To był komentarz do wypowiedzi netzmarka bardziej.
Printable View
To był komentarz do wypowiedzi netzmarka bardziej.
Epsonics: myGiulia nie musi być na AA, to opcja dodatkowa. Można z niej również w pełni korzystać po prostu z telefonu (jak z AlfaOBD).
Jo_gurt: raczej masz coś źle w ustawieniach odnośnie tego napięcia. Masz okienko a w nim brak napięcia czy wogole brak okienka z napięciem? Sprawdź tzw metryki i parametry co ma być wyświetlane.
wiem ale Ci odpisałem bo chyba mylisz z apką Alfa Connect chyba w której o ile wiem jest naładowanie aku. piszemy o apke którą zrobił jeden forumowicz na Androida i za pomoca ELMa na BT łączysz się z autem a komórka rzuca poprzez AA na ekran auta. tam masz dziesiątki parametrów z CAN, nie tylko stopień naładowania
a to nie wiedziałem że można bez AA, nie śledzę bo mam iPhone
Nie chcę zaśmiecać kolejnego tematu tym samym, ale
Tak, chodzi o My Giulia od kolegi z forum, tam mam w PIDach zaznaczone i IBS i napięcie, mam obydwa wskaźniki na dashboardzie, ale tylko IBS pokazuje wartość :)
Ok . No to pozostaje tylko voltomierz w jaiejkolwiek formie- chocby do gniazda zapalniczki
Czesc,
Nie moge w MES odczytac wartosci parametrow IBS (pojawiaja sie tylko jednostki, bez wartosci). Czy to oznacza, ze IBS jest uwalony?
Na wlaczonym zaplonie napiecie aku mam 12,2V, na wlaczonym silniku po 3min na postoju mam 13,5V.
Czy podczas wymiany aku nalezy w jakis sposob zresetowac IBS? Wymienialem aku na nowy jak auto do mnie przyplynelo w styczniu, ale nic w MES nie robilem w zwiazku z ta wymiana.
@epsonix,
Kiedy mozna sie spodziewac IBS fakera, jakie beda jego funkcje oraz jaka bedzie jego przyblizona cena?
problemy z odczytem w BCM tych parametrów IBS to norma, niezależnie od rocznika i toola - nawet na Witechu w ASO. pewnie jakiś bug w BCM i nie radzi sobie z przekazaniem tych danych. O niczym nie świadczy jeśli chodzi o IBS i kiedyś wróci. SoC można odczytać w ECU silnika - ten zawsze działa.
nic nie robi się po wymianie aku jeśli chodzi o IBS - po pierwszej okazji 4h bez poboru prądu/bez ładowania nauczy się stanu aku wstępnie, potem z czasem go będzie dokładniej oceniał
co do fakera, prace mają dopiero zacząć się w lipcu. narazie wypuszczenie immobilizera i ilość zamówień, teraz premiera na zagranicę pochłonęły mnie totalnie, a jutro już wyjeżdżam do Włoch na urlop do końca czerwca.
co do funkcji ceny - na tym etapie nie podaję - cena wyjdzie z ilości pracy przy tym, a funkcje ogólnie poprawka ładowania i podglad parametrów jak i wsparcie dla tych co zakładają na tor lekkie aku LiFePO4 czy podobne.
Panowie,
Jak działa doładowywanie aku w Stelvio/Giuli? IBS pierwszy raz od 3 miesięcy wzrósł mi na 50%, wcześniej kilka tygodni oscylował w granicach 10-25% czasami do 30% dobijało. Trasy codzienne do pracy to 25km w jedna stronę, warunki różne, korki, trasa, miasto bez korków. Średnio dojazd zajmuje mi 40minut. O dziwo potrafi przy 15% przez całą trasę nic nie podładować, a następnego dnia ładuje z 15 na 20% w przeciągu 15minut jazdy. Odkryliście jakąś zależność, styl jazdy który wpływa na podładowanie? Wczoraj skoczył mi z 25 na 50% podczas jazdy autostradą przez około 30km z dużą prędkością(całość na dystansie 44km), nigdy wcześniej mi się to nie zdarzyło. Aku wymieniany w zeszłym roku. Nie używam grzenia kiery ani foteli.
Mi dość mocno pomógł dezaktywator Start-Stop, bo spadało poniżej 50%.
Ale żeby aż tak nisko trzymać to ja bym nie chciał, elektronika może zacząć głupieć.