Gleba widzę będzie :) dospawywałeś ? opowiadaj :)
Printable View
Gleba widzę będzie :) dospawywałeś ? opowiadaj :)
Jest taki plan, ale zobaczymy czy -30 spełni moje oczekiwania. Z drugiej strony nie chcę zrobić sobie zupełnego inwalidy z auta :D Felgi są od Renalut 17", rant był poszerzony:)
Jeszcze takie foto mam z innej perspektywy
Załącznik 120081
Pwr pełen szacunek wygląda to bardzo ładnie. Z gleba na takim parapecie musi być kozacko. nie ma innej opcji! tylko że trzeba by je pomalować jakimś srebrem itp żeby przyciągały uwagę.
Jak dobrze że są na tym forum jeszcze zakreceni ludzie którzy nie boją się eksperymentów z felgami bo coraz więcej tu agro alfistow których mody polegają na wsadzaniu tlumikow od żuka i wywalaniu sprężarek klimy. Panowie mellow i pwr ZACNIE.
:beer:
A coś więcej o tych felgach ? kto Ci je robił ? jak Ty to jak ? bardzo mi sie podoba ten pomysł.
Poszerzany stalak w 166? tego jeszcze nie widziałem. Powiem, że jestem ciekaw efektu jak będzie widać całą furkę. Po zdjęciu widze, że może być problem z przycierką w końcu zawieszenie tylne jest co tu dużo gadać kanapowate i miękkie a tam dość szeroko ta fela wystaje. Do tego jeszcze nadkola, do których ciężko dobrać fele na równo chyba, że zaklepiemy je od środka ale to trąci drutem. Czekam na rozwój projektu :D
- - - Updated - - -
wie ktoś może czy OZ ZAGATO były z rozstawem 5x108? Przymierzam się do nich od jakiegoś czasu ale ciężko znaleźć jakiekolwiek a co dopiero 5x108 o ile w ogóle były. Jakoś nie widzi mi się dystans i dodatkowe kilogramy na kołach
Ja je robiłem, zajmuję się m.in. takimi rzeczami, jest jeszcze plan na lato ale zobaczymy co z tego wyjdzie, ciągły brak czasu nie sprzyja pracami nad własnym autem. Szczególnie, że jest jeszcze jedna "włoska" zabawka do utrzymania:)
@dawidmk7 - przy tej feldze i glebie tak jak na zdjęciach był by problem. Felgi robiłem jak miałem inne ustawienie pochylenia tylnych kól, musiałem troszkę je wyprostować bo za szybko zjadało opony. Aktualnie mam 1`24" i felga przydała by się o cal węższa. Jak znajdę czas żeby je odmalować i założę, to będę się zastanawiał - albo odrobinę pochylę koła tak żeby zostawić parapet albo zrobie jeszcze 2 węższe.
@masa625 - kolor mam już wymieszany:) Nie będą jasne - chociaż długo zastanawiałem się właśnie nad srebrnym. Decyzja padła na kolor z palety RAL 7021.
....
O Boże!!! Dla mnie tragedia.
To jakiś żart?
Nie żart tylko zimówki. Ori są na lato...
Jak widziałem pierwsze zdjęcie samego koła we wnęce to mi się nawet podobało, jak widzę całe auto to jest jakaś masakra !!! :(
Obniżenie nic tu nie pomoże, ale to Twoje autko :)
Ja pierdziele! co za wieś?
Weź na to kołpaki pozakładaj bo porażka to wygląda.
Szeroką stal to sobie mozna do Golfa MK2 założyć a nie do tak reprezentatywnej Włoszki!
Jakie kołpaki jak to stalówka "na lewej stronie"??? :sarcastic:
............wioska........
Panowie wiem, że może się nie podobać założyłem je pierwszy raz i pokazuje zdjęcia... Rozumiem opinie wieś, masakra ale prośba o nie imputowanie co mam robić bo to jest dopiero małomiasteczkowość;) Na zimę szkoda mi alumów zwykłej stalówki nie chce jak i aluminiowych 16 co to niby można za nie duże pieniądze wsadzić a wyglądają jak za małe buty od młodszego brata... Przemęczę się tą masakrą do lata :)
Nie pojmuję dlaczego nie jeździsz cały rok na ładnych felgach? Przecież te fabryczne mają taki lakier że nic ich nie bierze. To tak jakbyś w zimę w łachy się ubierał bo na lato trzymasz ładne ciuchy.
