Jak napisałem wcześniej kolega daje gwarancje że sworzeń ma wytrzymać 150 000 km. Dla mojego auta to będzie dożywocie. Z tego co pamiętam miał tylko jedną reklamacje na górny wahacz.
Printable View
Jak napisałem wcześniej kolega daje gwarancje że sworzeń ma wytrzymać 150 000 km. Dla mojego auta to będzie dożywocie. Z tego co pamiętam miał tylko jedną reklamacje na górny wahacz.
Co do tej gwarancji, to niech się sam jasio79 wypowie, bo mi mówił, że nie udziela żadnej gwarancji. Chyba, że od razu coś będzie nie tak, wtedy wymieni bez problemu.
Niestety Panowie mam złe informacje dla tych, którzy mieli zamiar zakupić dolne wahacze u Litwinów po starych numerach a co za tym idzie po atrakcyjnej cenie. Skończyły im się chyba stare zapasy magazynowe albo połapali się o co chodzi i sprawa do lamusa. Poniżej zamieszczam fotkę świeżo zakupionych dolnych wahaczy. Jeden udało mi się kupić po starej cenie a drugi już po nowej ale po rabacie to i tak wychodzi dużo taniej jak w ASO.
Załącznik 205634
Ile za komplet?
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Panowie potrzebuje same tylne tuleje dolnych wahaczy? Moog czy coś innego?
Teraz po rabacie 10% wychodzi 1298,- zł. za jeden, to i tak taniej jak w ASO.
Tak jest po starych numerach normalnie można zamówić, ale później dostajesz e-mail z info, że już części o tym numerze nie ma albo bardzo długo nie będzie i propozycja zamówienia takiej samej części ale o innym numerze i oczywiście już po innej wyższej cenie :(
Kupiłem praktycznie wszystko do wymiany zawiasu. Tzn. dwa górne, dwa dolne, dwie końcówki drążków i dwa łączniki stabilizatora i inne pomniejsze duperele. Wymienię wszystko ustawię geometrię i myślę , że do czasu wymiany na Giulię wytrzyma po naszych pięknych drogach :) Najgorzej to wymieniać poszczególne elementy na raty ale wiadomo wszystko zależy od środków pieniężnych. Regeneracja ma sens jak zrobisz ją na oryginalnych elementach. Np. sama duża tuleja w dolnym wahaczu kosztuje u Litwinów około 600,- zł. Regeneracja na nie oryginalnych elementach będzie tyle warta co zamiennik za 300,- zł.
jak tuleja kosztuje 600 pln jak uzytkownik Jasio 79 regeneryje na orginalnych częsciach za 400 pln za sztuke i koledzy sobie chwala
wymieniałam w tyg, kupiłam te tańsze za 500zł z groszami za jeden ;) zobaczymy jak to będzie z nimi, weekendowa trasa 600km na razie OK
tak czy siak ja wolę od niego i własnie w tym tygodniu zamawiam,niz jakies No name .Np.Bergmann lun Decermann czy cos takiego jak wpisuje te marki za 300 pln w googlu to powinno byc na Niemieckich stronach,a tam nic takiego nie znalazłem,jedynie Mapco chlopaki w Niemczech w miare chwala
Bo chinole myślą, że jak nazwą część po niemiecku to każdy się rzuci i będzie kupował. Wszystkie te zamienniki to podejrzewam w jednym miejscu robione tylko opakowania z nazwami zmieniają. W poprzedniej Alfie jeździłem na Fastach i innych podobnych i wytrzymywały pół roku. Także rachunek jest prosty wydawać co pół roku czy co rok 300-350,- zł. na zamiennik czy kupić oryginał za 1300,- i jeździć 5 lat. O robociźnie i ustawianiu geometrii nie wspomnę.
Minął rok i 30000 km od wymiany kompletu wahaczy - 2 górne lemforder, dolny lemforder i SRL. Cisza i spokój.
minęło 7000km od wymiany dolnych na SLR od sklepu z łodzi, nie słychać żeby cos się działo z tym że prawy w czasie montażu sprawiał trudności , lekko jakiś niewymiarowy był
Ktoś jeszcze jeździ na dolnych SLR? Już widzę któryś post, gdzie ludzie chwalą. Muszę zrobić teraz 2 dolne wahacze i zastanawiam się nad regeneracją moich albo nad tymi SLR. Ich cena jest kosmicznie niska, ale z tego co widzę po postach to dają radę. Ktoś z Was może się jeszcze wypowiedzieć o nich?
