od razu ma bulgotac i wyc tzn.nie powinien ale jak tak jest to wymien zbiorniczek(koszt w ASO 120 zl.).Jezeli masz wyciek na maglu to moze byc zly znak.Jedz jak najszybciej do jakiegos mechanika ogarniajacego dobrze temat magli do AR.
Printable View
od razu ma bulgotac i wyc tzn.nie powinien ale jak tak jest to wymien zbiorniczek(koszt w ASO 120 zl.).Jezeli masz wyciek na maglu to moze byc zly znak.Jedz jak najszybciej do jakiegos mechanika ogarniajacego dobrze temat magli do AR.
ja nie zauwazylem zeby dzialalo ciezej.Dzialalo tak jak ma dzialac tylko wyla pompa.Wymienilem zbiorniczek po przejechaniu 100 km bo nie chcialem zatrzec pompy.Wedlug mnie u ciebie jest powazniejsza sprawa jak tylko zbiornik ale to musisz ustalic gdzies u specjalisty.Przewaznie jak puszcz magiel to jest juz do regeneracji.Narazie rozszczelnil sie minimalnie ale moze puscic calkiem i w zbiorniczku nie bedzie juz ani kropli oleju.
Hej,
mam pytanie bo mi też wyła pompa wspomagania dlatego wymieniłem w ASO zbiornieczek(113,75 zł) oraz płyn do wspomagania, czerwony (gratis) + wymiana 50zł.
Tylko że mój nowy zbiorniczek(oryginalny, posiada znaczek) nie ma sitka tak jak ten stary. Czy wy też w nowym nie macie sitka?
Powiem, że od razu ciszej. Ale chyba ciężej chodzi...
Witam,
chciałbym się podzielić swoim doświadczeniem jeżeli chodzi o wspomaganie.
Mianowicie któregoś dnia jadąc do pracy zaczęła mi wyć pompa wspomagania. Dość donośny dźwięk który się nasilał gdy skręcałem i przyspieszałem. Po podniesieniu maski zauważyłem, że zbiorniczek oleju wspomagania jest "spocony"- co się okazało wyrzucało mi olej przez korek. Zacząłem czytać na necie i natrafiłem na ten wątek. Co jakiś czas powtarzał się temat wymiany zbiorniczka na nowy. Pomyślałem spróbuję wkońcu to nie taki wielki koszt. Zamówiłem zbiorniczek w ASO -126zł (taniej jak na alledrogo). Nie wiedziałem też jakim olejem muszę zalać bo kolor tego, który był w zbiorniczku to coś w kolorze coli więc kupiłem 2L nowego oleju w kolorze czerwonym. Ja akurat kupiłem Mobil ATF320 DEXTRON III ale to chyba nie ma większego znaczenia, ważne aby specyfikacja się zgadzała. Jak wszystko już miałem wziąłem się do roboty. Spuściłem całość starego płynu kręcąc kierownicą na odpalonym silniku tak by pompa działała (dosłownie chwilkę) , założyłem nowy zbiorniczek, wlałem około 0.5L nowego płynu pokręciłem kierownicą by przepłynął przez układ i także go wypuściłem. Później zalałem resztę płynu tak by stan się zgadzał. Finał tego wszystkiego jest taki że wszystkie te czynności wykonałem już prawie 2 m-ce temu a pompa nie odezwała się już ani razu. Także dzięki wam za podpowiedź. W moim przypadku się sprawdziło.
Pozdrawiam !
bo to zazwyczaj sie sprawdza.Niewielki jest odsetek aut w ktorych pada pompa.
Czy padające wspomaganie objawia się również strzelaniem podczas manewrowania na parkingu? Najpierw kilka razy słyszałem huk/strzał (jakby najechać na butelkę szklaną, która nagle pęka), a potem doszło do tego buczenie/warczenie w czasie manewrów parkingowych.
sprawdz czy pieni sie plyn w zbiorniczku
Domyślam się, że powinienem sprawdzać po odkręceniu korka i odpaleniu silnika?
tak oczywiscie ze po odpaleniu silnika
U mnie wymiana samego zbiorniczka nic nie wniosła w kwestii "gumowania" i dziwnych odgłosów wspomagania.
Wczoraj wymieniłem olej w układzie i efekt dało się odczuć natychmiastowo. Wspomaganie pracuje cicho i miękko, bez szarpania i innych niepokojących objawów.
Pozdrawiam.
- Rafał
Wymieniałeś na ten sam, tylko nowy czy inny zalewałeś?
Rafal, a możesz powiedziec, ze teraz wspomagania dziala Tobie zupelnie normalnie tzn np. tak, jak dziala w 156?
