A co w tym dziwnego? To już było od dawna wiadome.
Printable View
No właśnie dziwna sprawa... Pewnie na różne rynki różne automaty. Widać, że ten 8-biegowy nie daje rady z taką mocą (momentem?!) i obcieli go trochę, ale ten DC to skąd jest? Bo to raczej nie Alfowy TCT?
Panownie, chcieliście premium to macie premium pełną gębą! Aż 3 rodzaje skrzyni do wyboru dla jednego silnika! 6/7/8 biegów?! Co kto lubi. Chyba, żadna inna marka nie oferuje takich rewelacji ;)
alfowe TCT to produkt japońskiej firmy Aisin?
Jak już było to nie bijcie: http://www.quattroruote.it/news/novi..._completa.html
Tu podają moce dla benzyn 180/250/330 KM . Ciekawe które źródła są prawdziwe.
Tylko, czy któreś z w/w aut ma ponad 500KM i 600Nm?
Rzeczywiście ten automat od ZF jest super i montują go też w cywilnych wersjach BMW (rafter może zapewne potwierdzić ;) ,ale z jakiegoś powodu w tej wersji jest 'okrojony', dlaczego?
Po co sprawdzić, skoro można brnąć dalej? :) 600 Nm to może nie mało, ale na rynku są auta osobowe generujące większe wartości mocy i momentu. I producenci dysponują rozwiązaniami technicznymi, żeby sobie z takim i o wiele większym momentem poradzić. Ale jakbyś zadał sobie trud żeby sprawdzić jaką mocą i momentem dysponuje chociażby Hellcat, to byś wiedział że Giulia nie "pokonała" skrzyni ZF, i różnica w mocy pewnie wynika z czegoś innego. 8HP robi się w wersjach do 1000Nm.
...
Nie rozumiem za bardzo w tej liście opcji skrzyni TCT, gdy ta 8HP robi wszysto tak samo jeśli nie lepiej. Z czasem zmiany przełożenia 200ms, łatwo o pomylenie jej z dwusprzęgłówką, jeśli chodzi o odczucia z jazdy. Chyba, że ta TCT będzie miała zmiany przełożenia na poziomie 60-80ms, tylko jakoś wciąż mnie dwa "automaty" do wyboru w QV nie przekonują.
Ja wiem, że max są wersje 1000Nm, ale nie wiemy jaką 8HPxx zastosują.
Co do TCT:
Tak samo można powiedzieć o Audi, dlaczego nadal pchają swoje S-tronic (dość awaryjne swoją drogą), skoro mają również w ofercie skrzynie ZF - jak nie wiadomo o co chodzi to zapewne chodzi o kasę ;)
A wiadomo jaki moment mają poszczególne wersje?
Aż tak ciężko wrzucić w Google? Hellcat ma ponad 700KM.
Rozmawiam z szefami na temat kolejnej fury... co prawda dopiero w końcu roku bedzie to możliwe ale niecierpliwie czekam na ofertę silnikową i cennik Julii.
Tymczasem...
http://moto.pl/MotoPL/1,88389,196482...zwyciezce.html
Żeby tak wszyscy, którzy głosowali, chcieli kupić nową w salonie...
Zgadza się , natomiast w M5 ostatniego wypustu przy parametrach 560 KM i 680 Nm jest już tylko do wyboru manual lub 7-stopniowy DC , a 8-stopniowy ZF znika z konfiguratora . Tak więc jak wyżej piszecie wynikałoby z tego że wartością graniczną dla 8-speed ZF jest moc i moment w okolicach 500 KM /600Nm .
Może by i chcieli, ale - w jakim salonie ???
Wczoraj zawitałem do salonu Alfy Romeo / Polmozbytu , w niepozornym aczkolwiek sporo Alf sprzedającym swego czasu (gdy były) Rzeszowie, szczycącym się sprzedaną 4C i sporymi ilościami Brer w mocnych wersjach itd. .
