Ok dzięki, czyli coś mnie bajerował :)
Printable View
Ok dzięki, czyli coś mnie bajerował :)
Panowie, dopiero co doradzaliście mi olej do diesla ale nie zdążyłem wykorzystać tej rady bo przesiadłem się do 1.4 MA 170km. Wg instrukcji dla tego silnika do lania jest olej selenia star pure energy 5W-40 natomiast tu wszyscy wskazują na olej 0W30. Możecie mi to wytłumaczyć? Bo jestem świeżo przed wymianą i planowałem kupić selenie ale po przejrzeniu tego wątku się chwilowo wstrzymałem
Dzięki wielkie za odpowiedź, rzeczywiście w nowej instrukcji jest inny olej. Wg książki serwisowej do końca ASO lało 5w40, jeszcze na przeglądach w zeszłym roku - najwyraźniej do nich ta informacja jeszcze nie dotarła
Z drugiej strony widzę, że zmiana na 0W30 jest zalecana dopiero dla silników z normą euro6, czyli po 2013, ja mam 2011, więc chyba jednak 5w40?
Mam już penrite 0w30 i czeka na wymianę, teraz tylko proszę o opinię czy w przypadku samochodu (1.4MA 170km), który od początku jeździł na 5w40 i przejechał tak 160k robić płukanie przed zmiana na 0w30? Zawsze wydawało mi się, że przy większych przebiegach płukanie może zaszkodzić i ,wypłukać zbyt wiele' ale może to tylko jakieś ludowe mądrości bo osobiście nigdy tego nie stosowałem, więc nie chcę powtarzać zasłyszanych głupot
Płukankę stosuj przed każdą wymianą oleju. I w tych silnikach obowiązkowo trzeba zaglądnąć do filterka turbo i multiair.
Cześć, mam krótkie pytanie odnośnie oleju. Jaki wlać do Giulietty 1.4 TB 16V 88kW (120PS) rocznik 2015? Z tego co rozumiem jest to wersja bez MultiAir. Ostatnio był wymieniany aż 3 lata (25 tys. km) temu. Dotychczas była to SELENIA STAR P.E 5W40. Tutaj wyczytałem, że powinienem wymieniać olej częściej (co rok?) i że podobno Selenia nie jest dobrym wyborem, dlatego chciałem dopytać. Z góry dzięki za odpowiedź.