Marek, powtarzasz się;)
...bo może wreszcie zmądrzejecie.... :sarcastic: alfa to nie jest auto które tylko latem ma ładnie wyglądać
jesli zamieszczasz fotki to znaczy ze oczekujesz uznania lub negatywnych komentarzy , zrobisz jak zechcesz ale to co poszło do sieci to juz tam zostanie i alfa z takimi kołami poszła w świat, nie rozumiem co masz do 16" na zime , ja mam 2 komplety ori 17 na lato i 16 na zime i nie wyglada to jakoś smiesznie... fotka w podpisie
Marek lubi duże:D
zasadniczo to takie e36 stajla
No widzisz mi jakoś 16 nie przypadają do gustu, albo balon na feldze albo dziura w nadkolu wiem, że na zimę lepiej jest posiadać wyższe opony(stan dróg i ukryte niespodzianki)ale jakoś mi to nie podchodzi. Wszystko jest kwestią gustu... Co do zdjęć, to dobrze że poszły w świat, ktoś zobaczy przestraszy się i nie wyda pieniędzy na wydumki komuś innemu przypasuje. Zgadzam się z tym że wystawiam to publicznej opinii ale irytuje mnie jak ktoś mówi co masz robić - to nie krytyka czy podpowiedź nawet nie szydera...
@Marek ja załatwiłem swoje alumy i już teraz wyglądają słabo - chodzi mi o ranty. Pewnie kwestia mojej jazdy, że często jak leży śnieg (chociaż w tym roku jest go wyjątkowo mało) nie widzę krawężników:)
Co do kurtek to dlatego jak siedzę w garażu to ubieram kombinezon a nie siedzę w garniturze :P
Teraz na poważnie, czy ma ktoś zdjęcie felg Toora z seryjnym zaciskiem(jedno tłoczkowym) zastanawiam się czy nie będzie to wyglądać komicznie? felgi mają dość duży prześwit i praktycznie wszystko było by widać. Brembo fajnie oglądać ale to co mam nie koniecznie:)
Wiesz..... na jazdy po krawężnikach nie ma mocnych. Do tego służą inne auta :)
Po googluj trochę ale ja osobiście nie widziałem. Poza tym brembo w 17" wygląda fajnie a w toora 18" niestety są ..... malutkie :) tak więc grabek to ja tam nie widzę w ogóle. No ale inne auta tak się kulają i żyją.
No to jak Brembo wygląda małe to jedno tłoczkowe będą wyglądać mizernie...
Wcześniej patrzyłem na takie koła ale niestety et i ich szerokość je dyskfalifikowała... na pewno były by lepsze od stalówek:) No i ten zacisk... felgi 19
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=123178&stc=1
Powiem Ci ze to będzie wyglądać jak 17/18" w golfach 4gen :D także wyobraź sobie :P
hmm Czy ja dobrze przeczytałem ze Ty jeszcze na zime chcesz zrobić glebe??
Powiem Ci ze jest to zły pomysł na zime (mowie to z doświadczenia) alfa sie zawiesić na jakiejś zaspie to nie problem haha
Na 17" brembo z tarczą ładnie wypełnia felgę. Przy 18" toora to już trochę przypomina tył z 17" :) no ale widać te zaciski ładnie. Przy grabkach na pewno będzie to słabo wyglądać, ale tak jak pisałem. Przecież inne marki nie mają brembo a na większych felgach jeżdżą. Z resztą jak Cię stać na toora 18" i komplet opon to zakup brembo będzie pryszczem :)
- - - Updated - - -
Ludzie gdzie Wy tymi alfami jeździcie? Po ornych polach? Nie odśnieżają u Was dróg? Mam -65mm, 17" przez cały rok i jedyne co mi stwarza problemy to progi zwalniające. Muszę stawać. Ale wiadomo że jak masz zglebioną 166 na 17" albo więcej to z definicji odpadają bezdroża rolnicze, krawężniki (szukamy kulturalnie parkingu), ściganie po dziurach, koleinami jedziemy górą i nie wyprzedzamy.