Stoisko Alfy lub może określenie _kącik Alfy_ bardziej pasuje : to może 3x5metra z biurkiem i 2-3 krzesełkami przy nim , w kącie salonu, najbardziej oddalonym od wejścia, gdybym nie pamiętał że tam kiedyś było to bym nie znalazł, z wyblakłym banerem z 8C (chyba) z tyłu , otoczone - ściśnięte przez napierające jeepy i hyundaie wszelkiej maści stłoczone tak ze przeciskać się trzeba. Giulietty musiałem wypatrywać w tym tłumie, niestety kurde ale się nie wyróżniała bez przestrzeni wokół siebie. Po sprzedawcy została czapka na krzesełku.
Obraz smutny, nawet jeśli nie żałosny już. Hyundaie zalały Alfę Romeo.
Za ladą 'części zamienne', mimo że już chyba 3cia lokalizacja tego salonu, inny wystrój, ale te same co przed ...dziesięciu laty twarze smutne i sfrustrowane, z bijącią z nich niechęcią, to samo za biurkami serwisu... Choć jedna iskierka - za tą sklepową jakiś młodszy chłopak z jeszcze jakąś energią i chętny poszukać po innych salonach drobiazgu dla mnie, ale starsi koledzy go nauczą, na pewno nauczą.. :)
Trochę offtopic, ale w USA:
Consumer Reports compiles the overall brand scores using road-test performance for models it tested, in addition to reliability results for each model. It then averages the scores of those models to rank each brand.
Several brands were not included in this year’s results, including Alfa Romeo, Jaguar, Maserati, Ram, Smart and Tesla, since Consumer Reports tested fewer than two vehicles from each brand.
Fiat Chrysler brands finished near the bottom of the rankings. Two of its brands, Fiat and Jeep, finished in the bottom two spots for the second consecutive year, while Chrysler finished 26th out of 30 with 58 points and Dodge finished 25th also with 58 points.
“We respect Consumer Reports’ opinion, as they’re one of the many third-party evaluators we receive comments from,” said Matt Liddane, FCA North America vice president of quality, in a statement. “We encourage customers to experience our vehicles for themselves. We continue to aggressively pursue both product and launch-quality improvements as they are top priorities for the company and our internal measurements are showing progress.”
Fiat finished last with 38 points, while Jeep was 29th with 43 points.
- - - Updated - - -
:D Piękne! Sam bym tego lepiej nie ujął! Potem ten potencjalny klient pojedzie do salonu Audi, napije się kawki siedząc w designerskim fotelu, podskoczy do BMW, miło połechce go Pan w Mercedesie, a na koniec podjedzie do Polmozbytu i będzie szukał Giulii między i20 a Tucsonem :).
Do poczytania:
http://justwelldriven.com/traktuja-k...klasy-premium/
Nie wymyślamy, tylko sprawdzamy fakty :P
http://www.zf.com/corporate/en_de/pr....shtml#tabs1-1
W zalezności od wersji skrzyni jest od 500 do 1000nm. W szczegółach technicznych masz sporo danych dla różnych wersji. Widzę prędkość maksymalna niby tylko 250km/h w parametrach tych skrzyń.
A po co komu szybciej jeździć? Mi się zdarzyło przejechać 311km/h i powiem tylko że trzeba być samobójcą lub człowiekiem który ma problem z instynktem samozachowawczym.
OT
Jakim cudem Landek wygrał z Foką RS to nie wiem...?
"...since Consumer Reports tested fewer than two vehicles from each brand."
Taki test to ja dziękuję... Czyli, że ocena całej marki mogła opierać się na teście tylko 2 aut?
Z tą skrzynią to nie wiadomo, bo np. RS6 ma te 560KM i tiptronica (czyli ZF 8 biegowy), no i max nawet 305km/h. BMW może po prostu nie chciało do flagowca dawać tej skrzyni?!