U mnie wymiana zbiorniczka i plynu plus plukanie układu (zrobiłem to za jednym razem w ASO) pomogla, ale idealnie nadal nie jest. Lekki gumowanie przy kreceniu na postoju jest wyczuwalne. ASO twierdzi, ze ten typ tak ma i nie mam się nie przejmowac, ale jak widac nie opuszam ;)
wiesz, jeszcze pytanie, jakie ASO. W Poznaniu w Autocentrum tez sie juz roznych rzeczy nasluchalem, ale odkad jezdze do Pol-caru, juz pewnie 5 lat, nie mam praktycznie zadnych uwag co ich pracy. Poza tym, ze raz mi musieli ustawienie geometrii poprawic. Generalnie jest szybko i profesjonalnie, a do tego za symbliczna cene daja zastepczaka, co w moim przypadku jest bardzo duzym udogodnieniem.
W kazdym razie, wracajac do tematu, ja bym pisku wspomagania nie ignorowal.
Pasek sprawdzales?
Niech skończą co zaczęli (historia z rozrusznikiem), później zastanowię się nad innymi opcjami (pewnie skończy się na Autka.pl). Pasek był sprawdzany już przy zakupie i był OK, później ASO przy okazji poprawiania różnych drobiazgów rzuciło hasłem "bo przy maksymalnym skręcie nadal próbuje wspomagać a już nie może"...
Nie pamiętam jak działa w 156 (wstyd się przyznać ;) ).
Moim zdaniem nie jest idealnie, ale w porównaniu z tym co było, to efekt jest więcej niż zadowalający. Nie czuję gumowania, a jedynie delikatne jakby "mrowienie" dłoni podczas kręcenia na postoju. Nie wiem czy to dobrze opisałem...
Jednak ja jestem w zupełności zadowolony i na chwilę obecną nic nie będę z tym robił więcej. Mam tylko nadzieję, że gumowanie nie wróci i żałuję, że nie wymieniłem oleju wcześniej.
Pozdrawiam.
- Rafał
Czy przy wymianie zbiorniczka wymienialiscie tez jakies uszczelki, przewody itd.? Przymierzam sie do zmiany plynu na zielony( czyli taki ktory powinien byc), zbiorniczka i nie wiem czy cos jeszcze bedzie potrzebne.
odpinasz opaskę na przewodach od zbiorniczka, jeśli uda Ci się rozłączyć ori opaskę to możesz ponownie ją zamontować.
nie trzeba nic wymieniać oprócz zbiorniczka i płynu.
https://motodelta.pl/zbiorniczek-wyr...r,316,235.html
Bedzie pasowac tez do 2.4 200 KM? W opisie jest mowa tylko o 1.9, nic o 2.4 (?).
ten napewno nie jest do 2.4.Zobacz sobie na allegro do 2.4 ma inny ksztalt
- - - Updated - - -
http://allegro.pl/zbiorniczek-zbiornik-wspomagania-alfa-159-brera-i3678248338.html
do 2.4 jak kupowałem to po numerze z eper i w sklepie wychodziło im że to od wersji 1.8 oraz 2,2 i mieli racje bo jak przyszedł to pasował idealnie. Ma inny kształt niż ten od 1.9
Jak odróżnić stary zbiorniczek od nowego? Stary jest podłużny a nowy jest bardziej kwadratowy? Jakieś konkrety, może zdjęcia?
Chciałbym się dowiedzieć jak skutecznie i bezpiecznie wypróżnić płyn i oczyścić przewody.
nowy zbiorniczek tzn.poliftowy nie ma w srodku sitka ale tego nie zobaczysz.Wizualnie sa takie same.
Czarny, powiedz mi jak dokładnie i bezpiecznie wypróżnić zbiorniczek?
wlasnie przed chwila mi sie stalo ro samo, zbiorniczek w zamowieniu.
A jak wypłukać? Czym?
Ale co wypłukać?
Wymieniasz sam zbiorniczek czy jeszcze płyn na inny?
Bo jeśli to drugie to nie pomogę bo nie robiłem tego, wymieniałem tylko zbiorniczek.
Odessałem płyn i wymieniłem + dolewka nowego płynu.
ja tez strzykawka z wezykiem odessalem to co w zbiorniczku,a pozniej wlalem to spowrotem i uzupelnilem to so sie ulalo(jakies 300 ml).Jezeli chcesz wymienic plyn na nowy taki sam to musisz tylko spuscic stary ale nie wiem jak to zrobic.Nie trzeba chyba plukac ukladu ale tez nie jestem pewny.Ja bym najlepiej podjechal gdzies do mechanika albo zapytal o cene uslugi w ASO(chyba nie powinni skasowac za to duzo)