Dzięki.
Printable View
Dzięki.
Jutro leje LM do wtrysków mojego jtdm-a butelkę na 30l....zobaczymy
Dolałem jechał do 50l, teraz jestem ciekaw efektu...
Płukanka AR2300. Jeszcze tylko 600km i wymiana oleju.
Zastanawiam się czy lać docelowy olej + filtr i przejechać na nim ok 4k km, potem szybka płukanka AR2820 i ponowne zalanie docelowego oleju + filtr + AR9100 i spokój na 20k km
AR6400 D MAX koncentrat czyszczący do DIESELa wlany został do 45 litrów (pół baku). Po wyjeżdżeniu mam odczycie, że lepiej się zbiera od 1800obr w górę. Wcześniej po dodaniu gazu miałem lekkie przydławienie i lekkie opóźnienie dodając gazu. Teraz tego niema.
Potem zalałem AR6500 Professional DPF & CAT Cleaner na 20 litrów ON. Wyjeździłem do pustego i dziś zatankowałem do pełna 90 l ON zwykła (statoil) i dodałem 90ml AR6900 D MAX
Jak na razie jestem zadowolony szczególnie że lepiej zbiera się od dolnych obrotów.
Jestem po 6 zbiorniku z AR6900-D Max. Wrażenia? Generalnie ciekawe. Zniknął mi wyskakujący check z błędem ciśnienia paliwa, więc jakiś syf gdzieś tam zlikwidowało. Korekty wtrysków raczej nie poprawiło bo nadal potrafią zabujać budą i są problemy z odpalaniem na ciepłym. Mechanika już widać potrzebna.
Poza tym: silnika pracuje ciut lepiej. W sensie z każdym kolejnym bakiem praca "na ucho" się poprawiała, robił się bardziej delikatny i nie traktorzył tak na wysokich obrotach. Znowu śmiganie na 3-4 tysiącach obrotów stało się przyjemnością jak po środku LM - gładko, ochoczo, przyjemnie. Tutaj nie mam zastrzeżeń.
Spalanie - wzrosło. Generalnie styl jazdy mi się specjalnie nie zmienia, kręcę silnik wysoko, większość tras to autostrady i tak dalej. Spalanie wraz z każdym kolejnym tankowaniem rosło i wyglądało tak (mierzone pod dystrybutorem, nie z komputera):
- 7,5
- 7,62
- 7,7
- 7,27: woziłem Mamę więc wolniej i delikatniej :D
- 7,87
Podejrzewam że po przesiadce na zimówki jeszcze trochę wzrośnie. Wyjeżdżę cały pojemnik AR i wrócę do czystego paliwa z LM co 3 tankowanie - muszę je w końcu zużyć. Zobaczymy jak to będzie wyglądać.
Może użyj depresatora i zobacz czy spalanie nie spadnie. Generalnie już jest czas kiedy spalanie w dieselu ciężko porównywać z tym co było wcześniej.
Stąd właśnie wzięły się zestawy AR6900-D Max z AR6350 ;-)
U mnie też nie zaobserwowałem spadku spalania na samym AR6900 i zwykłym ON za to AR+Verva zawsze wychodzi mi 0,5l na setkę mniej.
Leję Ultimate BP albo Lotos Dynamic, lepiej nie będzie chyba że jakiegoś Nitro od Shella.
Wlyszkow - mnie spalanie nie przeszkadza, po prostu w miarę stosowania AR raczej rośnie niż spada więc się podzieliłem spostrzeżeniami. Depresator... po kiego? Aż takich mrozów nie ma, a ja zacząłem tankować co pół baku, a nie jak w lato od rezerwy do rezerwy więc z wodą nie powinienem mieć problemu :)
Tak poza tym jeszcze jedno spostrzeżenie - butelka. Ta 500ml (podobna jak 250) butelka "z wężykiem" jest diablo irytująca. Końcówka do nalewanie jest na stałe nakręcona, ale i tak końcówka się lepi bo zawsze coś tam zostanie i spłynie. Bez rękawiczek nie podchodź, bo będą łapy śmierdzieć. Ew. jak ktoś nie ma miejsca, żeby postawić i zabezpieczyć butelkę to trzeba nakręcać ten wężyk za każdym razem i jest jeszcze gorzej. Szkoda, że nie ma tego w buteleczkach "jednorazowych" np. na 50 litrów paliwa. Zaleje, git. Jak się skończy to kupię litr, rozleję do małych buteleczek i mam.
A tak się trzeba paprać, albo kompletować plastikowe buteleczki 50ml po 2T i przelewać ;)
Wiem, jestem mało eko :D
Z tym lepiej nie będzie bym nie był taki pewno bo tylko Orlen jako jedyny oficjalnie chwali się liczbową cetanową swoich paliw premium dlatego leje Verve. Nie robi tego ani Shell, ani Lotos ani tym bardziej BP więc mogą być lepsze od zwykłego ale nie muszą. Walą tylko jakieś frazesy o czyszczeniu itp. itd. ;]
+5C to już na granicy dla letniego ON. Na Podlasiu kiedy były pierwsze chłody kolega zaczął narzekać że diesel dymi i sporo pali, dostał depresator i jak ręką odjąć - spalanie wróciło do normy, lepsze odejście, dymu brak.
BP ani Shell nie podają specyfikacji paliw, ale Lotos tak, Dynamica też. Ok, Verva na papierach jest lepsza, ale jakoś Dynamic mi lepiej leży. Nie lubię Orlenu jako marki ;)