@kasztelan: po co komu szybciej jeździć? po to, żeby na torze pośmigać, a mając taką moc to dość szybko osiąga się ogranicznik.
Mogła, ale jak spojrzysz na szczyt zestawienia, to raczej nie ma tam marek niszowych:
Overall score* Average road test score % of recommended vehicles Audi 80 83 100% Subaru 78 80 100% Lexus 76 74 88% Porsche 76 84 60% BMW 76 85 50% Mazda 74 74 100% Buick 74 76 80% Toyota 72 69 82% Kia 72 75 67% Honda 71 73 88% Hyundai 70 76 60% Volvo 69 77 25% Mini 68 71 50% Mercedes-Benz 67 80 29%
Dwie dość ciekawe liczby zaznaczyłem na czerwono :).
Moze i tak, ale biorąc pod uwagę restrykcje ktoś sa coraz to większe, ograniczniki do 250 na prawdę nie ma to sensu. A celując w taki target jak Alfa śmiem nawet twierdzić ze wiedza doskonale co robią bo ważniejszy ni Vmax jest handling;)
Nie jeżdżę na tor często, ale jak mi się zdarzało to zawsze widziałem w/w. Na małym torze oczywiście, że nie osiągnie top speed, ale są przecież różne tory...
No ale jak jest kaganiec na 250km/h to przecież skrzynia nie jest zestopniowana pod tą prędkość, tylko i tak do prędkości maksymalnej.
To wyobraź sobie jakby to wyglądało w Japonii, gdzie ichniejszy GT-R ma ogranicznik do tych 190km/h ;)
Swoją drogą kaganiec ma sens w cywilnych wersjach, ale nie w QV za 80 tys. EUR... Nikt nie płaci tyle za samochód, który ma Vmax na poziomie Julki OV za 1/4 ceny.
zaczyna sie temat top speed Giulia :) jakie bedzie v max giulli QV ktoś wie ?
Z predkoscia V max jest jak z moca silnika im wiecej tym lepiej pod warunkiem ze sa ku temu warunki, prawo na to pozwala, auto daje radę i ma się pokorę. Też mam u siebie skrzynię ZF i mogę powiedzieć że są to pancerne skrzynie wg mnie rewelacyjne, daja rade spokojnie z momentem 700nm i więcej, także bardzo sie ciesze ze giulia bedzie miala skrzynie od tego producenta. Na forum BMW bardzo sobie chwalą te skrzynie.
Ladnie napisane – powinieneś pisać ksiązki, ale dobre czasy wrócą – sam pamiętam jak salon AR Carserwisu był największy z tam obecnych: na wstępie espresso, pogawędki o nowych modelach z Panem Markiem, witryny z akcesoriami, czerwone kanapy, czas miło płynął – czasem nawet bez celu lubiłem tam zajrzeć.
Mimo posuchy są jeszcze takie serwisy z takim zacięciem i takim podejściem.
Myślę, że dla innych te te czasy wróca za sprawą Giulii m.in - wiem to !!!
Sam za jakiś czas chętnie opylilbym "flotę" i kupił Giulie, która wg mnie jest bardziej sexy niż M4 (choć na to drugie nie pogniewałbym się :)
Panowie oddali się marzeniom, a tymczasem w ostatnim numerze "Motoru" jest test Jeepa Cherokee z nowym silnikiem diesla-UWAGA 2,2MJD(2184ccm,200KM/3500,440Nm/2500). Podejrzewam ,że może to być silnik przewidziany do Giulii. W aucie o wadze 1910kg z 4x4 ze skrzynią A 9biegów radzi sobie doskonale 203km/h, 8,7 s/100,spalanie testowe 8,8/6,2/7,5 . Zapowiada się dobrze,ale jednak po paru latach doświadczeń z mocnymi dieslami z przyjemnością wrócę do benzyny.
