzone wielokrotnie) podobnie jest na LM 5176.Spalanie na AR większe o około 1litr,z całego baku średnie 8-8,5 (zwiększone spalanie widoczne szczególnie w mieście) podczas kiedy na czystym paliwie w okolicach 7-7,5 .Najlepsze efekty jeżeli chodzi o pracę silnika i moc(także korekty) i spalanie uzyskiwałem na 2t LM.Obawa,wątpliwość co do stosowania 2T do paliwa powstrzymuje mnie przed jego CIĄGŁYM stosowaniem,efekty,praca silnika,moc jak pisałem wyżej najlepsze.