SRL to na pierwszy montaż będą szły niedługo :)
bergmann góra i dól założyłem zobaczymy ile wytrzymają (2lata gwarancji)
no ja jakie 15 tys i jeden rok na SRL i nic sie nie dzieje. nomen omen od kolegi Gepard o ile dobrze pamietam
Czy wobec wysokich cen niektórych elementów, nie warto rozważyć zmiany tulei na takie z poliuretanu?
Czy tuleje z poliuretanu nadadzą się do codziennej jazdy? One nie skrzypią?
Zamontowałem niedawno u siebie tuleje poliuretanowe Powerflexa w dolnych wahaczach. Wahacze mam TRW. Prowadzenie na duży plus. Poliuretan w górnych i w stabilizatorze nie robi już takiej różnicy jak ten w dolnych. Poza tym dolne nie skrzypią. Tam nie ma metalowych elementów. Górne tuleje w wahaczach i w stabilizatorze potrafią potwornie skrzypieć. Tu w UK kombinowali z Powerflexem na wszytskie możliwe sposoby i dalej skrzypią. Jak ktoś chce posłuchać jak bardzo skrzypi to są filmiki na youtube. Tylko dlatego zdecydowałem się na poliuretan w dolnych.
Słyszałem że wstawianie poliuretanów nie jest optymalnym rozwiązaniem, ponieważ są one twardsze przez co inne nie wymienione tuleje cierpią przez to i się szybciej zużywają...
Ja u siebie muszę wymienić przednie tuleje poprzeczne wahacza wzdłużnego tylnego a nigdzie nie można ich dostać, ale za to są dostępne poliuretanowe więc nie mam wyboru, wezmę jakie są.
Jak cokolwiek będzie z wahaczem nie tak ujawni się to na początku i wtedy wymienie go na drugi. Ale powiem że na dolne reklamacji nie było do tej pory ani jednej, zdarzyły się 2 na górny, jedna z powodu źle skręconych tulei a druga bo mechanik przy montażu walił młotkiem w gniazdo sworznia od góry.
Założyłem dolny lewy wahacz od [MENTION=22195]jasio79[/MENTION]
Byłem na stacji diagnostycznej, oczywiście wszystko sztywne w jak najlepszym porządku. Wizualnie też wyglądały porządnie. Mam nadzieję, że długo pojeżdżą. :)
Ostatnio rozglądam się za dolnym wahaczem do Alfy i po kontakcie z serwisem FIAT/ALFA powiedzieli mi tak: Oryginał 1500zł, TRW 715zł.
To co to są za oryginały jak ponoć TRW były na pierwszy montaż?
TRW aftermarketowe i TRW na pierwszy montaż to są dwa różne wahacze.
Na te TRW które nie są oryginałami ponoć szkoda pieniędzy.
Czytając o jakości zamienników wahaczy, zdecydowałem się zaryzykować i zregenerować obecne. Na razie mam przejechane raptem kilka tysięcy, ale wszystko jest sztywne, nic nie słychać... Ale to za mało żeby wydać wiarygodną opinię. Na oryginalne nie zdecydowałem się, bo bałem się wydać kupę pieniędzy nie wiedząc czy faktycznie pojeżdżę na nich dłużej. Póki co jestem bardzo zadowolony, regeneracja i montaż w jednym zakładzie specjalizującym się w naprawach zawieszeń, potem ustawiona oczywiście geometria. O ile dobrze pamiętam (nie chce wprowadzać w błąd), za regeneracje dwóch dolnych wahaczy, dwa sworznie, wymiana i geometria zapłaciłem 700zł. Wszystko zrobione w jeden dzień.
Może trochę nie w temacie bo chodzi mi o tył.Ostatnio dochodzą mnie piski skrzeczenie bardziej bym powiedział z tyłu po prawej stronie. Jak to jest z tyłem te dźwięki też oznaczają luzy? Słychać tylko na dołach. Na all, nie widzę nowych wahaczy na tył , gdzie kupujecie?
Kolega powyżej ma rację - też miałem skrzypienie z tyłu i oczywiście padły obie spężyny. Słychać najbardziej przy ruszaniu i hamowaniu jak buda pracuje.