Tez obecnie zastanawiam sie nad benzyna zwłaszcza ze ceny paliw zachęcaja :)
Jeśli chodzi o vmax jechałem swoją ar159 230 na pustej a2 w pl i uważam ze czasem mozna depnac w końcu po coś te konie są:)
co ty bredzisz chłopie?? sa chyba jakieś granice niewiedzy?
PS. rozmawiałem z szefami w Londynie. Niestety, nie zgadzają się na Giulie po wygaśnięciu leasingu na Lexia. Powód: mały prestiż i duża zawodność aut tej marki.
Spadłem z krzesła.
Ale to pokazuje, na jakie problemy natrafić może powracająca na światowe rynki alfa romeo.
A ja sobie wyleasinguje Giulie jak już wyjedzie z fabryki i będzie mnie stać. A co mi tam. :p
Żeby nie było, dodam tylko, że ciekawe jaki pogląd na temat Vmax ma FCA, bo wydaje mi się, że Top speed nie będzie priorytetem przy parametrach Giulii, raczej to w ile robi setkę.
Samochód Roku 2015 - moto.pl - Alfa Romeo Giulia. Ciekawe, jeszcze nie w salonach a już się podoba.
http://icsphotography.it/2016/02/alf...oni-ufficiali/
Google translator, wybaczcie:
Pierwsze oficjalne zdjęcia Alfa Romeo Giulia w słabszych wersjach.
Nie ma jeszcze oficjalnych informacji, jednak istnieją przedruku co posiadamy.
Silników. Gama silników jest już niemal w pełni ujawniona. Wiemy, że nie będzie benzynowy 2,0 do 4-cylindrowy, 2,9 V6 510 KM Quadrifoglio (ale jeszcze nie potwierdzone wpisy mówią o dalszym rozwoju aż do 540 KM), a jeśli chodzi o silniki wysokoprężne, 2,2 zmniejszyła się w różnych stopnie mocy.Niepewność co do obecności 3,0 V6.
Zaczniemy od tego, co będzie silnik, który sprawi, że więcej numerów, z 2,2 do 4-cylindrowy diesel.
2.2 JTDM 135 KM. Jest to wersja entry-level, przeznaczonych głównie do flot lub tych, którzy chcą zminimalizować koszty, ze zmniejszoną mocą około 135 KM. To może nie być dostępna w chwili premiery, ale dostać się tam po kilku miesiącach marketingu.
2.2 JTDM 180 KM. I "pośrednia wersja tego zupełnie nowego silnika wysokoprężnego (pamiętaj, że różni się od 2.2 MultiJet prostu wyposażony Jeep Cherokee). Będzie on dostępny od razu po uruchomieniu, i stanowią dobry kompromis między niskimi kosztami eksploatacji i dobrą dawkę mocy i momentu obrotowego, aby móc już docenić umiejętności jezdnych Giulia. Zostanie on połączony z 8-biegową automatyczną skrzynią biegów i napędem na wszystkie koła.
2.2 JTDM 220 KM Twin Turbo. Będzie stanowić górną granicę zakresu między wersjach wysokoprężnych, przynajmniej w początkowym okresie komercjalizacji. Dzięki podwójnym turbo moc wyniesie co najmniej 220 KM. Tyle kwestionować użyteczność JTDM 3.0, które omówimy wkrótce.Bardzo prawdopodobne przyjęcie 8-biegową automatyczną skrzynią biegów, podczas gdy nie ma jeszcze potwierdzone dostępności napędem na wszystkie koła, chociaż jest to bardzo prawdopodobne.
. 3,0 JTDM V6 250-300CV Mówimy teraz: silnik ten nie był oczekiwany, ani też nie zostały potwierdzone. Dlaczego więc mówimy? Bo według niektórych źródeł, część wózka widłowego z 3.0 V6 będzie włączeniem drogi. Bezpośrednim konkurentem BMW serii 3, w rzeczywistości proponuje 6-cylindrowy silnik w jego zasięgu, z 330d i 335d z 258CV dobrze 313CV. Byłby to dobry bodziec dla Alfa Romeo, która nie chce mieć kompleks niższości w stosunku do bawarskiego konkurenta. Według nas i naszej własnej interpretacji indywidualnej, czy Giulia uda to nie będzie tak długo, aby zobaczyć ją na ulicy z 3.0 V6. W przeciwnym razie nigdy nie zobaczy.
