Właśnie. Nie rozumiem pretensji. Tym autom poza ociężałością nic nie można zarzucić w stosunku do konkurencji. Oczywiście nie porównujmy do merców itp.
Printable View
Nie :sarcastic:
Do trwałości nie ma się ogólnie czego doczepić, no ale jakość materiałów niektórych mogła by być lepsza. Niektórych bo część jest ok. Z resztą konkurencja też bezbłędna nie jest.
Oczywiście, ze tak - Marek dajesz ciała :P
- klasa średnia "premium" – nieoficjalna nazwa samochodów klasy średniej produkowanych przez marki kojarzone z luksusem. Często są one droższe i lepiej wyposażone (zarówno pod względem wygody, jak i techniki). Przykłady: Audi A4, BMW serii 3, Cadillac BLS, Jaguar X-Type, Mercedes klasy C, Lexus IS, Saab 9-3, Volvo S60, Alfa Romeo 159.
źródło :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Klasa_samochodu
No dobra, racja, ale jakoś nie widzę porównania 159 z ..... lexus IS :)
Uważam że 159 to na prawdę świetne auto. Głównie na tle przeszłości :) no ale jeszcze jest wiele do nauki. Porównując np do szwagra E91 to na pierwszy rzut oka (a nawet drugi) 159 niczym nie ustępuje. Ale jakość tkwi w szczegółach. Oczywiście można było się w każdym do jakiejś pierdoły doczepić ale jednak w 159 było ich trochę więcej. Nie mniej jednak jeżeli przy giulii zrobią taki postęp jak ze 156 na 159 to sukces murowany i godnie będzie mogła konkurować nawet z mercedesem czy bmw.
Zobaczę co szwagier będzie mówił o dopracowywaniu szczegółów. Bo jak opowiadał że kratkę nawiewową bmw potrafili projektować i przeprojektowywać przez 0,5-1 rok aby była "doskonała" to szczęka mi trochę opadła ile niemcy pompują siana żeby taka cholerna krateczka była super. Porównam jak do tego włosi podejdą.
Ale jeszcze nie wiem czy jego firma to do giulii będzie robić czy do czegoś z odleglejszych planów.
Ja pracuję jako inżynier konstruktor w firmie produkującej amortyzatory (od bardzo tandetnych chińskich czy indyjskich aut przez grupę PSA, BMW, Audi, Mercedesy, po Lambo i Ferrari i wiele innych) i powiem Wam, że takie dopieszczanie nie jest niczym dziwnym nawet w, wydawałoby się, nieznaczących sprawach. Projekt zmienia się, ewoluuje na przestrzeni czasu i to jest normalne, że trzeba poprawki nanosić. Zwykle pierwszy projekt z tym, co wchodzi do produkcji ma niewiele wspólnego a i w trakcie produkcji różne rzeczy się zmienia. Na początku jest ogólna koncepcja, która dopiero potem zaczyna nabierać konkretnych kształtów. Więc BMW wcale tutaj wyjątkiem nie jest. Ale fakt, że widać duże różnice w podejściu różnych producentów i bardzo często da się to uszeregować "geograficznie".
Ale mi nie chodziło o zmiany podyktowane jakimiś problemami. Po prostu się im nie podoba, a to za mało "gadżeciarskie" a nie podoba się wygląd.... A problemy produkcyjne czy eksploatacyjne to znacznie później i już osobna kwestia.
Cóż, zobaczymy.
coś za coś
dla pełnej informacji, średnia cena nowych samochodów z 2011 roku (sedany, skrzynie manualne):
BMW 320d E90 163 KM - 147 tys. zł
Alfa Romeo 159 2.0 JTDM 170 KM - 102 tys. zł
Lexus IS220D 177KM - 164 tys. zł
Mercedes C220 CDI 170KM - 161 tys. zł