Jak to jak... tweeter do tweeter woofer do woofer a kabel z sygnałem z radia do pozostałego zlacza. Schematu nie masz?
Wysłane z S3
Printable View
Jak to jak... tweeter do tweeter woofer do woofer a kabel z sygnałem z radia do pozostałego zlacza. Schematu nie masz?
Wysłane z S3
Schemat jakis tam mam ale jakos ciezko mi sie polapac.A ktory to bedzie kabel sygnalowy z radia?Woofer i tweeter wiem gdzie podlaczyc tylko nie wiem za bardzo ktory kabel to zasilanie z radia?
Ten, do którego masz obecnie podłączony głośnik.
Wysłane z S3
Dobra to będzie na chłopski rozum...
Tam gdzie na zwrotnicy pisze tweeter, podłącz ten malutki głośniczek, do plusa czerwony kabel do minusa czarny.
Tam gdzie piszę woofer podepnij ten duży głośnik.
A pod out podciągnij kable pod radio, ważne jest to żebyś nie sztukował kabli do istniejącej instalacji, lepiej przeciągnij od zwrotnicy bezpośrednio kable pod radio żeby nic nie sztukować.
No i o to mi chodzilo,dziekuje bardzo:)...!
Wysłane z mojego Nexus 4
A czy ktoś wykorzystywał oryginalny wzmacniacz bose i radio z navi w 156FL ale z zastosowaniem nowych głośników? Zastanawiam się nad poprawą jakości odtwarzanej muzyki w mojej alfie. Z pewnością trzeba wytłumić przednie drzwi ale co zrobić z istniejącym już wooferem w bagażniku? Pupy nie urywa jakość niskich tonów z tego 165mm wooferka w bagażniku.
Jeśli istnieje już temat dotyczący zmian audio w 156fl z bose to proszę podesłać linka by nie zaśmiecać obecnego tematu.
Witam.
Jestem tu nowy oraz jestem (od niedawna) posiadaczem AR 156 1.9 JTD 1999r.
Czytałem dużo tematów o tej tematyce i właśnie przeczytałem wszystkie strony obecnego i nie ukrywam, że mam mętlik w głowie.
Mianowicie chodzi mi o poradę a propos car audio.
Auto zakupiłem bez żadnych głośników ani radia, jest okablowanie, ale jestem laikiem w temacie to nawet nie wiem czy dobrej jakości, więc stąd moje pytanie co kto mógłby mi polecić w obecnej sytuacji?
Chciałbym zakupić 2x tweeter na przód, 2x przód, 2x tył oraz jakieś sensowne radio (najlepiej z wejściem USB) + ewentualnie jeśli będzie to wymagane wzmacniacz. Zastanawiam się również na wytłumieniem drzwi przednich.
Początkowo myślałem o zakupie zestawu Bose, ale naczytałem się dużo w sumie mieszanych opinii i nie wiem czy to opłacalne.
Dodam, że nie szukam jakiegoś wyśmienitego car audio, ponieważ to niesie za sobą spore koszty - chodzi mi o dobrej jakości czysty dźwięk.
Pozdrawiam.
Witam czy jest szansa skontaktować się z Tobą na pryw??? z gory dzieki za odpowiedz.
W końcu zrobiłem w mojej belli audio. Tapicerke drzwi ściąga się faktycznie bardzo prosto po zdjęciu boczków oderwałem białą piankę która zapycha pięknie otwór w drzwiach. Nowe głośniki miały zdecydowanie większe magnesy niż fabrycznie co prawda mieściły się ładnie w drzwi ale grało to jeszcze gorzej niż na serii bo magnes zasłaniał cały otwór w boczku a więc wyciąłem kątówką trochę plastiku (poniżej fotka po lewo seria, po prawo po wycięciu) by powietrze pompowane przez głośnik dostawało się do wnętrza drzwi przy okazji wykleiłem drzwi matami.Po założeniu boczka (tapicerki) szczelinę między boszkiem a drzwiami również wykleiłem matą różnica jest Kolosalna zwłaszcza bass jest bardzo dobry głośniki użyte przeze mnie to 4 x Blaupunkt BGX 663 radio JVC 4x50 mosfet. Wcześniej zawsze miałem w poprzednich autach zestaw 2 + subwoofer ale po takim zabiegu jak zrobiłem w alfie jestem bardzo zadowolony bez żadnych skrzynek i wzmacniaczy i na seryjnych kablach, dla porównania mój brat ma alfe 156 SW fabryczne bosse z subwooferem i teraz w mojej na 4 nowych głośnikach bass jest lepszy niż u niego i generalnie lepiej to gra. Zatem dość tanim kosztem ok 250 zł 4 głośniki + 100zł na mate można mieć całkiem przyzwoite audio.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...014/04/404.jpg
Ja tez jestem na etapie ulepszania swojego audio.Do tej pory wygluszylem drzwi przednie matami STP,zamontowalem dystanse MDF,zakupilem radio Alpine CDE-185BT i glosniki Morel Maximo 6.2.Zostalo mi tylko zalozenie glosnikow ale brakuje mi narazie czasu.Powiedz czy podlaczone masz zwrotnice do glosnikow?
Wysłane z mojego Nexus 4