-
Wyglada to tak:
https://drive.google.com/file/d/0B_N0Z6iS5nplV1BDejlGTFNETUk/view?usp=drivesdk
https://drive.google.com/file/d/0B_N0Z6iS5nplcGpXNDZLNERzS1E/view?usp=drivesdk
Jak na moje oko bardziej przypomina to czerwony niz zielony. Zbiornik z data 03.2006. A kiedy niby wchodzily te poprawione i po czym je poznac w 1.9jtdm?
-
Czy jeżeli że zbiorniczekiem jest wszystko ok to powinien być idealnie suchy? Czy może być delikatnie "upocony"?
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
-
kurcze wczoraj zaczela mi halasowac pompa i ciezej chodzic wspomaganie. zbiorniczek mam zamowiony i jutro mam odbierac. od razu wymienie plyn na nowy czerwony. mam nadzieje ze pompa mi nie padla bo dzis bylo jeszcze gorzej. generalnie musialem wrocic do domu a wstyd bylo jechac bo tak to buczalo i wylo :(
-
Pozmianowe zbiorniczki weszły chyba w 2009 roku.
-
Dzisiaj wymieniłem zbiorniczek i delikatny szum/pisk podczas skrętu kierownicą ustąpił.
Ale chce jeszcze wymienić olej mogłem od razu kupić ale zadałem się od złej strony :/
1. Ile oleju wchodzi do układu ?
2. Stary olej miał kolor czerwony ale taki jak by wpadający trochę w brąz po prostu wydaje mi się że swoje już przepracował, czyli musiał bym kupić Tutela GI/E
3. Wymieniając zbiorniczek robiłem tak że, odciągnąłem strzykawką stary płyn wymontowałem zbiornik włożyłem nowy zalałem płyn. Ale wiadomo że w wężach i w pompie jeszcze jest olej. Jak go spuścić w całości ?
Z góry dziękuje za odpowiedź, wertuje ostatnie 20 stron ale nie znalazłem odpowiedzi na pytania.
Pozdrawiam Paweł :)
-
Gdzieś była instrukcja. Ja kupiłem poprostu dwa opakowania płynu i codziennie odsysałem zbiornik zalewając go świeżym płynem.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
-
Może znajdę bo temat długi jak rzeka będę siedział i czytał chyba że ktoś ma instrukcje bądź inny sposób na wymianę całego płynu, bo chyba samego w zbiorniczeku nie ma sensu wymieniać jak w układzie połowa jest starego to może podesłać. Jeszcze raz z góry dzięki po wymianie zbiorniczeka jest idealnie ale chciał bym na przyszłość już dopieścić sprawę :-)
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
-
Generalnie żadna filozofia, odpinasz wąż powrotny od zbiorniczka, odpalasz auto i krecisz kierownica, wypompuje Ci cały płyn z układu. Mój mechanik jednak odradzał ten sposób ponieważ pompa przez jakiś czas będzie chodzić na sucho podczas wymiany a to niedobrze dla niej. Zasugerował żeby kupić 2-3 butelki płynu i wymieniać w zbiorniczku dolewajac nowego. Koniec końców starego płynu zostanie w ukladzie niewiele. Czytałem w tym wątku że ktoś też tak robił.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
-
Panowie opanowane. Wymienilem zbiorniczek. W starym sitko wypadlo ale raczej nie da sie go wsadzic spowrotem na miejsce. W zyciu bym nie pomyslal ze brak sitka tak bedzie wplywal na prace wspomagani bo tak wylo i buczalo ze wstyd. Nowy zbiorniczek sie nie rozni od starego. Sitko jest tak samo jak w starym.
Spuscilem olej odkrecajac zaworek na pompie. Nalezy go tez przeczyscic bo to on sie zatyka zassanym syfem rzez brak sitka i przez to sie zacina i pompa buczy. Potem zalalem nowym plynem i na chwile odpalilem auto. Znowu spuscilem i juz zalalem plynem docelowym. Czerwonym valvoline atf. Plyn nie buzuje juz w zbiorniczku a wspomaganie chodzi jak nalezy.
-
W którym miejscu jest ten zawór na pompie? Jest do niego dostęp bez zrzucania paska?