Napisał
Zenonzlasu
Ale termostat przecież działa, bo otwiera duży obieg. I pamiętaj, że tu kreska przed 90C to nie jest 70, tylko 80+.
U mnie w 1.8 TS po nagrzaniu się silnika wskazówka zachowuje się podobnie, przynajmniej w pierwszym etapie. Dochodzi do 90C na zegarze (wg. kompa jest wtedy ok. 95C), otwiera się termostat, wskazówka spada na krótką kreskę przed 90C, a potem to już zależy. W trasie trzyma się między krótką kreską a kreską 90C (bliżej krótszej kreski). W mieście jest czasem o szerokość wskazówki przed 90C, czasem na 90C, a czasem i milimetr za - komp wskazuje wtedy ok. 103C., wtedy włącza się wiatrak i wskazówka nieco spada.
Generalnie JTD pokazywał mi bardzo podobnie, tylko wskazówka rzadziej przekraczała 90C.
Tylko, że komp raportuje temperatury, jakie mierzy czujnik, a czujniki tez potrafią pokazywać różnie. Ja bym się nie przejmował. U siebie planuję podmienić czujnik, i zobaczyć, czy będą jakieś różnice, ale na razie mi się nie chce :).
Osobiście lubię tę wędrującą wskazówkę, tam zawsze coś się dzieje i masz wskazania w real-time :). We współczesnych autach wskaźnik pokazuje 90C pięć minut po uruchomieniu silnika i strzałka już tam stoi jak zabita, niezależnie od okoliczności. Ona ma pozycje 0-90-ALARM!, a w Alfie masz inaczej.