-
1 załącznik(i)
Witam wszystkich forumowiczów.
Jest to mój pierwszy post zatem przy okazji chciałbym wszystkich gorąco powitać! :)
Przechodząc do rzeczy - mam pytanie odnośnie gniazda OBD. Wygląda ono u mnie jak na załączonym obrazku, posiadam kabel VAG obd2 ale ni jak mi ten wtyk nie pasuje, a nie chcę wciskać nic metodą prof. Nachamowa, że tak się wyrażę, bo i tak dość mocno już próbuję i nie wchodzi. Czy ktoś z Was posiada takie gniazdo i byłby w stanie poratować informacją o kablu/przejściówce? Wszędzie czytam, że wtyk VAG pasuje bez problemu i tak się zastanawiam czy w mojej 159 mam jakiś inny panel czy cuś?
Załącznik 257569
-
Nie chcę, żeby to głupio zabrzmiało, ale czy próbowałeś wkładać drugą stroną? Wtyczka w standardzie Obd2 powinna pasować.
Druga sprawa, że najlepiej wyposażyć się w interfejs ELM327 przygotowany pod auta z grupy Fiat (usunięty rezystor). Wtedy nie będzie problemu z łączeniem się z modułami samochodu.
-
Wygląda normalnie...może we wtyczce na kablu masz pozginane piny?
Inna sprawa, że zwykłym VAGiem w 159 połączysz się tylko z silnikiem, a VAGiem od Viakena z przełącznikiem dodatkowo jeszcze z ABSem i klimatyzacją....zdaje się. W 159 większość urządzeń jest wpięta po szynie CAN.
-
1 załącznik(i)
Bardziej chodzi mi o to, że wtyczka jest kształtu rombu, a gniazdo mam ewidentnie prostokątne i przez to nie mogę docisnąć do pinów, niezależnie z której strony próbuję.
Wynalazłem w internetach coś takiego (obrazek) tyle, że jest to dedykowane do grupy GM i DAEWOO (nurtują mnie te dwa wystające "rogi" na jednej stronie gniazda, które niby pasowałyby do mojego wejścia). Pytanie czy ktoś używał podobnej przejściówki i czy dobrze w ogóle z tym kombinuję?
Załącznik 257570
-
1 załącznik(i)
Rombu? Co to masz za kabel?
Wtyczka VAG KKL ma taki kształt:
Załącznik 257571
-
[MENTION=82406]Dynia[/MENTION]. dokładnie jak pisze magil. taki za 40zł czarny z pomarańczowo-niebieską naklejką od PMFactory albo na BT albo USB - on sprzedaje z usuniętym rezystorem więc nie musisz się bawić (inaczej może nie działać lub może niestabilnie działać). do tego adapter typ 1/zielony za 20zł gdybyś chciał łączyć się z ABS/xenonami i paroma innymi mniej ważnymi modułami. zrobisz wszystko tym oprócz przypisania nowych kodów wtryskiwaczy (to tylko podobno KKL)
-
1 załącznik(i)
Jakiego rombu, co ja gadam... Trapez. Coś takiego:
Załącznik 257572
Wybaczcie, na matmie się przysypiało...
-
1 załącznik(i)
:) :) :)
Ale wygląda prawidłowo (choć na fotce ma krzywe piny :) ) ...powinien pasować. Może do gniazda się jakiś syfek dostał i blokuje? Na fotce twojego gniazda coś tam niby jest w tym wycięciu pośrodku.
Nie przyglądałem się nigdy szczególnie temu gniazdu z bliska, ale gdy wpiszesz w google alfa romeo 159 obd connector to widać na fotkach (nie ma ich wiele, fakt), że te ,,uszy" na górze są.
Załącznik 257573
-
Dobrze, już chyba znalazłem o co biega. Dziękuję ślicznie za pomoc [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] ! :)
Edit: [MENTION=53720]Zenonzlasu[/MENTION] jeśli to gniazdo jest ok tak jak piszecie to spróbuję za dnia to jeszcze raz dokładnie przeczyścić i sprawdzić, może faktycznie coś się dostało. Trochę zgłupiałem przy takiej prostej sprawie, a nie chcę w ciemno wyrzucać pieniędzy na nowe wtyczki. Póki co jeszcze raz dzięki za pomoc :)
-
Witam jaką aktualnie wtyczke obd->usb najlepiej kupic i jaki program do sciagniecia ?