-
W sensie zakupu czy fizycznego położenia?
Przykręcony jest nią wąż ciśnieniowy do magla, zasilanie czyli ten co górą wychodzi ze sprężarki, idzie nad silnikiem i z tyłu na dół do magla. Do tego jest uszczelka 14mm. W ePerze jest rysunek ładny (poszukaj po tym numerze: 46774716).
PS: magil - potwierdziłem numer części, to ta śrubka była u mnie wymieniona.
-
Panowie, z czym się wiąże wymiana tej śrubki z zaworem? Trzeba spuścić płyn? Czy po prostu odkręcić, wytrzeć, zakręcić nową?
Sam na podwórku to zrobię czy szukać mechanika?
-
Płyn sam zejdzie jak ją wykręcisz, choć nie powiem Ci w jakiej ilości. Czy zrobisz na podwórku to zależy czy do niej dojdziesz, od góry to byś musiał mieć z 15 przedłużek (a wtedy pewnie nowej nie wkręcisz) a od dołu to na podwórku ciężko :)
-
Mam jasność, dzięki serdeczne!
-
Jak komuś uda się kupić tę śrubę-zawór i wymienić bez żadnych innych napraw, to niech da znać czy pomogło i te "gumowanie" ustało. Chciałbym spróbować wymienić u siebie, ale nie jestem do końca pewny, czy ten zawór tam jest, bo w wersji 2,4 jest inna pompa wspomagania. Magil w swoim temacie o "gumowaniu" załączył zdjęcia i z nich wynika że ten zawór w wersji 1,9 jtd wkręca się w pompę. http://www.forum.alfaholicy.org/159_...szenie_-4.html
W wersji pompy do 2,4 tam jest zwykła śruba z otworem, bez zaworu w środku. Wykręcałem przy wymianie płynu tą śrubę łączącą przewód z przekładnią, ale wydaje mi się, że tam też jest zwykła śruba z otworem a w eperze nie mogę znaleźć swojej wersji ukałdu wspomagania...
-
Wg ePer przy maglownicy (moje zdjęcia dotyczą maglownicy! Pompa w obu silnikach mocowana jest do silnika) w 2.4 nie ma tego zaworu, ale może być w pompie.
Co ciekawe ten zawór zamówiłem, ale do tej pory nie wymieniłem, ponieważ u mnie gumowanie oraz piszczenie w kierownicy po tamtej operacji zniknęło.
Sprężyna w nowym zaworze jest bardziej sztywna i nie da się obracać blaszek, widocznie mój zaworek uległ zużyciu.
-
Oczywiście, że zdjęcia dotyczyły przekładni... Nie wiem dlaczego myślałem, że pompy. Jeśli ten zawór jest, jak twierdzisz, w pompie w 2,4 to jest jej integralną częścią... Nie da się wymienić samego zaworka. A przynajmniej nie znajduje się na wyjściu z pompy do przekładni. Tam jest jak pisałem zwykła śruba z otworem.
-
Nie twierdzę, że ten zawór tam jest, ale skoro nie ma go przy maglu to zakładam, że jest przy pompie. I powinien być wymienialny, jeśli jest przy pompie to może być w króćcu po stronie wysokiego ciśnienia. Ale pompy z 2.4 na żywo nie widziałem.
-
Kiedyś już pytałem ale chyba nikt nie odpowiedział, czy jest jakaś instrukcja jeżeli nie ma to prosił bym o info jak najsprawniej wymienić olej w układzie wspomagania. Czytałem że odessać 1 litr zalać nowy i za 2 dni znowu to samo, czy spuszczenie go z układu mając kanał to wielki problem ? Z góry dzięki za wskazówki pozdrawiam :)
-
Odsysanie oleju ze zbiorniczka jest najprostsze, ale w ten sposób jedynie wymieszamy stary płyn z nowym.
Robiłem to w ten sposób, że odpinałem wąż wylotowy z magla przy zbiorniczku i zaślepiałem ten króciec zbiorniczka korkiem. Zalewałem zbiorniczek do pełna, wkładałem duży lejek i również uzupełniałem go do pełna (wchodził w zbiorniczek na ciasno). Wąż wylotowy z układu pakowałem do mocnego worka. Druga osoba uruchamia silnik i wykonuje skręt kierownicą w prawą i lewą stronę (nie do końca!). Na przepłukanie układu oraz uzupełnienie tą metodą potrzeba 2-2.5 litra nowego płynu. Z doświadczenia polecam Mobil ATF 320. Stosunkowo tani i wspomaganie w 159 chodzi na nim najlepiej. Przerobiłem poza Mobilem Tutelę i Millersa.