Dopytaj przed zakupem czy mają na stanie. Jest kłopot z dostawą z EU.
Czy ktoś z Was ma już jakiś patent w tych chińczykach xonrich, na to żeby radio działało bez włączonego zapłonu, tak jak np. fabryczne ?
Skoro fabryczne gra, a gra - to na kostce musi być gdzieś stały prąd.
U mnie w radiu nieoryginalnym gms 9401 wcześniej dwa modele Pioneera radia działały po wyłączeniu auta, dopiero wyłączały się jak wyjmie się kluczyk ze stacyjki ale trzeba dodać że nie był konieczny włączony zapłon. Tym sterowaniem zarzada moduł sterowania kierownicy i sygnał idzie z linii can. Nie mając tego modułu sterowania sygnał włączenia radia bierze się np ze stacyjki. A jak masz dokładnie w dedykowanym chińczyku z wbudowanym modułem sterownia kierownicy?
No tak, ale to radio przecież się nie uruchamia od zera - jest jakby w takim stanie uśpienia/czuwania, czyli musi mieć podane napięcie cały czas (chyba nawet bez włożonego kluczyka ?). Zauważyłem że na chwile się wybudza np. po otworzeniu samochodu. To czy działa czy nie, decyduje jakiś przewód 'sygnałowy', ale to tylko jakieś moje przemyślenia.
- - - Updated - - -
Faktycznie może tak być że to decyduje o tym ten moduł. Np podobna sytuacja jest z kamera cofania, radio z automatu wie, że mamy wrzucony wsteczny, czyli też ta informacja pewnie pojawia się z linii can.
- - - Updated - - -
Zostaje teraz tylko kwestia czy ktoś wykombinuje jak to obejść.
W oryginalnym z nav, bez B&M, radio gra bez włożonego kluczyka, wystarczy je włączyć wciśnięciem gałki potencjometru - w opcjach można sobie ustawić, żeby, po wyjęciu kluczyka w ogóle się nie wyłączało - ja ustawiłem tak, żeby się wyłączało automatycznie po wyjęciu kluczyka.
W ustawieniach fabrycznych, jest ustawiony czas, po którym radio wyłączy się automatycznie - z tego, co pamiętam, to ten czas można sobie zmienić w MESie, oryginalnie to jest chyba 20 minut - w każdym razie tak u mnie było ustawione, jak kupiłem samochód i tak pozostało.
Cały czas pisze o RadioNav bez B&M.
Takie:
Załącznik 268357
A może zamiast chinola znajdzie się coś lepszego, uznanych producentów? Coś co by ładnie grało i wyglądało? Ktoś coś poleci?