Czy ktoś zna namiar na nowy serwis z mechanikami od Twardowskiego gdzieś podobno koło Marsa mają siedzibę chce się tam wybrać wybadac jak to wygląda
Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Czy ktoś zna namiar na nowy serwis z mechanikami od Twardowskiego gdzieś podobno koło Marsa mają siedzibę chce się tam wybrać wybadac jak to wygląda
Marcin daj znać jak po wizycie, tez bym zaprowadził swoją 9 do przeglądu zawieszenia
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Chciałbym podzielić się spostrzeżeniami na temat serwisu AJS z ulicy Jesiotrowej.
Był to pierwszy zakład do którego oddałem moją 166 po zakupie. Rozrząd, filtry i olej + przegląd co tam trzeba będzie zrobić. Usługa to kosztowała mnie 1500zł (części + robocizna). Panowie zrobili dodatkowo diagnostykę komputerową o którą nie prosiłem (zaznaczyłem żeby jej nie robić), za którą skasowali 150zł (i nic, nie było żadnych błędów). Machnąłem ręką. Praca została wykonana profesjonalnie tj. po przejechaniu 5k kilometrów nic się z alfą złego nie działo. Następne do wymiany poszło sprzęgło, do serwisu pojechałem kilka tygodni temu. Samochód zostawiłem umówiłem się na odbiór na następny tydzień. Zostawiłem kwotę 1500zł zaliczki bo coś mi jeszcze piszczało przy tylnym prawy hamulcu więc domyślałem się, że tarcze i klocki pójdą do wymiany. W przeddzień odebrania samochodu dostałem telefon z serwisu "koło dwumasowe już ma straszne luzy i trzeba wymienić, albo regenerować ja mam tutaj kolegę obok to panu zrobi od ręki na jutro będzie 900zł". No i tu mnie trochę ścięło bo poprzedni właściciel dwumas wymieniał na co mam fakturę, a dodatkowo nie zauważyłem żadnych objawów jego zużycia. Pomyślałem, że albo chce mnie naciągnąć, albo faktycznie po prostu się posypał, a ja ze względu na to że nie jestem za bardzo obeznany w mechanice samochodowej nie zorientowałem się że coś złego się dzieje. Stwierdziłem, że jak mam płacić 900zł za regenerację dopłacę jeszcze kilka stów i kupię nowy. Dzwonię do AJS i mówię, że nie ma sensu regenerować, dopłacę i kupię nowy. Długa cisza w słuchawce po czym odpowiedź "wie pan co ja ten dwumas jeszcze sprawdzę bo chyba nie trzeba go robić". Nie będę oceniał, ale swoje zdanie na ten temat już wyrobiłem. Samochód odebrałem dopiero po 18 dniach bo "nie było czasu, dużo roboty". Z tylnymi hamulcami tak jak myślałem klocki i tarcze poszły do wymiany. Za całą usługę zapłaciłem 1950 zł. Wymiana sprzęgła plus tylnych tarcz i klocków hamulcowych. Z czego robocizna to 800zł co też wydało mi się całkiem sporo (choć mogę się mylić). Po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów znowu słyszałem ten sam pisk z prawego tylnego hamulca jestem już umówiony na ponowną wizytę żeby to poprawili. Ogólnie z mojej strony serwisu raczej nie polecę, choć zapowiadało się dobrze.
No ładnie podłączenie pod kompa 150zl:) za tarcze i klocki max 130zl za robotę bo sam tyle płaciłem . Wiec za wymianę sprzęgła ponad 600 zł. To chyba aż aż aż za dużo :)może źle wyliczylem.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Witam, Panowie z racji 57 stron (brakuje mi podsumowania albo jakiejs jednej tableki na poczaktu z serwisami) chciałem zapytać gdzie w Warszawie zrobić przegląd Alfy Romeo Guilietty przed zakupem?
Niestety w Auto-Ostrobramska maja termin na czwartek za tydzien wiec troche slabo. Auto jest z uzywanych w CarSerwis wiec chyba nie ma sensu jechac do CarSerwisu na takie sprawdzenie.
Podpowiem ze auto jest na 1 sierpnia (Mokotów).
Po wstępnych rozmowach jestem na tak zostawię auto 24 lipca na regulację silnika plus wstępny przegląd
Kogo widziałem wczoraj pchającego czerwoną 155 na konstruktorskiej?
Czytając te wypociny nie można się powstrzymać od komentarza. Może byłoby lepiej, żeby właściciel dalej jeździł np.FIATem CC a nie ALFĄ 166 o bardzo zaawansowanej technologii. Nasi stali klienci wiedzą że przyjmując samochód do naprawy, dokładnie spisujemy zauważone usterki. a wszystkie kolejne zauważone w czasie naprawy ,uzgadniamy telefonicznie. Tak było i w tej sytuacji przy naprawie sprzęgła ocenia się stopień zużycia dwumasy. Ponieważ mieliśmy zastrzeżenia, wykonałem telefon do właściciela, który stwierdził że kiedyś była wymieniana ,pozostaliśmy przy sprawdzeniu w zakładzie specjalistycznym, nie wdając się w dyskusję, kiedy ta dwumasa była wymieniana. Wszyscy nasi klienci otrzymują gwarancję na piśmie na wykonaną usługę. Firmę AJS prowadzimy od 40 -tu lat i nie dopuszczamy do nieporozumień. Natomiast przystępując do naprawy podłączenie do komputera, pozwala ustalić prawie wszystkie usterki. Jeżeli młody właściciel Alfy 166 o tym nie wie, to lepiej niech pojedzie na prowincję do stodoły, tam naprawiają szybko i tanio. Pozdrawiamy wszystkich klientów AJS.