Mówimy teraz z silnikiem benzynowym, który wykorzysta kilka liczb niż olej napędowy, ale na pewno mają rynek dla swoich fanów.
2.0T 180 KM. Oczekuje się, że przednia wersja tej zupełnie nowej 2.0 Turbo benzyna, 4-cylindrowy pozostanie poniżej 200hp. Jednak wydajność będzie absolutnie wyjątkowy. Według naszych źródeł inżynierowie Alfa Romeo również pracowałem w dużym stopniu od sprawności tego silnika, który będzie Zużycie paliwa i emisje rekord. Z drugiej strony, konkurencja jest ostra: mówimy o nowym silniku 2.0 TFSI Audi 190cv, deklarując zużywa tylko 5,0l / 100km (20 km / l) po zamontowaniu na nowym A4.
2.0T 250CV. Ten wariant wyjściowy nie jest jeszcze pewne, aby uruchomić. Stanowią, bez Quadrifoglio opcję pośrednią, dla tych, którzy chcą Julijska z silnikiem benzynowym. Podobnie jak w większości silników będą się łączyć ze zwykłymi automatycznego przekazywania raportów do 8, a jeśli to konieczne, do napędu koła.
Wewnętrznym. Co do wnętrza Giulia nie powinny się znacznie różnić od tych obserwowanych w Quadrifoglio we Frankfurcie. Z pewnością na rozruch preparaty przegap siedzeń i skórzaną tapicerkę oraz system nawigacji, zastąpione przez proste wnętrza tkaniny i zapewne z tradycyjnego komputera pokładowego. Można wybrać aluminiowe lub drewniane wstawki w miejsce tych atomów. Będzie obecny na wszystkich przycisku start na kierownicy, znamienne jednak, ze względu na kolor czarny zamiast czerwonego. Inne, na razie, nie możemy wiedzieć.
Do zobaczenia jutro dla wszystkich oficjalnych informacji!
Załącznik 192858
Załącznik 192859
Załącznik 192860
- - - Updated - - -
http://icsphotography.it/2016/02/alf...oni-ufficiali/
Google translator, wybaczcie:
Pierwsze oficjalne zdjęcia Alfa Romeo Giulia w słabszych wersjach.
Nie ma jeszcze oficjalnych informacji, jednak istnieją przedruku co posiadamy.
Silników. Gama silników jest już niemal w pełni ujawniona. Wiemy, że nie będzie benzynowy 2,0 do 4-cylindrowy, 2,9 V6 510 KM Quadrifoglio (ale jeszcze nie potwierdzone wpisy mówią o dalszym rozwoju aż do 540 KM), a jeśli chodzi o silniki wysokoprężne, 2,2 zmniejszyła się w różnych stopnie mocy.Niepewność co do obecności 3,0 V6.
Zaczniemy od tego, co będzie silnik, który sprawi, że więcej numerów, z 2,2 do 4-cylindrowy diesel.
2.2 JTDM 135 KM. Jest to wersja entry-level, przeznaczonych głównie do flot lub tych, którzy chcą zminimalizować koszty, ze zmniejszoną mocą około 135 KM. To może nie być dostępna w chwili premiery, ale dostać się tam po kilku miesiącach marketingu.
2.2 JTDM 180 KM. I "pośrednia wersja tego zupełnie nowego silnika wysokoprężnego (pamiętaj, że różni się od 2.2 MultiJet prostu wyposażony Jeep Cherokee). Będzie on dostępny od razu po uruchomieniu, i stanowią dobry kompromis między niskimi kosztami eksploatacji i dobrą dawkę mocy i momentu obrotowego, aby móc już docenić umiejętności jezdnych Giulia. Zostanie on połączony z 8-biegową automatyczną skrzynią biegów i napędem na wszystkie koła.
