wrzućcie zdjęcia jak założycie
Printable View
nie omieszkam...:)
Taki wymiar opon podaje instrukcja cywilnego Stelvio. Przod i tyl. Natomiast wersja Q ma inne rozmiary i sa one montowane na felgi 20" 9J przod i 20" 10J tyl.
Po prostu chcialem zalozyc oryginalny komplet felg z Q. Alternatywa jest zalozenie 4x 20" 9J. Tylko kto sprzeda 2 kola z kompletu wiedzac ze 2 pozostale beda trudne do sprzedania. No i 9J to wciaz niestety niehomologoeany rozmiar, bo instrukcja podaje 20" 8,5J.
Zakładanie na tył szerszych opon/felg do cywilnej wersji nie jest błędem, a jedynie jedną ze stosowanych opcji tuningu.
Zakładanie opon 255 na felgę 10" jest błędem, do tego źle optycznie wyglądającym.
Także osobiście nie robiłbym takich kombinacji, tylko założył kpl. od Q (mam nawet w dobrej kasie OE opony na tył jakbyś szukał ;) ).
A jak chcesz mieć pewność czy nie wyjdą poza obrys, to zrób prosty pomiar - zmierz o ile szerzej możesz rozstawić koła w porównaniu do tego co masz teraz, czyli przystaw jakąś deskę/poziomice itp. bezpośrednio do zewnętrznej części błotnika, dół oprzyj na ziemi pod kątem prostym. Teraz zmierz miarką/linijką ile masz jeszcze luzu między deską, a oponą (górną częścią w najbardziej wystającym miejscu).
Jak podasz mi te odległości dla przodu i tyłu oraz jakie masz aktualnie felgi (szerokość, ET), to Ci wyliczę jak nowe koła się "ułożą".
Wiadomo, że minimalną poprawkę trzeba wziąć na opony, że jedna będzie bardziej odstawać, a druga mniej, ale to niewielkie różnice.
Jest bledem poniewaz takie felgi nie maja homologacji. Rozmiar opon rowniez jest niehomologowany. Latwiej likwidator znajdzie problem przy roznych rozmiarach felg i opon niz przy homologowanych oponach i jednolitej szerokosci felgi 9J. Niewiele sie ona rozni od homologowanej 8,5J.
Dochodzi do tego pytanie czy Q4 dobrze by znioslo te rozne rozmiary felg. Zapewne bedzie pewna rozbieznosc w srednichach zewnetrznych kol. A co za tym idzie w predkosci toczenia.
Mam obecnie telefony 19" wloskie zamienniki, wiec mnie nie cisnie. Nie wygladaja zle.
Ale przecież Giulię Veloce Q4 można zamawiać z szerszymi felgami/oponami na tylnej osi - ja mam tak skonfigurowane auto - właściwie wymuszone, bo mój wzór (srebrne koniczyny 19") był oferowany tylko w takim konfigu. Przód z fabryki miałem 225/40R19 a tył 255/35r19 felgi 8" i 9" odpowiednio. Różnicy w średnicy kół prawie nie ma, do tego z jakiś tam dokumentów wklejanych kiedyś na forum którymś pamietam tolerancję naszego ABS/BSM do +-2.5% pomiędzy kołami jako dopuszczalną.
Dokładnie, jeżdzę teraz na takim samym zestawie. W ASO też potwierdziłem że do mojego auta po VIN'ie mozna wsadzić 4x8J i 2x8J i 2x9J na tył. Zachęcam zerknąć do instrukcji - jest specjalnie sekcja na dopuszczone rozmiary kół i opon.
Załącznik 267523
Nowe porównanie.
255/35R19 Pirelli RFT AR oraz Vredestein Ultrac Vorti
Obie na feldze nr 13- 9x19
Widać dość wyraźną różnicę w ułożeniu opony na feldze.
Dodatkowo felga nr 18 w 20" do mojej Julki :dancingcat3:
Załącznik 267538Załącznik 267539Załącznik 267540Załącznik 267541Załącznik 267542Załącznik 267543Załącznik 267544