Niestety nie mam porównania :( Ale wierzę.
Printable View
Podjade moją Imprezą na jakiś spot Alfisti, to usłyszycie co to znaczy porządne brzmienie 4 cylindrów :)
Boxer to jest boxer. Tu nie ma dyskusji, że jego dzwiek wymiata :)
JTS też bardo ładnie brzmi jak na cztery garki.
Oooo to to to ...bardzo nie podoba mi się praca silnika 5 cylindrowego (drgania na wolnych obrotach) natomiast dźwięk (oczywiście przy rozpędzaniu pow 2000 obr) jest idealny.
Jestem fanem rajdów i dlatego wspomniałem o Audi Quattro. Subaru Impreza jest moim kolejnym nie spełnionym marzeniem....ten bulgot uwielbiam i jednocześnie nienawidzę. Rozkręcając się z wolnych obrotów brzmi jakby jej wypadały zapłony...
No i Alfa 33 miała boxera pod maską wcześniej. :)
Mając Brere 2.4 (od razu nadmienię, ze sprawną) trudno przy normalnej dynamicznej jeździe w trasie było zejść poniżej 6,5. Przy małym ruchu jak się jedzie równo to jeszcze idzie zejść wte okolice ale przy normalnym natężeniu każde wyprzedzenie i średnia leciała w górę. Ogólnie średnie spalanie 7,5 do 8,5 czyli pokrywa się mniej więcej z tym co ludzie piszą w raportach na autocentrum
Co do dźwięku to fakt 2.4 brzmi zdecydowanie lepiej od 1.9 ale to nadal klekot i o ile w środku przy przyspieszaniu jako tako to jeszcze było słychać to jak odpaliłeś na zimno to niestety nikogo nie oszukałeś ;) Przesiadłem się na R4 w turbobenzynie niebo, a ziemia jeśli chodzi o dźwięk mimo, że do Vałki i tak mu daleko jak stąd do księżyca :) https://www.youtube.com/watch?v=iI4b9QDgLSk
Boxer czy nie to nie ma znaczenia, kolektor nierównoodległościowy odpowiada za ten dźwięk i rzędowa 4 zabrzmi tak samo :)
Moje V6 też ma delikatny bulgot na wolnych obrotach, o niczym to nie świadczy. R4 z kolektorem nierównoodległościowym też będzie bulgotać, tak samo jak nowsze STi czy wolnossące Imprezy z równoodległościowym bulgotać nie będą.
Reszta wydechu też ma na to wpływ oczywiście ale w tym konkretnym przypadku to głównie kolektor.
[MENTION=25058]FXX[/MENTION]
W zasadzie masz racje. Z tym że siły pierwszego i drugiego rzędu są zrównoważone, ale występują wibracje (od jednego do drugiego 'końca' wału). Problemem jest położenie wałka wyrównoważającego względem wału korbowego.
Dziękuję za poprawienie mnie.