2.2 JTDM 220 KM Twin Turbo. Będzie stanowić górną granicę zakresu między wersjach wysokoprężnych, przynajmniej w początkowym okresie komercjalizacji. Dzięki podwójnym turbo moc wyniesie co najmniej 220 KM. Tyle kwestionować użyteczność JTDM 3.0, które omówimy wkrótce.Bardzo prawdopodobne przyjęcie 8-biegową automatyczną skrzynią biegów, podczas gdy nie ma jeszcze potwierdzone dostępności napędem na wszystkie koła, chociaż jest to bardzo prawdopodobne.
. 3,0 JTDM V6 250-300CV Mówimy teraz: silnik ten nie był oczekiwany, ani też nie zostały potwierdzone. Dlaczego więc mówimy? Bo według niektórych źródeł, część wózka widłowego z 3.0 V6 będzie włączeniem drogi. Bezpośrednim konkurentem BMW serii 3, w rzeczywistości proponuje 6-cylindrowy silnik w jego zasięgu, z 330d i 335d z 258CV dobrze 313CV. Byłby to dobry bodziec dla Alfa Romeo, która nie chce mieć kompleks niższości w stosunku do bawarskiego konkurenta. Według nas i naszej własnej interpretacji indywidualnej, czy Giulia uda to nie będzie tak długo, aby zobaczyć ją na ulicy z 3.0 V6. W przeciwnym razie nigdy nie zobaczy.
Mówimy teraz z silnikiem benzynowym, który wykorzysta kilka liczb niż olej napędowy, ale na pewno mają rynek dla swoich fanów.
2.0T 180 KM. Oczekuje się, że przednia wersja tej zupełnie nowej 2.0 Turbo benzyna, 4-cylindrowy pozostanie poniżej 200hp. Jednak wydajność będzie absolutnie wyjątkowy. Według naszych źródeł inżynierowie Alfa Romeo również pracowałem w dużym stopniu od sprawności tego silnika, który będzie Zużycie paliwa i emisje rekord. Z drugiej strony, konkurencja jest ostra: mówimy o nowym silniku 2.0 TFSI Audi 190cv, deklarując zużywa tylko 5,0l / 100km (20 km / l) po zamontowaniu na nowym A4.
2.0T 250CV. Ten wariant wyjściowy nie jest jeszcze pewne, aby uruchomić. Stanowią, bez Quadrifoglio opcję pośrednią, dla tych, którzy chcą Julijska z silnikiem benzynowym. Podobnie jak w większości silników będą się łączyć ze zwykłymi automatycznego przekazywania raportów do 8, a jeśli to konieczne, do napędu koła.
Wewnętrznym. Co do wnętrza Giulia nie powinny się znacznie różnić od tych obserwowanych w Quadrifoglio we Frankfurcie. Z pewnością na rozruch preparaty przegap siedzeń i skórzaną tapicerkę oraz system nawigacji, zastąpione przez proste wnętrza tkaniny i zapewne z tradycyjnego komputera pokładowego. Można wybrać aluminiowe lub drewniane wstawki w miejsce tych atomów. Będzie obecny na wszystkich przycisku start na kierownicy, znamienne jednak, ze względu na kolor czarny zamiast czerwonego. Inne, na razie, nie możemy wiedzieć.
Do zobaczenia jutro dla wszystkich oficjalnych informacji!
Załącznik 192858
Załącznik 192859
Załącznik 192860
Dla mnie mega spoko!!!
No i właśnie, ciekawe co z tym 3.0 dieslem.
skonczy sie sprowadzanie taniego diesla ;d 2.2 wiec akcyza 18% i rynek wtórny z 6-7lat bedzie cichy;D
Jest dobrze :)
Marzenie mieć taką czarną w czerwonej skórze :)