Przy 1.5. 1.3 będzie mieć 275 koni ;)
Printable View
Nie zgodzę się. Niektórzy lubią zwarte auta a nie zależy im na mocy silnika bo np. jeżdżą głównie po mieście. Na krętej drodze prowadzenie jest ważniejsze a nie moc silnika. Ja osobiście wolałbym jeździć słabszym wozem który daje przyjemność z jazdy niż mocnym, bujającym się pontonem.
Inna sprawa, że mała moc silnika w Alfie nie powinna usprawiedliwiać wrażenia jazdy wolnym wozem. Coś ewidentnie skopali w wersji 130KM, po testach wygląda na to że 160KM jeździ już tak jak należy.
To zależy jak definiujesz przyjemność z jazdy ;)
Jeden powie "taczka", a drugi że "zwarty".
Dla mnie właśnie auto powinno być spójne. Dlatego nie zakładam gwintu do 166, choć wiem, że by w zakrętach lepiej wtedy latała.
Zawieszenie powinno być adekwatne do mocy. Ale to tylko moje zdanie i szanuje twoje :)
Tonale nie jest sztywne jak taczka tylko sztywniej zestrojone niż średnia w segmencie. Tak je zaprojektowano bo ma być pewniejsze na drodze niż przeciętny SUV. Powtórzę swoje opinię, że wersje o mocy 130 KM Alfa powinna sobie darować ale jak już ją wprowadzili to bez sensu było by specjalne konfigurowanie zawiasu pod najsłabszą odmianę.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Jeździłem potwierdzam. Wiem, że to wszystko kwestia względna, tym bardziej jak siadłem z Q. Kiedyś po całym dniu jazdy na torze gokartem, jak siadłem do Stelvio, to pierwsze wrażenie - o matko jakie miękkie zawieszenie i leniwy układ kierowniczy :). Jednak Tonale właśnie robiło wrażenie sprężystego samochodu, ale na pewno nie taczki.
Jedyne co w Tonale wydało mi się niespójne, to to jak działa układ kierowniczy. Może nawet nie zupełnie, co w trybie D. Ponieważ jest ogólnie naprawdę precyzyjny i lekki ruch kierownicą powoduje reakcję auta, ale siła wspomagania jest zbyt mocna. W pewnym stopni najłatwiej byłoby chociaż w D zmniejszyć siłę wspomagania.
Też zgoda, raczej nie spotkałem się, żeby układ kierowniczy był różnie skonfigurowany od wersji silnikowej.
Nie chce mi się przekopywać przez ten średnio merytoryczny temat - czy ktoś przeglądał test w Motorze "Tonale vs. Lexus UX"?
Tak cztałem , mogę skomentować tylko tyle jeśli Tonale uzyska sprzedaż na poziomie 30% Lexusa UX to będe uważać to za sukces .
Myśle że test raczej nic nie wnoszący dla wielu Lexus będzie lepszym wyborem .
Tu kłania się prosta ekonomia Lexusa będzie łatwiej sprzedać za wyższą cene.
Głupi dobór samochodu do testu z Alfą, raczej niewielu co rozważa Lexusa będzie brać pod uwagę Tonale i na odwrót.