Widziałem lepiej zorganizowane i ładniejsze serwisy "w stodole" na prowincji - serio. Może dla kogoś kto naprawia duże fiaty całe życie to jest skomplikowana technologia, ale inne serwisy robią to z palcem w ... - i w krótkich terminach, normalnych cenach i bez całego pajacowania. No ale jak już traficie klienta to wykorzystujecie to na maksa - np. akcja ze wspomnianym kołem dwumasowym, które pewnie nie byłoby wcale regenerowane. Nigdzie jeszcze nie przeczytałem, aby ktoś regenerował koło dwumasowe i działało ono prawidłowo. Wszyscy, dosłownie wszyscy (nawet na tym forum łatwo to znaleźć), po regeneracji dwumasy, w krótkim czasie wymieniali ją na nową. Gdybym jakimś cudem zostawił u Was samochód i usłyszałbym, że proponujecie regenerowane koło dwumasowe, od razu zabierałbym kluczyki i uciekał.
Przyznam się że swoją 159 robiłem za każdym razem w serwisie Suzuki na Sadybie, nie jest to tani serwis ale maja dobre podejście do ludzi, kilka razy nawet udowodnili że nie próbują naciągnąć na jakąś naprawę choć sam chciałem zrobić to profilaktycznie. Zdecydowałem się na nich z prostej przyczyny, w Suzuki są te same silniki jak mój 1,9 8v, mają ludzi z ASO Fiata, a przypuszczam ze wymiana klocków, rozrządu czy koła pasowego to nie jest jak kolega wspomniał rocket science. Czy była by to 166, 155, Brera czy CC. Byłem też ze 145 w AJS i było ok. Pomijając cały anturaż, skupiłem się na tym by praca którą zleciłem była wykonana dobrze. I pod tym kątem nie mogę wiele zarzucić.
Panowie, polećcie jakieś miejsce gdzie można podjechać najchętniej w okolicy Sadyby ze 166 bez obaw, że jak ją zobaczą to się przeżegnają i rzetelnie podejdą do tematu wycieku z pod miski. Już kurde mam dość jeżdżenia i szukania..
Czy ktoś poleci mi serwis który usunie klapy wirowe z 159 1.9 16V w skończonym czasie i za skończone pieniądze? Pabla spod Mińska nie mogę się doprosić o termin (cały czas zajęty). A [notranslate]Alfa[/notranslate] Serwis na goździków chce za to 1500zł....
Znajomi ze Stegien (co prawda nie alfaholicy) jeżdzą na Wiertniczą 160 do Akuły (obok TVNu). Chwalili sobie: robią wolno, niezbyt tanio (;)), do momentu aż naprawią, dzwonią jak coś wyjdzie w międzyczasie. Nikt nie jeździł na poprawki. Też raz tam byłem - nabijać klimę. Jestem zadowolony z działania maszyny (wcześniej sprawdziłem ile ma być czynnika by rozwiać ew. wątpliwości). Ojciec z synem to właściclele, mało rozmowni. Przy wymianie kół na zimowe myją felgi a nie pakują brudnych do wora. Reszta tego typu serwisów w okolicy to c.uj, robią łache i zachowują się jakby jeszcze byli w PRLu.
Moja Bella 147 1.6 TS najprawdopodobniej będzie potrzebować remontu silnika, bo ciągnie dużo oleju... Gdzie polecacie wykonać taką operację i jaki to będzie przybliżony koszt ?
Hej, mógłby ktoś podesłać dane kontaktowe do p. Marcina Przeździeckiego (przewijał się tu kilka razy)? Będę dźwięczny.
Forumowicze i znacie może miejsce w Wawie, gdzie można samodzielnie zmienić sobie tarcze i klocki tył gdzie za opłatę za godzinę dostanę też part kluczy do tej roboty. Niestety warsztat na ursynowie na który polowałem ma teraz sezon zmiany z lato na zimę i na termin trzeba długo czekać/
Pisz do Pawła - http://www.forum.alfaholicy.org/mazo...anal_itp_.html
Panowie, a gdzie w okolicach Woli można coś załatwić? Wczoraj pojawił się problem z turbo w moim 159 i nie chciałbym jechać daleko bo nie wiem jaki to ma wpływ na silnik.
Niestety po lekturze nie udało mi się znaleźć sensownego miejsca w Warszawie (najlepiej Wola) gdzie mógłbym sensownie sprawdzić i naprawić zawieszenie w 166. Ktoś mógłby polecić ?
Do wcześniej wspomnianych miejsc albo nie mogę się dodzwonić albo mówili, że "przy alfie średnio pomogą" wrrr
Arkuszowa 2a
Alf gorzej nie traktują niz Ferrari, spokojnie. No chyba ze w dieslu ;-) zartuje :) albo i nie :)
Wg mnie pełny profesjonalizm. Ceny cóż, ale sam ocenisz. Kwestia terminów, elastyczności, itd oby tak każdy serwis działał. Nawet jak nie zdecydujesz się, to dla samego klimatu, pogadania, i tego co na podnośnikach i placu warto zaglądnąć. Plus tradycja i doświadczenie z czasów Ikar@.