To ja dorzucę moje spostrzeżenia...
pwr79: felgi same w sobie nawet fajne, ale nie pasują do 166 ;)
Marek: lakier na ori felgach AR jest dobry, bo wytrzymuje ponad 10 lat, ale... po kilkunastu już jest problem. Dwie 16" mam już po malowaniu, bo była totalna masakra. I po tej akcji używam ich (16") w zimie, a letnie 17" oszczędzam :)
A jeśli chodzi o obniżanie zawieszenia... no cóż, nie wiem jakie macie u siebie drogi, ale u nas w Poznaniu na dłuższą metę jazda już przy -30mm jest problematyczna. Gdyby auto było weekendowe, to spoko/luz, ale codziennie do pracy i w pracy nim jeżdżę i nie wytrzymałem ciągłego stresu typu studzienka/garb/koleina/źle zrobiony próg i wróciłem do serii :)
Nie wiem co mam. Tak miał poprzednik. On też nie wie co miał bo taką kupił :) mam czerwone sprężyny i jakieś żółte amortyzatory. Nie dopatrzę się już żadnych oznaczeń. Prawdopodobnie to już trochę siadło a nie było tak przy kupnie (ktokolwiek to montował). Pomiar gabarytu auta dał taki wynik -65mm (no +/-2mm). Gdzieś był temat o obniżeniach i jest jeszcze na forum ktoś z taką niską 166. Wiadomo że koleiny omijam. ŻADNE KRAWĘŻNIKI a progi zwalniające "przechodzę". Nie jestem jakimś miłośnikiem gleby ale jednak jak widzę tą moją limuzynę położoną na asfalcie to "robi robotę".
- - - Updated - - -
Rozumiem Cię. Na szczęście nie mieszkam tam ani we Wrocławiu. Jak już jadę "na miacho" to po prostu jadę nowymi drogami. Na żadne kocie łby się nie pakuję. I szczerze to nie chodzi o obniżenie. Nawyk z innych aut. Po prostu żadnym autem (nie licząc puntolota :) ) nie wjeżdżam na studzienki, koleiny i po wydmach asfaltowych jadę baaaaardzo powoli. Po prostu oszczędność zawieszenia.
No nie powiem, trochę żal nisko latającej sylwetki, ale nie dałem rady :)
Rekompensuję to sobie innymi elementami ;)
A tak BTW parę dni temu odpaliłem sobie phona w 166 i jestem zdziwiony, że nawet fajnie toto działa. Bardzo kulturalna rozmowa. Nie czyta niektórych sms'ów, ale samo rozmawianie całkiem super!
Moim zdaniem trochę podniosą , wymieniałem w 156 na nowe i autko się podniosło z tym że u mnie dwa przednie były wytłuczone już totalnie.
Ciekawie to wygląda tylko ten kolor mi nie pasuje.
:beer:
Nie wiem co ma kolor sprężyn do ich twardości. A co do nurkowania itp. to nie świadczy to o stanie amortyzatorów ale bardziej sprężyn i przede wszystkim charakterystyki zawieszenia. 166 jest raczej kanopowozem nienadającym się do jakiejś ekstremalnie ostrej jazdy. Każde auto przy starcie będzie siadało dupą i nurkowało przy hamowaniu, nawet ferrari. Oczywiście im twardsze zawieszenie tym efekt ten jest mniejszy. Aby w takiej landarze jak 166 wyeliminować ten efekt trzeba wsadzić na tyle twarde sprężyny, że jazda tym na codzień nie będzie należała do przyjemnych. Oczywiście najlepiej byłoby wsadzić gwinowane zawieszenie ale moim zdaniem mija się to z celem. Do zabaw w stylu, gleba i beton lepiej kupić sobie drugie auto weekendowe. Kupowanie limuzyny i przerabianie jej na wyścigówkę trochę mija się z celem.
Troszeczke sie nie zrozumieliśmy :) nie mam zamiaru zrobić z alfy jakiegos auta wyscigowego tylko chodzi mi o bezpieczeństwo i o to ze przód auta za wolno wraca w swoje położenie i jadąc drogą na której asfalt nie jest idealnie równy na nierównościach przy wiekszej predkosci za bardzo wybija do góry co oznacza ze zle wybiera nierówny teren i nie mowie tu o dziurach w jezdni. Tutaj sie rozchodzi o skok amortyzatora bo spreżyna chyba odpowiada za wysokość , i teraz nie wiem jak zachować komfort , wyglad i bezpieczeństwo.... ?
Ale nie citroen :P marki jak mercedes z aktywnymi zawieszeniami również nie :) Ja na przykład nie używam 166 do tych celów. Nie mniej jednak podoba mi się jak wygląda obniżona. Te dwie rzeczy nie muszą się łączyć w parę. Nie wiem skąd takie przeświadczenie.
zgadzam się w 100%
- - - Updated - - -
tak to wygląda. Prawy przód jest trochę wyżej niz lewy no i tył zupełnie lezy (pewnie przez lpg) a przód koza. Dlatego przód musi pójść niżej.
Aktualnie komplet jamex -30mm
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=123258&stc=1
- - - Updated - - -
i na 17"
słabe te zdjęcia wiem, ale coś tam widać - powiedzmy
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=123259&stc=1