Tak, ale tak jak wcześniej pisałem, wszystko wskazuje, że premiera znów odwleczona...
Printable View
Z tego poprzedniego artykulu (w języku ang.) wynika, że nowy szef Alfy Pan Imperato chce poprawić parametry techniczne bo nie jest z nich zadowolony. I jeśli rzeczywiście Tonale miało by mieć gorsze silniki i osiągi od Peugota 3008 to byłby jakiś nieśmieszny żart. Zatem ja się temu Panu wcale nie dziwię, że każe włochom poprawiać projekt. Przecież w Stelantis zgodnie z nową strategią Alfa ma być półkę wyżej niż Peżot, więc jeśli auto będzie droższe od 3008 a przy tym wolniejsze i mniej mocne to będzie kolejna poraża rynkowa...
Wystarczyło wypuścić wariant z silnikiem 2 litrowym i osiągi hybrydy nie były by kluczowe dla modelu. Wystarczyło by wykorzystać miękką hybrydę z Maserati o mocy 330KM i Peugeot mógłby Alfę cmoknąć, do tego masa byłaby dużo niższa niz w plug-in. Wypuszczając silnik 2.0 z Giulii w wariancie 280KM i 330KM w mild hybrid w topowej wersji, Alfa była by Premium pełną gębą.
Niestety z tych doniesień wynika, ze Tonale w topowej wersji miało mieć 240KM z silnikiem 1.3, czyli bida aż piszczy.....Nie wiem jak oni chcą z tej konfiguracji wycisnąć około 300KM w 3 miesiące ale życzę im powodzenia a jeszcze bardziej klientom którzy pierwsi zakupią auta w tej wersji mocowej.
W samochodzie typu Tonale silnik ma nikłe znaczenie - to będzie samochodzik do pokonywania krawężników w mieście. Podejrzewam, że problemy leżą gdzie indziej.
Teraz takie samochody musza mieć osiągi zbliżone do kompaktów, bo zaczynają je wypierać. To oczywiste, że na polu osiągów Alfa nie może odstawać od byle peugeota.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tonale juz trochę przypomina auta DS'a, które moim zdaniem są brzydkie i przebajerowane, jak jeszcze dołożą supermini doładowany silnik, to będzie mega lipa.
Mam juz ostatniego fajnego fiata i chyba jedną z ostatnich fajnych alf.
Faktycznie to białe kruki za jakiś czas beda:-)
Akurat Peugeot ostatnio wypuszcza bardzo fajne wozy. Nowa 308 wygląda genialnie na zewnątrz jak i środku, a ten Golf przy nowym francuzie wygląda mega słabo. https://youtu.be/lAu_phCs0Z4?t=5
308 czy 3008 są fajne.... owszem, jak również daje radę 508....
Tyle, że w środku totalna tabletyzacja. Wszystko dotykowe, to nie samochód ale smartfon na kółkach...