Czujnik różnicy ciśnień [mBar]. - 1 mBar
Printable View
Czujnik różnicy ciśnień [mBar]. - 1 mBar
Witam
Śledzę wątek od jakiegoś czasu i po jego lekturze zdecydowałem się na samodzielną wymianę końcówki wtryskiwacza w mojej alfie. Korekta na 3 wtryskiwaczu wahała się w moim przypadku na poziomie +1,5, a ewidentnie wtryski 1 i 2 korygowały uszkodzony wtryskiwacz. Ponieważ nie byłem do końca przekonany czy na pewno wymiana pomoże, zakupiłem rozpylacz firmy SEVEN na 120zł wraz z wysyłką kurierem(włoski zamiennik Boscha, który kosztuje 200zł plus wysyłka)..
Do demontażu zabrałem się po wcześniejszym rozgrzaniu silnika i o dziwo wtryskiwacz wyszedł bez żadnego problemu. Sama wymiana również jest prosta, należy tylko uważać, aby nie zgubić tulejki ( domyślam się, że to zaworek zwrotny) oraz sprężynki. Po wymianie udało się uruchomić silnik i nastąpiła chwila prawdy. Na zimnym silniku korekta na 3 wtrysku spadła na -0,30, a pierwsze dwa wyrażnie spadły i wyrównały się. Po rozgrzaniu silnika i wyłączeniu wszelkich odbiorników ponowiłem test i korekta wahała się w granicach 0 do 0,03. Szczerze nie do końca wierzyłem, że wymiana samodzielna coś pomoże, a jednak. Polecam każdemu podjąc próbę samodzielnej wymiany zamiast wydawać kupę kasy za tzw. regeneracje, która w istocie niczym się pewnie nie różnim.
Jeśli chodzi o ECU tak jak pisałem u mnie od razu wyłapał różnice i nie było z tym żadnych problemów.
pozdrawiam i walczcie bo za 120 zł otrzymacie cichszą prace silnika, lepsze odpalanie i zero dymu w lusterku.
p.s. tydzień wcześniej czyściłem wtryski maszyną liqiud molly i faktycznie na sprawnych wtryskiwaczach zauważyłem poprawę natomiast na 3 uszkodzonym nie było rezultatu. Profilaktycznie jak najbardziej polecam, natomiast jeśli wtryski są już wyeksploatowane, lepiej zainwestować w nową końcówkę.
Gratuluję sprawnie przeprowadzonej operacji. Oryginalny Bosch dostępny w Polsce kosztował mnie 153 zł/sztuka. Zależy gdzie szukasz :-)
szefo79 jeśli pozwolisz to chętnie skorzystam z Twej wiedzy.
Wielkiej wiedzy to nie wymaga ale jesli moge pomoc nie ma problemu pisz.
Moja 159 stoi już 40 dni w warsztacie w celu zrobienia porządku z kolektorem dolotowym. Przed oddaniem miałem jedną korektę wskazującą na nieszczelność dolotu więc zobaczymy co będzie po. Łapię się na tym, że zapomniałem już jak to auto wygląda....
Jak dla mnie nie ma nic gorszego jak przedłużająca się wizyta u mechanika.
No ale czasem lepiej poczekać jeśli alfa ma chodzić jak zegarek niż wkurzać się, że nie chodzi jak powinna.
Chyba nie ma komplikacji. Nałożyło się na to mój urlop podczas którego rozbierali auto, potem czekanie na uszczelki, spawanie kolektora (chciałem mieć na wszystko oko bo miałem plan przywrócenia kolektora do funkcji fabrycznej) i jak już wszystko było to ....zamknęli warsztat bo mieli urlop :)
Panowie ktoś wie jaki jest numer końcówki wtrysku do alfy 159 2.4 200km, ustaliłem że numer wtrysku to 0 445 110 213, a jak jest z końcówką?