Podobnie wygląda to u mnie. A jak z miastem? Krótkie odcinki, zimny silnik itp ;)
Printable View
kacperr wiadomo, ze spalanie podawane przez producentow jest zanizane i nikt chyba nigdy jeszcze go nie osiagnal ;)
procentowo jednak producenci zanizaja spalanie dla roznych modeli podobnie i dla 2.0 podaja nizsze, niż dla 1.9.
To, ze jeden samochod z 2.0 pali Tobie tyle samo, co jeden z 1.9 jeszcze o niczym nie swiadczy. Zbyt mala proba. Tym bardziej, ze z tego co widze 1.9 miałeś nie w 159, a w lżejszej Vectrze.
1.9 16V i 2.0 pala bardzo podobnie. Porownywac do opla niema co - ople maja inny uklad wtryskowy i z zasady sa nieco oszczedniejsze.
W USA nawet Hyundai został pozwany za zaniżanie średniego spalania ;) Nie wiem jak się to skończyło, ale na pewno musieli posmarować klientom niezłą kasę. Teraz pewnie muszą gwiazdkę umieszczać przy takiej informacji, że chodzi o wyniki z laboratorium.
Swoją drogą... w tym samym kraju był pozew zbiorowy do RedBull'a, że nie dodaje skrzydeł mimo zapewnień reklamy :)
Jak ze spalaniem po chipie np. 2.0 ze 170 na 200KM, bez wyrzucania DPF?
1.9 8v chip na 165km, bez dpf, bez egr, 215/55/16
Kalisz - Szklarska Poręba (przez wrocław, kręcenie się po mieście) - średnia predkośc 68km/h - spalanie 7.1l
Szklarska Poręba - Kalisz (bezpośrednio) - śrdnia prędkość 84km/h - spalanie 5.9l
Po mieście jazda krótkie odcinki max 6km - 9,5 - 10,5l/100km
Na jakich felgach, oponach?
2.0 JTDm 170 KM, kupione na/w (?) autka.pl. Na tempomacie przy prędkości 110-120 km/h komputer pokazuje 7-8 litrów (bardziej bliżej 7, jednak czasami wskoczy tez na 8). Opony 17" 225 mm. Więc coś tu chyba nie gra, ale nie mam zielonego pojęcia co.