No właśnie. Design piękny, a co potem? Mechanicznie oba te auta są tak samo nudne i bezpłciowe.
Jedyna nadzieja w wersjach 256/275KM, tylko aż strach pomyśleć o cenach :sarcastic:
Printable View
No zależy co masz na myśli pisząc mechanicznie? Jeżeli chodzi o osiągi podobnie, ale nawet w tym filmiku koleś mowi, że zawieszenie i układ kierowniczy jest zupełnie inaczej zestrojony i prowadzenie samochodu na pewno dużo inne. Co do wnętrza, również sporo się różnią. Mi osobiście o wiele bardziej podchodzi wnętrze Alfy. Naprawdę tylko mi się wydaje, że jest o wiele mniej nudne i bezpłciowe?
Jeździłem testowym Tonale. Układ kierowniczy podobny do Stelvio, podobne przełożenie obrotu kierownicy na skręt kół - Tonale 13:1, Stelvio 12:1. W Tonale mocniej wspomagany, ale - jak słusznie zauważył któryś z youtubowych testerów - może być przygotowany pod mocniejsze i cięższe silniki. I to w tych Tonale trzeba będzie szukać emocji.
Przy okazji kampanii reklamowej Tonale chyba ruszyła nieco sprzedaż Stelvio i Giulii ( subiektywnie ale też dealer potwierdza ). Od kilku miesięcy widzę je wszędzie ( wczoraj na trasie do Augustowa i z powrotem trzy sztuki ), a jeszcze rok temu były osobliwością na drodze.
Większa sprzedaż to pewnie zasługa 5 lat gwarancji i dostępności aut.
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Nie rozpływają się. Jednak auta elektryczne nie rozwiązują problemu zanieczyszczeń ( globalnie ), zatem nie spełniają założeń, zaś ich cena nie jest uzasadniona choćby względami ideologicznymi ( mam na myśli odbiorcę, nie producenta ). Jedyne, co w nich można uznać, to brak - jak to już ktoś napisał - brum brum, kle kle. Tylko po co wobec tego są w nich instalowane odgłosy imitujące silniki spalinowe ( kia e niro ) ? Czyżby weganie zatęsknili za mięskiem ? ( to z wątku o autach elektrycznych )
Auto projektuje się jako całość. I teraz powiedz mi, po co w Tonale 130-konnym sprężyste/sportowe zawieszenie, bezpośredni układ kierowniczy i sportowe akcenty? Żeby drażnić kierowcę? Przypominać mu co minutę - patrz jaki mam potencjał, ale nie możesz go wykorzystać. Wyobraź sobie jakby było fajnie, hahahaha. Delikatnie mówiąc, frustrujące.
Faktycznie design wnętrza Tonale dużo lepszy. Ale to wciąż design - tak jak pisałem.
Spójny projekt samochodu powinien być taki: jeśli silnik to ciepłe kluchy, to robimy komfortowe zawieszenie, automat który nie prowokuje do dynamicznej jazdy tylko uspokaja kierowcę, dobre audio, wygodne fotele. I mamy spójne auto, które nic nie udaje. Takimi autami dobrze się jeździ. Dostajesz dokładnie to, co obiecywał wygląd i dane techniczne.
Tonale w tych słabych wersjach to taki fake. Popatrz na mnie, jaki jestem dynamiczny, sportowy i emocjonujący. Wsiadasz i czujesz się jakby ktoś do 911 włożył R4 1.5 turbo o mocy 200KM :D
Jakoś to jedzie, ale czy to tak właśnie miało być?
Dlatego nie wybrałbym ani Tonale, ani Tucsona. Za te pieniądze można już kupić coś spójnego i fajnego.
Czy jakaś wersja poza właśnie plug-in będzie dodatkowo dostępna w Europie? Zerkam sobie na tą Tonale myśląc nad zmianą, obecnie jeżdżę TBI 200KM i nie mam pełni przekonania do 160+20KM w Tonale, choć nie jeździłem żadną z wersji. Sportowo czy wyczynowo nie jeżdzę, czasem potrzebuję mocy (wyprzedzanie) i wydaję się, że napędowo byłby to regres a nie progres.
Niewątpliwie masz rację. Tylko pewnie ten układ kierowniczy/zawieszenie jest (mam nadzieję) zestrojony pod mocniejsze silniki to raz, dwa ja jeździłem wersją 160 koni i poza faktem działającej z opóźnieniem skrzyni w przypadku gwałtownego przyspieszania, (a może mnie rozpieściła zbytnio 8HP), to naprawdę mi się fajnie jeździło, auto jechało naprawdę już ok, a zestrojenie zawieszenia i układu kierowniczego, naprawdę było przyjemne. Jakbym miał się czegoś czepiać, to to, że nawet w D, układ kierowniczy jest naprawdę precyzyjny, ale siła wspomagania mogłaby chociaż w D spadać. Jak dla mnie wspomaganie jest lekko za duże.
- - - Updated - - -
[MENTION=85597]Dzz[/MENTION] Wersja Plug-in 275 koni. Od października ma ruszyć produkcja, od listopada ma być dostępny
https://www.clubalfa.it/428439-alfa-...uovo-foto-spia
Zapewne tak jest. Logicznym byłoby w takim przypadku (jak było z Giulią / Stelvio) wypuścić najpierw te wersje, które były projektowane (czyli 275KM i tą 256 na Stany), a potem dorzucić te tanie, na zasadzie "nie stać Cię, ale bardzo chcesz, to proszę, mamy też coś dla Ciebie" :)
I to jest ciekawe, muszę też spróbować. Pewnie wersja 180/200KM byłaby już całkiem spoko i trochę szkoda, że takiej nie ma. Normalnie softem by się tyle zrobiło, ale przy 1.3 to raczej nie ma szans :P