Dlatego napisałem, że "krótkie odcinki, korki i zima robią swoje".
Jeżeli kolega ma w miarę gładką jazdę i silnik zdąży się rozgrzać... to niech wie, że coś się dzieje.
Kot159, ile w trasie pali?
Printable View
Dlatego napisałem, że "krótkie odcinki, korki i zima robią swoje".
Jeżeli kolega ma w miarę gładką jazdę i silnik zdąży się rozgrzać... to niech wie, że coś się dzieje.
Kot159, ile w trasie pali?
przeraża mnie to spalanie :P jesli chodzi o trase to mam juz tylko spalanie z komputera 5,6 ;)
U mnie 1.9 16V Q-Tronic z wywalonymi klapami i EGR, ale z seryjnym softem i z DPF'em na pokładzie po Warszawie pali średnio 10-12l. Poniżej 10l jeszcze mi się nie udało zejść w jeździe typowo miejskiej (wykluczam jazdę w weekendy czy godzinach nocnych po bezkolizyjnych ulicach, bo to wg mnie ma mało wspólnego z jazdą typowo miejską). W trasie wychodzi mi średnio 6,1-6,5 ze średnią z przejazdu dystansu 200km (Warszawa-Olsztyn po DK7 i S7) ok 100-105km/h jadąc bez tempomatu. Używając tempomatu przez prawie całą drogę spalanie rośnie o dobre 0,3-0,4l na 100km.
Kot159, zatem nie masz się czym martwić.
Spalanie rzędu 12l miałem tylko raz we Wrocławiu, typowo zimą z nieszczelnym EGR i niesprawnymi klapami.
Po wizycie u Tomka_KRK spalanie spadło o dobre 1.5 litra w mieście.
U mnie 10-12 w mieście to norma. Poznań. Bez dpf i klap + program. Jeśli liczysz na 6l w mieście to nie to auto:-D aha, na kompa nie patrz, potrafi przekłamać. Zarówno w mieście, jak i w trasie. U mnie średnio 1,5-2 litrów pokazuje mniej;-)
Pozdrawiam i zadowolenia z auta;-)
Ja mam spalanie po mieście , na dojazdach do pracy czyli światła i korki na dystansie około 20-25km w jedną stronę średnio około 11l. Bardzo rzadko uda się zejść w takich warunkach do 10l. Kiedyś nawet próbowałem ale nie mam cierpliwości do takiej jazdy. DPF, EGR, KLAPY out+ soft.
Spalanie z trasy Luxemburg-Krakow czyli ok. 1300 km wg kompa 6.8/100. Caly czas ok. 170 na tempomacie w Niemczech. W PL ok. 150-160.Opony 225 r17, zimowki.Jest jedno "ale" - bak byl prawie pusty po przejechaniu ok. 850 km wiec realne spalanie pod 8 litrow.
Zalozylem teraz felgi 19 235/40 wiec zobaczymy.
To bardzo fajnie, ale Ty chyba mówisz o MiTo z silnikiem 1.6JTDm ;)
Spalanie z ostatnich 10000km, głównie autostrada (~150km/h) i miasto, w stosunku 50:50 - 8.29l z dystrybutora. Na komputerze 7.6l. 159, 1.9 16V, fabryczny soft.
Opony w rozmiarze 17/225/50
Ja mam spalanie w mieście na krótkich dystansach do 5 km rzędu od 10-12 litrów;) zależy oczywiście od temperatury powietrza, całkiem sporo ale na trasie przy spokojnej jeździe, zszedłem nawet raz do 5.8 ale tylko raz tak normalnie to 6.5-6.9 sprawdzone przy dystrybutorze,oczywiście jak jest już lekki bucik;) to 7l to norma.Odziwo komp nie przekłamuje umnie może 100 ml różnicy:confused: ale ciężko dokładniej to sprawdzić.